В живота ще има всякакви хора, които ще се чувстват в правото си да ви дават съвети

  • Сподели:
В живота ще има всякакви хора, които ще се чувстват в правото си да ви дават съвети

Бъдете достатъчно умни, за да поискате съвет, но бъдете и достатъчно мъдри, за да знаете от кого да го потърсите.
Когато растях, майка ми ми разказваше приказката за лисицата и жирафа. 
Жирафът стоял до колене в едно езеро, когато лисицата, която стояла на сушата, го попитала: "Колко е дълбоко езерото?" Жирафът отговорил: "Изобщо не е дълбоко." Така че лисицата се разходила вътре и моментално се удавила. Тя изкрещяла: "Излъга ме! Ти каза, че изобщо не е дълбоко."
А жирафът отвърнал: "Не е дълбоко! Водата стига само до коленете ми."

В живота ще има всякакви хора, които ще се чувстват в правото си да ви дават съвети. И най-тъжното е, че повечето от тези хора ще споделят мнението си по всеки въпрос, дори когато очевидно нямат никакъв опит в него. Научих се да игнорирам тези хора, защото в крайна сметка те говорят глупости. 

След това има и такива, които ще споделят съветите си само когато са помолени за това. Слушайте внимателно, когато такива хора говорят. Но запомнете този ключов момент: Хората ви дават съвети въз основа на своята гледна точка. 

Жирафът не е излъгал, когато е казал, че езерото е плитко. От негова гледна точка то е било плитко, но от тази на лисицата езерото е било дълбоко.
Кой е този, от когото искаш съвет, има по-голямо значение от всичко останало. Ако сте дигитален предприемач, който продава онлайн курсове, не търсете съвет от самонает консултант, който управлява бизнеса си изцяло офлайн. И ако сте човек, който цени съзнателността и бавния начин на живот, не търсете съвет от някой, който проповядва бързото темпо.

С други думи, никога не искайте съвет от някого, ако той все още не е постигнал това, което вие самите се стремите да постигнете.