Кейт Бланшет & Андрю Ъптън: четири (деца) за късмет

  • Сподели:
Кейт Бланшет & Андрю Ъптън: четири (деца) за късмет

Кейт Бланшет е известна преди всичко като талантлива актриса, която е успяла да спечели два Оскара, както и много други награди. Освен това тя и съпругът ѝ Андрю Ъптън отглеждат четири деца: трима сина и една осиновена дъщеря. Звездата признава, че семейството ѝ остава неин основен приоритет, но не винаги успява да намери баланс между кариерата и личния живот.

В началото Кейт Бланшет изобщо не харесвала бъдещия си съпруг

Кейт се запознава със сценариста Андрю Ъптън през 1996 г. В началото двамата са предпазливи един към друг. Андрю смятал, че Кейт е твърде дистанцирана, а тя - че Андрю е капризен и арогантен. Двамата били в едни и същи кръгове и пътищата им често се пресичали, като всеки път между тях прехвърчали искри. В един момент бившите ''врагове'' са хванати да се целуват на светско събитие. Три седмици по-късно двойката обявила годежа си и скоро след това сключила брак. Оттогава Кейт и Андрю са неразделни вече 25 години. Те не само споделят любовта, семейството и общите си интереси, но и работят заедно. Както казва актрисата:

"Със съпруга ми имаме страхотно творческо партньорство, а също и страхотна любовна връзка. Фантастично е."

Кейт и Андрю отглеждат четири деца

През 2001 г. на двойката се ражда първото им дете, Дашиъл. Момчето е кръстено на любимия писател на Ъптън. През 2004 г. го последва Роман Робърт, който е кръстен на режисьора Роман Полански. През 2008 г. се ражда Игнейшъс Мартин. Кейт признава, че по времето, когато се е родил третият им син, въображението им напълно се е провалило и те дори не са знаели как да го кръстят. Тогава поредица от книги, наречена "Капитан Долни гащи", привлякла вниманието на актрисата. Една от книгите съдържала списък с различни имена и именно там Кейт открила името Игнейшъс, което ѝ харесало. В семейството се обръщат към момчето просто с ''Иги''. През 2015 г. Бланшет и Андрю осиновяват момиченце, Едит Вивиан Патриша.

Те планирали осиновяването на дъщеря си от дълго време

Решението да осиновят Едит не е спонтанно - всъщност Кейт и Андрю го обсъждат още от раждането на първото си дете. Въпреки че процесът на осиновяване в Австралия далеч не е лесен, актрисата смята, че семейството им има достатъчно любов, енергия и средства, за да посрещне още едно малко човече сред тях. Полът на четвъртото дете, не ги вълнувал особено. В крайна сметка по-големите момчета с удоволствие посрещнали сестричката си, а Едит буквално озарила живота на цялото семейство. "Тя беше изключителна благословия за всички нас", признава Кейт.

Актрисата предпочита да не разчита на детегледачки

Кейт смята, че е важно да покаже на децата си, че може да съчетава кариерата си с грижите за близките си и че изпитва удоволствие и от двете. Тя се опитва да обясни на синовете си, че не всички майки могат да си позволят такъв лукс, и се опитва да им внуши уважение към жените. Актрисата води децата си на училище и обратно, готви им обяд и обича да наблюдава как децата ѝ растат. В същото време Кейт се опитва да прави всичко това без помощта на детегледачки, така че може да се появи в училище, без да си е направила прическа, или в много семпли дрехи. Някои хора я съдят сурово: все пак звездата може да си позволи да има цял щаб от прислужници и асистенти. Но тя не го прави.

Когато трябва да избира между работата и семейството, Бланшет предпочита второто

Преди да има деца, актрисата избирала проектите си въз основа на името на режисьора и сценария. Сега тя се интересува от това къде ще се провеждат снимките и колко дълго ще продължат. Тя не съжалява за предложенията, които ѝ се е налагало да отказва. За да не отсъства твърде дълго от семейството си, предпочита да се занимава с театрални постановки, още повече че може да води децата на репетиции и същевременно да ги запознае с увлекателния свят на театъра зад кулисите.

Тя знае, че трябва да отделя време и за себе си

Като майка на четири деца, Бланшет е наясно, че трябва да се откаже от някои от обичайните си дейности. Например, тя почти няма време за тренировки, затова поддържа формата си с помощта на балансирана диета. Това, без което не може, са ваната и маската за лице. Освен това маската за лице е и сигнал за останалите членове на домакинството, че мама си почива и предпочита да не бъде обезпокоявана. Всеки има нужда понякога да прекарва време насаме, а актрисата не иска да наранява децата и съпруга си, казвайки това директно.

Децата ѝ не се интересуват от нейната слава

Децата на Бланшет, разбира се, знаят, че майка им е известна актриса, но не се интересуват от звездния ѝ статус. Кейт казва, че те абсолютно не се интересуват от нейната слава, но по най-сладкия, най-естествения начин. Ако актрисата е номинирана за престижна награда, семейството просто ѝ пожелава късмет, но не прекалява с вълнението. Децата понякога идват да гледат театралните представления на майка си, но не винаги са екзалтирани - може да ръкопляскат или да задремят от скука. Това помага на Кейт да не се увлича прекалено много от собственото си положение. Както отбелязва актрисата:

"Признанието е важно, стига да не си позволяваш да се увличаш твърде много от него".

Кейт вярва, че понякога родителите трябва да бъдат строги

Бланшет не обича да бъде "лошото ченге", но понякога се налага да го прави. На децата трябва ясно да се покаже кое е добро и кое е лошо и да се поставят точни граници. Актрисата не се страхува от недоволството на децата, защото тя трябва да бъде преди всичко майка, а не приятелка. На Кейт ѝ се струва, че много родители от нейното поколение се опитват да се сприятелят с потомците си и по този начин правят лоша услуга на себе си и на децата. Тя смята, че не бива да се опитваш да превърнеш децата си във версия на себе си. В същото време Кейт не се притеснява да говори за своите родителски провали, като честно признава, че невинаги получава от децата си това, което иска. Например, актрисата отдавна е вегетарианка и в един момент иска да вдъхнови семейството си също да се откаже от месото. Тя се сдобила с две очарователни прасенца, на които дала имена. Бланшет решила, че когато децата ѝ поискат наденички или бекон, тя ще им каже, че тези продукти са направени от малки сладки същества като двете им домашни любимци. Но момчетата изобщо не се трогнали от думите ѝ и гениалният план на Кейт се провалил с гръм и трясък.

Кейт признава, че животът на семейството им, в което и двамата родители работят на свободна практика, понякога е хаотичен, но това не я плаши, а по-скоро обича хаоса и му се наслаждава. Въпреки че присъствието на деца в семейството принуждава възрастните да се адаптират към новите обстоятелства, актрисата никога не се е страхувала от промените. Предпочита да не се бори с домашната суматоха, а просто да живее в нея, дори ако понякога я докарва до сълзи. И причината за нейното разочарование обикновено не е нещо сериозно, с което тя винаги е готова да се справи, а нещо тривиално, като например колата, която отказва да запали.

Актрисата казва, че преди всичко майчинството я е научило на търпение

Животът ѝ по същество не се различава от ежедневието на всяка работеща майка: Кейт никога не се наспива достатъчно, а ежедневният хаос напомня жонглиране в цирк. Бланшет признава, че често казва "да" на молбите на близките си или на предложенията за работа, в резултат на което носи повече дини под мишница.