Какви са най-честите липси, които брачните партньори усещат

  • Сподели:
Какви са най-честите липси, които брачните партньори усещат

Едва когато човек усети вкуса на брака, разбира, че той носи със себе си, както сладкия приятен вкус на споделеност, чувства и романтика, който ни подържа живи, така и киселата горчива жилка на реалността, носеща всички онези тревоги и препятствия през които почти 67 % от брачните партньори преминават през своя съвместен живот. В един момент човек се изправя пред безброй предизвикателства и купища въпроси, имащи за цел да разтърсят така прекрасния свят, който предварително е изградил в своето съзнание. Точно тогава започват да се усещат липсите, които постепенно ни карат да се чувстваме недостатъчно щастливи и удовлетворени от живота си.

Разберете кои са тези липси, които успяват да разклатят здравите основи на брака и ни потискат силно.

Липса на време
Още в началото на вяска своя връзка ние сме наясно, че бихме могли да бъдем щастливи единствено с човек, който е готов да отговори на нашите нужди, както и да инвестира достатъчно време в съвместната ни връзка. Но реалността ни показва, че това определено е мисия почти невъзможна, тъй като все по-активното и стресово ежедневие постепенно ни откъсва от възможността да прекараме малко повече време със своя любим човек. Огромен процент от бракоразводните дела са свързани с факта, че единият от двамата партньори се е чувствал подтиснат от тази връзка, което се е дължало именно на липсата на време и интимност от страна на партньора му. Докато единият или двамата партньори гонят своята кариера, неминуемо времето, което ще прекарват заедно няма да бъде достатъчно за да могат да стабилизират отношенията си. Голям процент от конфликтите, които създават напрежение при браковете се дължат на това, че единият партньор набляга на дадено занимание или на своята кариера, което ограничава възможността му да прекарва свободно време със своята половинка и да балансира в своята връзка.

Липса на средства
Тази липса се усеща в голям процент от брачните партньорства и истината е, че колкото по-незадоволени финансово се чувстват двойките, толкова по-трудно протича тяхната връзка, тъй като нарастващото напрежение успява да потисне дори и дълбоките чувства, които имат един към друг. Липсата на средства е огромен проблем, с който се борят не малко семейства и докато едни търсят взаимно решение, което да ги сплотява и обединява около този неприятен момент, други двойки се въртят около постоянното напрежение и стрес, които ограничават възможността им да се насладят на чувствата си.

Липса на интимност
Повечето психолози са на мнение, че след третата година от брака нещата постепенно започват да се променят, а страстта между партньорите охладнява. Дори и тази статистика да не се отнася за всички двойки, тя важи с пълна сила за голям процент от тях, особено при тези партньори, които още в началото са действали с по-бързо темпо, както и са успели да грабят с пълни шепи всякакъв вид емоции и сексуални изживявания. Именно при тях се наблюдава този катаклизъм, свързан с нежеланието за близост, отдръпване от половинка и дори нуждата от промяна на партньора. Когато сексът при брачните двойки намалява, обикновено те са по-склонни да се вгледат встрани и да намерят човек, който може да отговори по-добре на техните нужди. И бързо тази липса на интимност се превръща в поредната изневяра и причина за последвал развод при двойките.

Липса на нормален диалог
Колкото по-трудно общуват двойките, толкова по-нездравословна става тяхната връзка, а напрежението се превръща в ръководеща сила между партньорите. Липсата на общуване или пък трудността в комуникацията ни карат да тъпчем на едно място и в повечето случаи двамата партньори започват да се чувстват нещастни в тази връзка. 

Липса на чувства
Тази липса обикновено идва тогава, когато времето е унищожило смисъла на брака, а междувременно някъде са изчезнали - уважението и нормалният диалог, точно тогава човекът до нас вече е успял да се превърне в поредния пътник, с който ни е срещнала съдбата и който е време да изхвърлим от живота си, защото обикновено тази липса не довежда до нищо добро. Когато липсата на чувства нахлуе с пълна сила в брака, всичко вече е изгубено, а връщане назад няма, защото бракът е институция, която се гради на любов, взаимност и подкрепа - докато смъртта ни раздели!