Най-привлекателната женска част, според мъжете и науката 

  • Сподели:
Най-привлекателната женска част, според мъжете и науката 

Всички малко или много сме програмирани да мислим, че съотношението между талията и ханша наистина е най-универсалната черта на женската красота. Само си представете квинтесенцията на фигурата на пясъчен часовник на жена като Мерилин Монро: тя просто излъчва изкушение и магнетична аура.
Долната част на гърба, или както имат израз французите - "la chute des reins", лумбалната извивка, може да се окаже най-привлекателната част на една жена.

Какво е голямото значение на лумбалната извивка?
Тъй като човечеството е еволюирало, за да се движи двуполово, торсът ни е трябвало да се адаптира, за да поддържа цялата тежест на горната част на тялото. Сравнете костната структура на човек и маймуна в профил и ще видите две допълнителни извивки, които не са били необходими на нашите първобитни предци: шийната и лумбалната извивка. По време на еволюцията си мъжът и жената са развили допълнителен полов диморфизъм в гръбначните си извивки в сравнение с нечовешките си роднини, като женският гръбнак има "статистически значимо по-голяма кривина" и три клиновидни прешлена в сравнение с двата клиновидни прешлена на мъжкия гръбнак.

Проучванията показват, че мъжете предпочитат жени с подчертана, ъглова лумбална извивка. Идеалният силует според науката? Жена с лумбална извивка между 45 и 47 градуса.
По-слабите ъгли и по-пресилените ъгли се оказват по-малко привлекателни, тъй като и двете се възприемат като причиняващи болки в долната част на гърба. Ако редовно извивате гърба си твърде много, може да започнете да усещате лумбална лордоза и да притискате ставите си.

Науката, която стои зад привлекателността на лумбалната извивка.
Съществуват няколко различни теории за това защо извивките в долната част на гърба привличат мъжките погледи. Първо, дефинираният, извит гръб е идеален от биомеханична гледна точка за жената, за да подпомогне бременността и раждането. Женското тяло е еволюирало така, че вече да има по-голяма гръбначна извивка от 18 градуса или повече, за да се подготви да компенсира тежестта на бебето и движението на вътрешните органи. Тъй като гръбначната извивка по време на бременността се увеличава "с 18% между 12 и 22 седмица и с общо 41% между 12 и 32 седмица", фактът, че мъжете възприемат като най-привлекателен женски силует жената с тази 45-градусова лумбална извивка, ме навежда на мисълта, че мъжете са естествено склонни да обичат външния вид на плодовитата жена.

Здравината на гръбначния стълб вероятно е и една от най-отчетливите физически характеристики на жизнеността на човека, тъй като той е най-голямата част от опорно-двигателния апарат, играе важна роля в координацията на централната нервна система и предпазва психичното ви здраве от хормонален дисбаланс. Прегърбената стойка не само съобщава на хората около вас, че сте слаби и незаинтересовани чрез невербални сигнали, но и подсказва за множество физически проблеми. Струва си също да отбележим как лумбалната извивка може да подсказва за повишени нива на гъвкавост - причините, поради които един мъж би предпочел това, би трябвало да са очевидни. В крайна сметка здравият гръбначен стълб показва, че някой води жизнен живот.

Привлекателността на лумбалната извивка е свързана и с научната причина, че мъжете харесват вида на жена на високи токчета. Подметките придават на лумбалната извивка на жената ефект, който ласкае фигурата, като избутват малко дупето, тъй като балансираме напред на пръстите на краката си. През 2021 г. е проведено проучване, което доразвива тази хипотеза и се задълбочава в теорията, че мъжете намират лумбалната извивка за уникално привлекателна. Изследователите показали на участниците видеоклипове на жени, които ходят с обувки на висок ток, и на жени, които ходят с равни обувки. Видеоклиповете били заснети от "теоретично оптимален ъгъл на лумбалната извивка" и резултатите показали, че жените, носещи високи токчета, били възприемани от участниците (както мъже, така и жени) като притежаващи повишено ниво на привлекателност.

Независимо дали жената носи токчета или естествено има тази поза, когато стои на равни крака, установено е, че извиването на гърба също показва готовност за ухажване. Направените изследвания могат да бъдат подкрепени и от факта, че животните избутват таза си назад, когато са готови да се чифтосват.

Как можете да постигнете тази съблазнителна лумбална извивка?
Не можете да симулирате лумбална извивка. 
Истинската, естествена лумбална извивка се дължи на осъзнаването на стойката и на по-силните мускули. Определено е допълнителен бонус, че тялото ви може да се възприема като по-привлекателно за настоящия или бъдещия ви съпруг, но ползите за личното ви здраве сега и по пътя, ако решите да имате деца, са многобройни!

Няколко добри практики в ежедневието ви за поддържане на по-здрав гръбначен стълб и по този начин за по-добра лумбална извивка са: често ставане и смяна на позите, бързи ежедневни разходки, поставяне на възглавница или навита кърпа зад долната част на гърба, когато сядате, спане настрани със свити колене.