Каква е ролята на брачните консултации и как биха могли да ни бъдат от полза

  • Сподели:
Каква е ролята на брачните консултации и как биха могли да ни бъдат от полза

В почти половината от дългогодишните бракове с течение на времето започват да се появяват някакъв тип проблеми свързани с разминаване на характерите, сексуални различия и всякакъв вид житейски дилеми. Сами разбирате, че всеки човек по света е единствен и напълно незаменим, той притежава своя поглед спрямо живота и начина, по който иска да го изживее.

Когато обаче навлезем в сериозна връзка, трябва да разберем, че движещата сила във всички добри отношения е свързана с начина, по който се отнасяме към тревогите и страховете на нашата половинка, както и с желанието ни от време на време да пречупваме собственото си его и да не се страхуваме да направим компромис тогава, когато искаме да продължим живота си заедно с този човек. 

Любовните връзки са като един огромен пъзел с приблизително милиард парчета, на който идеята е да бъде сглобен за 24 часа, но това за повечето двойки би била непосилна задача. И оттам се включват хората, които успяват да ни дадат правилните съвети в най-подходящия момент, а именно брачните консултанти, които са добре запознати с почти всеки етап от човешките взаимоотношения, който всъщност на повечето хора почти винаги убягва.

Често пъти брачните проблеми се дължат на липса на възпитание, стрес,страх, психологическо насилие, чувство за малоценност, нездравословна ревност, материални проблеми, личностни различия, както и сексуални смущения. 
Работата на брачните терапевти е да съхранят здрава и стабилна основата на тази връзка, като се постараят междувременно да изчистят видимите проблеми, които спъват нормалния диалог между партньорите и развалят хармонията помежду им. Техният метод за лечение се основава на искрени разговори и анализиране на случващото се в семейството, на всичко онова, което по някакъв начин прави двойката нестабилна. Когато се научим да общуваме правилно с  партньора си, ние ще можем по-лесно да изглаждаме всички онези ръбове, които са способни да разрежат любовта и да разрушат връзката ни. 

В края на брачната консултация терапевтът вече е наясно с тревогите и проблемите, които пречат на този брак да се развива и междувременно преценяват, дали изобщо е нужно да се полагат усилия в посока закърпване на отношенията или това ще бъде само краткотраен вариант, който на по-късен етап би довел до по-големи саможертви при партньорите или в по-добрия случай той е наясно, че трябва да бъдат положени усилия да се съхрани връзката, тъй като на лице са взаимното уважение, любовта и привързаността между партньорите и те самите са готови да направят крачка в правилната посока. 

Брачният терапевт, освен добър психолог, знае и различни техники, чрез които да навлезе по-дълбоко в човешките отношения, като дори дребните детайли и ситуации не успяват да му убягнат, а по-скоро са онези подсказки, които му позволяват да разбере на какъв етап се намира тази връзка и дали си заслужава времето и средствата, които бихме могли да вложим за да закрепим тези отношения или всичко трябва да приключи възможно най-бързо и безболезнено и за двете страни. Няма нищо срамно, нито пък притеснително брачните двойки да търсят помощ и истината е, че щом те са направили тази крачка, значи истински се интересуват от развитието на брака си и са готови да положат нужните усилия за да могат да го съхранят.