Ким Катрал: ''Най-важният урок в живота е да се научиш да мислиш''

  • Сподели:
Ким Катрал: ''Най-важният урок в живота е да се научиш да мислиш''

Чувствайки се по-добре от всякога, Ким Катрал, снимана за Vogue Гърция, разговаря с Власис Костурос с честност, настроение и хумор.
Изражението на лицето ѝ за ексклузивната фотосесия е решително, оптимистично и силно. Можеш да разбереш много за един човек по погледа в очите му, тъй като там минава целият му живот. А животът на Катрал изглежда пълен и вълнуващ. Можем да го потвърдим, когато видим богатото ѝ CV, голямата ѝ кариера в театъра, киното и телевизията, с роли, които са оставили следа и винаги са внасяли нещо от нейната уникална енергия. 

Насладихте ли се на краткото си завръщане в ролята на Саманта Джоунс във финала на втори сезон на "And just like that"?

- Разбира се! За мен Саманта винаги е била забавен персонаж. Дадох толкова много от себе си на тази роля, олицетворих я по такъв начин, че сега я чувствам близка. Беше прекрасно да се върна, макар и за малко, във вселената на тази жена, която е направила толкова много хора щастливи с репликите си.

Какво според вас е наследството на "Сексът и градът"? Защо той все още е актуален за публиката след толкова години?

- Трудно ми е да говоря за това, защото бях част от него. Гледам назад към преживяването с благодарност. Сериалът със сигурност промени живота ми. И мисля, че промени живота и на много жени. Накара ги да искат повече. Винаги съм гледала на Саманта като на съвременна Венера. И не става дума само за секс. Говоря за нейната сила. Мисля, че имаме нужда от такива смели, силни жени в светлината на прожекторите.

Това беше сериал, който сближи жените, показа за какво наистина говорят помежду си, как реагират спрямо мъжете, какво е женското приятелство.

Четирите героини бяха една цялостна жена, така че всички можеха да се идентифицират с всички тях. Все още можете да му се насладите, защото е специален. Но пак повтарям, аз не мога да го видя по начина, по който го виждате вие или който и да е фен, защото участвах в него.

Изговори се много за това защо не се върнахте към "And just like that". 

- Отново се сещам за моята добра приятелка Патриша Фийлд. Една от причините, поради които ѝ се възхищавам, е нейната интуиция. Това, което се случва с напредването на възрастта, е, че израствате до това, което е добро за вас. Имате нещо, което ви води. Инстинкт за дадена роля, за партньор, за ситуация. На този етап инстинктите ми са в най-добрата си форма. Настроена съм към желанията си. Оттеглям се от нещо, когато то не ме устройва. Казвам си: "Ким, това може би не е за теб". Има толкова много неща, които се случват всеки ден, във всеки град, във всяка връзка, на всяко работно място. Трябва да се грижите не само за физическото си здраве, но и за психическото. Трябва да контролирате ситуациите, в които си позволявате да влизате. Едно "не", което казвате, не е толкова страшно. То просто показва, че нещо не е подходящо за вас.

Имате ли такава нагласа от началото на кариерата си?

- Тогава казвах "да на всичко"! (смее се). Казвах "да" на всяка работа, която ми се предлагаше, преди всичко по финансови причини. От друга страна, тъй като бях завършила училище по актьорско майсторство, не знаех как се работи като актьор на телевизионна или филмова площадка и приемах работа в много сериали и филми, за да натрупам опит. В началото играех с Джак Лемън и си мислех: "О, Боже мой! Толкова искам да се науча да играя като него!" Винаги съм разсъждавала много практично, в смисъл как мога да науча повече, как мога да стана по-добра.

Какви роли обичате да играете сега?

- Ролите, в които мога да създавам емоции, познати на повечето хора. Ролята ми в ''Glamorous'' много ми харесва. Играя жена, която искаше повече живот, която се чувстваше задушена от това, което другите смятаха, че е. Това е нещо, с което наистина мога да се идентифицирам. Когато познаваш огромен успех в началото на живота си, не всичко е просто. Искам да кажа, че хората все още мислят за мен като за Саманта от "Сексът и градът". Съзнателно решение е да играя нещо различно сега. Да си на шейсет години е много различно от това да си на двайсет или трийсет. Слава Богу! И аз искам да говоря за това.

