Нашите мисли пораждат най-големите ни страхове

  • Сподели:
Нашите мисли пораждат най-големите ни страхове

''Не се страхувайте да правите това, което не знаете как да правите. Ноевият ковчег е направен от любители, но Титаник е построен от професионалисти!'' – Олег Рой

Всеки наш страх обитава единствено съзнанието ни и от нас зависи доколко ще го подхраним или ще успеем да го изкореним навреме. Все по-често хората допускат страха да прерасне в мащабни паник атаки, които от своя страна, още повече увреждат ясната ни преценка спрямо случващото се и така например, дори от нещо безобидно ние можем да изпитаме паническа тревога, която изцяло да вледени тялото и ума ни.

В днешно време все по-често хората отключват различни видове страхове, като например - страх от някаква загуба, страх от провал и неуспех, страх дали ще се справим с възложената ни работа, страх от липса на финансови средства, страх от самота, както и всички останали фобийни разстройства от пространства, височини и т.н., които объркват тотално живота ни.
Страхът е способен не само да превземе ума ни, но и напълно да преобрази живота ни и то в посока, в която не сме и предполагали и която в повечето случаи ни отвежда до една тъмна и задънена улица! 

Може би се чудите какво всъщност е страхът – той е плод на нашите мисли, наподобяващ тъмен демон, хранещ се с нашите очаквания за най-лошото и така, колкото повече храна му предоставяме, толкова по-голям става той и превзема освен съзнанието ни, но и впоследствие цялото ни тяло. 
Всъщност всеки страх може да бъде прогонен от нас, стига да осъзнаем, че той е единствено плод на нашите мисли и не е по-силен от нас самите, а е просто ненужно усещане, което ни пречи да следваме мечтите си!

Често пъти се чувстваме особено объркани и тъжни, именно тогава започваме да отключваме в себе си страх от самотата и от това, че би могло нещо да се обърка и колкото повече се тревожим и подхранваме тези натрапчиви мисли, толкова по-голям обем придобиват те, като накрая завземат цялото ни същество. 
Има много начини да се преборим, дори и с най-страшните си страхове, но за да се случи това, трябва да притежаваме правилната настройка и да осъзнаваме своята вътрешна сила, която няма да позволи да преживяваме неприятни събития. 

За да се изчистим от страха трябва да направим първата крачка към него, да го погледнем в очите и да му споделим простия факт, че ние сме много по-силни и устойчиви от него, както и няма страх, който да не можем да преодолеем и да продължим напред. Сами разбирате, колко е важна психологическата нагласа и в момента, в който страхът ни е обладал, трябва да имаме правилните мисли, които да насочим като оръжие към страховете си. Това е най-добрият начин да се преборим със страховете си и да се впуснем в мечтите си.

''Най-могъщият лек за страха е принудителната и многократна проява на смелост!'' – Наполеон Хил