Хелън Мирън говори за "деликатния баланс" в ролята на Голда Меир

  • Сподели:
Хелън Мирън говори за "деликатния баланс" в ролята на Голда Меир

Носителката на "Оскар" Хелън Мирън сподели пред BBC, че има "много деликатен баланс" в това да играеш хора с различно наследство.

78-годишната Мирън се превъплъщава в образа на бившия израелски министър-председател Голда Меир в последния си филм - роля, която предизвика някои критики, тъй като актрисата не е еврейка. Тя заяви, че разбира защо някои хора може да се чувстват неудобно от образа.

Когато по-рано тази година беше пуснат първият трейлър на филма на Netflix "Маестрото" - биографията на Леонард Бърнстейн - Брадли Купър беше остро критикуван за това, че е носил грим, който има за цел да увеличи носа на актьора. Купър, който не е евреин, беше критикуван, като някои потребители в социалните медии заявиха, че това е подклаждало обидни еврейски стереотипи.
Мирън заяви: "Винаги ще се намери нещо обидно в това да приемеш определена физиономия, защото играеш определена раса. От друга страна, ако играеш Леонард Бърнстейн и наистина така е изглеждал Леонард Бърнстейн - може би идеята не е лоша. Както казах, това е много деликатен баланс."

Миналата година колежката ѝ Морийн Липман, която е еврейка, постави под въпрос участието на Мирън във филма, като заяви пред Jewish Chronicle: "Еврейският характер на героинята е толкова важен в случая. Сигурна съм, че Хелън Мирън ще бъде чудесна в образа, но никога не би било позволено на Бен Кингсли да играе Нелсън Мандела. Просто няма как да се стигне дотам", каза тя.

Филмът, наречен "Голда", изследва живота на първата жена министър-председател на Израел от 1969 до 1974 г., включително годините на войната Йом Кипур - един от най-значимите периоди от управлението на Голда Меир. Войната Йом Кипур през октомври 1973 г. дава началото, когато Египет и Сирия започват изненадваща атака срещу Израел на еврейския празник Ден на изкуплението. В резултат на последвалия конфликт загиват хиляди хора.
Филмът изследва нови разкази, като се опира на строго секретни правителствени документи от времето на войната, които бяха разсекретени през последното десетилетие.

Мирън заяви, че е наясно с противоречията около Голда, особено около отношението ѝ към палестинците.

"Всичко, което правя, е да играя Голда в периода на войната Йом Кипур. Не я обяснявам, не я рационализирам и не я преоценявам. Просто играя жена на тази възраст, която се справя с конкретната ситуация", казва тя.

Мирън казва, че идването на власт на Голда Меир е било "изумителен момент за младите жени" и че "до този момент е било непонятно, че жена може да ръководи държава, да не говорим за толкова сложна и важна като Израел".

Мирън, която беше похвалена от режисьора на филма "Голда" Гай Натив за образа на министър-председателката в ключовите дни на войната Йом Кипур, заяви, че е била вдъхновена от силата на лидера в онези времена.

"Тя не е носила костюми. Останала е жената, която е била преди да стане министър-председател. За мен лично това е било изключително важен момент в историята на жените.''

Актрисата не за първи път коментира критиките, свързани с образа на Меир. През февруари 2022 г. тя споделя пред "Дейли мейл": "Това със сигурност беше въпрос, който си зададох, преди да приема ролята".

Изказването ѝ е в отговор на аргумента на Морийн Липман, че "етническата принадлежност трябва да бъде приоритетна" в подобни роли.

"Вярвам, че това е дискусия, която трябва да се проведе - тя е напълно легитимна. В моята професия обаче има ужасна несправедливост", добави актрисата.

Физическата трансформация на Мирън за ролята е ново преживяване за актрисата, която преди това сподели пред списание DuJour, че екипът от гримьори на филма "е преминал през различни прояви", за да постигне правилния ѝ външен вид.

"В крайна сметка стигнахме до момент, който преценихме за достатъчен. С подобен грим навлизаш в опасна територия. Очевидно е, че го има и не можеш да кажеш, че го няма. Но от друга страна, публиката знае, че не съм ирландка, която живее в Монтана."

Хелън добавя, че се е чувствала тясно свързана с Меир по време на снимките, като отбеляза, че е мислила ''дали аз се превръщам в нея, или тя в мен?"
"Никога преди не съм правила нещо подобно. Беше истинско приключение. Толкова свикнах да бъда този човек през деня, че когато гримът се свали и се видях такава, каквато съм, бях забравила как изглеждам."

Мирън изигра голяма роля в промяната на начина, по който жените мислят за остаряването. Тя обича да променя визията си и да бъде дръзка, като винаги се забавлява на червения килим. "Обичам да нарушавам собствените си правила, доколкото е възможно", каза тя преди време пред Vogue.