В живота парите идват и си отиват, но времето се движи само в една посока

  • Сподели:
В живота парите идват и си отиват, но времето се движи само в една посока

Всичко, над което имате власт и влияние, е това, което решите да направите с времето, което ви е дадено, днес.

Един човек тръгнал на самостоятелно пътуване с раница на гръб из Централна Америка. Кацнал в Мексико и преминал през Гватемала, Коста Рика и Никарагуа чак до Панама. 
След три невероятно приключенски месеца и в деня преди обратния полет към дома пристигнал в един хостел, за да се настани. С тъжен глас казал на домакина: "Иска ми се да остана по-дълго, но нямам пари". Той се усмихнал и му отговорил: "Няма страшно. Парите идват и си отиват, но времето не. Сега можете да се приберете у дома и да работите, а когато отново спечелите пари, да се върнете и да ни посетите".

Парите идват и си отиват в живота, но времето се движи само в една посока - напред. Можете да възстановите загубените пари, да създадете нови източници на доходи, но не можете да откупите или да създадете време, което вече е остаряло.
Всичко, с което разполагате, е "сега" и това, което правите с него.

Миналото е свършено и изтупано от прахта, единственото, което можете да направите, е да размишлявате върху него, за да се поучите. А бъдещето все още не съществува, но то се определя от това, което решите да направите в следващия момент.

По същество нашето бъдеще не е нищо повече от обобщение на поредица от "следващите последователни моменти", свързани помежду си. Всичко, с което разполагаме, е настоящето. 

С тази нова перспектива ще осъзнаете, че всичко, над което имате власт и влияние, е това, което решите да направите с времето, което ви е дадено днес. С тази нова перспектива ще осъзнаете как оплакването, отлагането, протакането и търсенето на оправдания ще направят времето ви ненужно. 

Така че спрете да губите времето си, живеейки в бездна от оправдания. В края на краищата извиненията са измислени илюзии, които създаваме, за да рационализираме поведението си, когато сме твърде уплашени да преследваме това, което наистина искаме. Започнете да уважавате времето си на земята, като правите това, което ви кара да се чувствате най-живи.