Ким Бейсингър: един символ на чувствеността навърши 70

  • Сподели:
Ким Бейсингър: един символ на чувствеността навърши 70

Фаталната блондинка навърши 70 години на 8 декември и все така остава символ на чувственост, който не изключва изтънченост и елегантност.

Съблазнителна, но никога прекалено, американската дива, емблематична актриса и бивш модел се е прославила с ролите си във филми като "Батман", "Поверително от Ел Ей", "9 седмици и половина", ''The Marrying Man'', ''Мечтаех за Африка'', ''Осмата миля'' и други. Носителката на "Оскар" има блестяща кариера, както и завладяващ личен живот, затова се разхождаме по алеята на спомените, за да разберем повече за живота и постиженията на звездата, която навърши 70 години.

През цялата си кариера Ким завладява публиката с изпълненията си в широк спектър от роли, демонстрирайки актьорското си майсторство и печелейки одобрението на критиката. Освен успехите си в развлекателната индустрия, Ким е и страстен защитник на правата на животните, като използва платформата си, за да повишава осведомеността и да оказва положително въздействие. 

Ким Бейсингър е родена на 8 декември 1953 г. в Атина, Джорджия, третата от петима братя и сестри. С английска, немска, френска, шведска и ирландска кръв във вените си, тя е дъщеря на джаз музикант и бизнесмен и на модел и плувкиня, участвала във филмите на Естер Уилямс. Презрението на баща ѝ - "Никога не съм направила нещо добро за него", казва тя - я превръща в толкова срамежливо и самотно дете, че в училище я смятат за аутистка. 

Възпитана в методистката религия, тя изучава балет като дете и става Мис Джорджия, когато е само на 16 години. На 17 години се установява в Ню Йорк като модел към агенцията Ford Modelling Agency и снима реклами и видеоклипове. Тя е на обложката на албума на групата Survivor. Започва кариерата си като фотомодел, преди да премине към актьорството. Въпреки успеха си, Ким признава, че не е почитателка на този вид работа: "Беше много трудно да преминавам от един ангажимент в друг и винаги да се занимавам с начина, по който трябва изглеждам. Не можех да търпя това повече. Чувствах, че се задушавам." 

В крайна сметка тя се отказва от моделството, за да се занимава с актьорско майсторство, и прави пробив във филмите за Джеймс Бонд "Never Say Never Again'', където играе Домино Петачи.

През 1982 г. получава първия си пристъп на паника и е затворена за четири месеца у дома с диагноза агорафобия.

Позира и става корица на "Playboy" през февруари 1983 г. ''Винаги ще бъда благодарна на Хю Хефнър'', казва Ким.

''Спомням си, че през 1983 г. излезе фотосесията ми за Playboy. Някои високопоставени хора тогава ми казаха: "Видях красиви твои снимки в ... мисля, че във Vogue". Разбира се, много добре знаех, че по онова време не съм била във Vogue или в друго модно списание. Отвърнах: "Явно е станала някаква грешка, видял си ме в Playboy." В онези години хората се притесняваха да признаят, че си купуват и с нетърпение разгръщат страниците на Playboy. Интервютата бяха блестящи, а жените - какво да кажа. уау! В Хю Хефнър открих изк;ючителни качества. Той беше интелигентен, чувствителен, забавен, грижовен и състрадателен човек. Обичаше животните и ценеше менажерията си от екзотични птици. Това разбрах, когато ме покани да дойда един следобед в имението му, след като се съгласи да участва в документален филм, който правехме за незаконния внос на екзотични птици и макаци през Мексико. Той беше не само безстрашен пионер, но и щедър човек, който виждаше потенциал в момичета като мен, когато моментът в кариерата им беше перфектен за този специфичен вид изява, която беше изстрелваща, а не експлоататорска. Винаги ще бъда благодарна на г-н Хефнър и на Playboy за това, че ми помогнаха в един много важен период от живота и кариерата ми.''

Паметната ѝ роля е във филма "Девет седмици и половина" от 1986 г., където представя разведена служителка от художествена галерия, въвлечена в страстна и интимна връзка, която я подлага на психическо и физическо изпитание. Тази роля демонстрира способността на Бейсингър да изобразява сложни персонажи с дълбочина и емоции. Това определящо заглавие в кариерата ѝ, обаче се оказва кошмар за Ким. Режисьорът Ейдриън Лайн не ѝ позволява да се срещне с Мики Рурк преди заснемането на най-мъчителните сцени, за да я накара да "почувства страх". Рурк я сграбчва толкова силно, че я разплаква. Филмът за една садомазохистична връзка се проваля в САЩ, но има огромен успех в Европа. Играта ѝ в тази лента превръща Бейсингър в еротичен мит, особено заради стриптийза ѝ под звуците на "You Can Leave Your Hat On" на Джо Кокър.

Способността на Ким да преминава безпроблемно между жанровете и да се превъплъщава в различни персонажи я прави уважавана фигура във филмовата индустрия. Кариерата ѝ е белязана от разнообразни и запомнящи се изпълнения. Тя печели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за героинята си Лин Бракен във филма "Поверително от Ел Ей" от 1997 г., с което затвърждава таланта и гъвкавостта си.

Извън актьорската си кариера Ким е дълбоко ангажирана с активизма за правата на животните. Тя е защитник на хуманното отношение към животните, като се обявява срещу жестокостта към тях и призовава другите да се присъединят към каузата ѝ. Бейсингър използва славата и влиянието си, за да повиши осведомеността по въпроси като отглеждането на кожи, опитите с животни и лошото отношение към животните в развлекателната индустрия. Усилията ѝ помогнаха да се хвърли светлина върху тези важни въпроси и вдъхновиха други да предприемат нужните действия.

Тя участва в различни филантропски начинания, подкрепяйки каузи като опазване на околната среда, благотворителни организации за деца и изследвания на ХИВ/СПИН. Ангажиментът на Бейсингър да се раздава отразява състрадателната ѝ природа и желанието ѝ да окаже положително въздействие върху света. Наследството и влиянието на Ким служи като напомняне, че един човек може да използва своята платформа, за да създаде значима промяна и да вдъхнови другите да направят същото.

Ким е била омъжена два пъти - веднъж за гримьора Рон Снайдер-Бритън през 1980 г., с когото се запознава по време на снимките на филма "Hard Country", и втори път през 1990 г. за Алек Болдуин. 

Ким се запознава с втория си съпруг, актьора Алек Болдуин, през 1990 г., където се срещат на снимачната площадка на филма "The Marrying Man", а също така участват заедно в "Бягство" и "Семейство Симпсън". През 1995 г. те посрещат и дъщеря си Айрланд. Двойката се разделя през 2000 г., а разводът е финализиран през 2002 г. Раздялата им е драматична, а битката за попечителство тежка и продължителна.

В момента Ким живее с партньора си, фризьора Мич Стоун, с когото са заедно от 2014 г. насам. Двойката запазва конфиденциалност относно връзката си, но според съобщенията имат сключен брак.

''Честит рожден ден, бейби! Обичам те не защото си легендарна икона... а защото си такава, каквато си. Ежедневната ти борба за животните по целия свят, смелостта ти, силата ти, честността ти и непрестанната ти жажда за справедливост. Независимо дали става дума за животно, или за човешка неправда, това малко момиченце от Джорджия се превръща във вдъхващ страхопочитание лъв. Всички ние на тази планета сме щастливци, че си ни дошла на гости. Дано имаш най-добрия си рожден ден досега! Обичам те!'', това жестоко послание написа Мич за Ким в Instagram.