Искам оттук нататък ролите ми да говорят с жени на моята възраст и да казват: "Вижте ме, ето как изглеждам на 60 години. А как изглеждат вашите 60?"

Модата е един от основните ви инструменти за представяне на дадена роля.

- Връзката ми с модата е много интересна. Израснах в Ливърпул, Англия, и когато бях малка, майка ми работеше в най-модерния универсален магазин в града. Говорим за 50-те години на миналия век, за ерата на New Look. Първите имена, на които си спомням, че ме научи, бяха Dior и Balenciaga. Бях очарована от формите и цветовете на дрехите им. По-късно, като студентка в Ню Йорк, живях в женско общежитие, което се поддържаше финансово от заможните дами от Горен Ийст Сайд, които ни продаваха на много разумни цени дрехи от предишни сезони, които вече не им бяха нужни. Така си купувах невероятна Balenciaga за 15 долара!

Никога няма да забравя момента, в който майка ми дойде на гости и ми купи рокля, на която отвътре пишеше "Госпожа Рокфелер"! Винаги съм била завладяна от велики дизайнери. Влюбена съм във всичко велико, което човешкото въображение може да създаде. Днес повечето хора може и да разпознаят, че носите нещо скъпо, но не ви обръщат внимание. Аз съм точно обратното. Когато купувам нещо, чувствам, че трябва да съм сигурна в стойността му, за да заслужи място в гардероба ми. Когато говорим за висша мода, става дума за произведения на изкуството. Трябва да се грижиш за тях. Приемам всичко това много сериозно.

Наскоро ви видяхме да носите рокля на Василий Зулиас.

- Благославям Патриша Фийлд за това, че ме запозна с гръцките дизайнери. Мисля, че там в Гърция имате прекрасни таланти, които за съжаление трябва да напуснат родината си и да дойдат на по-голям пазар, за да блеснат. Доверявам се на инстинкта на Пат, която обича гръцките дизайнери. С нея се чувствам така, сякаш откривам нещо ценно от света на модата.

Къде сте сега? 

- Вкъщи съм в Ню Йорк с партньора си Ръсел. Живеем между Ню Йорк, Лондон и остров Ванкувър, където съм израснала. Чувствам се най-удобно у дома си във Ванкувър. Там са всичките ми младежки спомени, свързвам се с корените си, наистина се отпускам. С Ръсел ходим на походи, караме колело, плуваме и караме каяк. Това е мястото, където намирам спокойствие да чета - аз съм запален читател.

Как преживявате любовта на този етап от живота си?

- С Ръсел много се забавляваме. Има любов и грижа помежду ни. Винаги съм се старала усилено, за да накарам връзките си да проработят, но съм го правила сама. Сега работим върху това заедно. Чувствам се благословена, че го имам. Винаги съм била моногамна, не съм имала много връзки в живота си, а тази, наистина я ценя.

Сексуалният живот на шейсетгодишна възраст прилича ли на перфектен диалог?

- Мисля, че много жени оставят секса на заден план след определена възраст. За мен сексът започва в мозъка, а не там долу! (смее се). С напредването на възрастта сексуалното желание се променя драстично и това, което наистина става по-важно, е, което изграждаш с другия човек. Сексът е част от този градивен елемент. Той не е всичко. Той е част от моето себеизразяване и не искам да го губя. Той ме прави щастлива.

Труден житейски урок ли беше да се научите да бъдете щастлива?

- Повечето жени така и не научиха, че най-важният урок в живота е да се научиш да мислиш. Учили са ги да мислят първо за другите и след това за себе си. От жените се изисква да изпълняват много роли. В края на живота си майка ми не беше просто уморена, тя беше изтощена. Жените винаги са имали трудна борба пред себе си. Дори и сега, в наши дни, ние невинаги се движим напред.

Е, това, което животът в крайна сметка ме научи, е да оцелявам, да имам глас и да го използвам, преследвайки това, което ме прави щастлива.