Как средата, в която израстваме и хората, с които сме заобиколени, изиграват най-важната роля в живота ни

  • Сподели:
Как средата, в която израстваме и хората, с които сме заобиколени, изиграват най-важната роля в живота ни

Не е важно на къде си тръгнал, а дали си стигнал на правилното място!

Още от детството си ние развиваме един модел на подражание, който от своя страна ни дава първите основи, които градят личността ни. Хората, държавата, населеното място и още редица фактори са изключително решаващи за това, къде ще се озовем на по-късен етап от живота си, дали ще бъдем преуспели и щастливи или пък недодялани и изгубени във времето.

Всъщност в основата на нашето израстване се запечатват най-силните спомени от детството ни, които са свързани с местата, на които сме прекарвали най-много време, както и онези ангели, които са бдели над нас денонощно и винаги са ни закриляли. Някои хора, разбира се, не са имали късмета да вкусят този модел изпълнен с щастие и безгрижни дни, а това е и основната причина животът им впоследствие да се окаже много по-труден и изпълнен с предизвикателства.

Несъмнено средата, в която живеем играе пряка роля за това как ще се развие нашето бъдеще, както и за начина, по който ще се формираме като личности, нашите разбирания, вярвания, ценности, манталитет и вътрешни потребности зависят изцяло от това, от къде точно сме тръгнали. Много преуспели и влиятелни личности споделят част от тяхното минало, в което те са водели скромен, дори тежък живот изпълнен с многобройни липси, но пък за сметка на това до себе си са имали хора, които по някакъв начин са успявали да ги мотивират и да ги насочват по верния път, именно те са били тази силна упора, която им е помогнала да се придвижат напред и да постигнат сегашните си успехи. 

Казват, че един човек можеш да го познаеш по приятелите, с които е обграден и това е неоспорим факт, който ни насочва именно към размишления от типа на това колко важно участие имат хората в живата ни. Не само нашите приятели имат пръст в това да бъдем добри или пък лоши, тук трябва да споменем и семейния модел, който задължително се е запечатал някъде дълбоко в съзнанието ни и е променил посоката ни на развитие. 
Замислете се колко хора познавате, които са успели да се променят до неузнаваемост и отново благодарение на средата и хората, с които са заобиколени.

Може би са имали всичко, за което човек би могъл да мечтае, но не са успели да го оценят и вместо това са го захвърлили, отново заради недоброжелателните съвети на своя приятелски кръг. Сега може да помислите над това как се чувствате, когато до себе си имате силни хора, които ви мотивират и ви помагат да станете, когато сте паднали. Такива, на които можете да разчитате безусловно и без които вашият свят би бил празен, защото в този живот съществува както солена, така сладка част, в която разбираме какви щастливци сме, когато се огледаме в лицата на хората, които носят светлина в дните ни, които ни променят към по-добро, които ни обогатяват и от които черпим незаменим опит, който ни помага да постигаме мечтите си!
Неправилната среда може да създаде от вас изгубен звяр, без цел и посока в живота, но пък подходящите хора могат да ви изкарат от ада и да ви покажат, колко съвършен би могъл да бъде светът!

Виж още