Обичай тялото си, защото то вечно ще се променя

  • Сподели:
Обичай тялото си, защото то вечно ще се променя

Защо никога не трябва да поздравявате някого, че е отслабнал?
Телесното тегло не е равно на самооценка.

Моделът и писател на Curve Лаура Росиоли казва, че макар намеренията ви да са добри, е по-правилно да запазите мнението си - положително или не - за себе си, когато става въпрос за теглото на някой друг.

Тялото ми беше започнало да се чувства различно, по-гъвкаво, по-способно, малко по-леко - но бях предположила, че това е просто усещането да си по-здрав.
Предполагам, че понякога част от подобряването на физическата форма е и отслабването. Не се стремях към това, не ми беше цел. Бях се върнала към спортните танци година по-рано и оттогава тренирах последователно четири пъти седмично.
С това се промениха и други аспекти от живота ми. Бях по-уморена, когато се прибирах вкъщи, затова си лягах по-рано и се наспивах по-добре. Започнах да се храня по-здравословно. Вече нямаше късни бургери или чинии с паста, защото а) вече не се прибирах толкова късно и б) не пиех толкова много вино. Не ме разбирайте погрешно, любовта ми към виното не ме беше напуснала (и все още не ме е напуснала), но просто имах по-малко свободно време.

Защото не само се бях върнала към танците, но и бях започнала работа на пълен работен ден. Имах нужда от здравословен сън, но и от ранно ставане, за да се чувствам свежа. Това естествено означаваше по-малко пиитиета, което доведе до по-малко бургери. Това ме насочи към прием на плътна закуска, обилен обяд и вечеря. Винаги съм обичала да готвя и тялото ми започна да жадува за купища зеленчуци, плодове, месо и зърнени храни. Гледах на това като на естествено развитие на нещата.

Ако не друго, отслабването беше последното, за което мислех. През последните около пет години се примирявах с извивките си и се учех да обичам тялото си, с което не винаги се чувствах свързана.

През 2020 г. подписах договор за plus size модел. Току-що бях излязла от почти десетгодишна работа в сферата на хотелиерството, което означаваше минимален сън, максимално количество пържена храна и алкохол. Но винаги съм се чувствала доста здрава. Винаги съм била активна и съм полагала усилия да готвя вкъщи.
Но като жена в свят, в който разнообразието от размери - особено в модата - е нещо, с което не съм израснала, съм имала моменти, в които съм се борила да видя себе си като "идеалната" и съм се притеснявала какво може да означава това за бъдещето ми както в любовта, така и в модата.

Не мога да отрека, че съм се опитвала да прикрия целулита си, че съм избягвала рокли, които обгръщат долната част на корема ми, и че съм се чувствала зле от факта, че подмишниците ми висят. Ще излъжа, ако кажа, че съм се чувствала добре, когато нещо не ми е прилягало. Или когато съм била най-големият модел в стаята. Имала съм моменти, в които съм си мислела: "само ако бях по-слаба". Тогава може би щях да нося сутиен и да не бъда силно сексуализирана от по-възрастните мъже

Затова, вместо да държа всичко в себе си, говорих за него открито. Написах статии за това как всъщност изглежда приемането на извивките, посочих с пръст модните ревюта и събитията в индустрията, които не представят разнообразието, и бях честна за моментите, в които се чувствах различна, и за негативните коментари, които ме приковаха. Принудих се да покажа малко повече плът.
Направих всичко това в опит да бъда открита за това колко сложна може да бъде връзката с телата ни. Сложностите са много дълбоки - от чувството на срам, че имаме менструация, до притесненията, че не изглеждаме добре в определени сексуални пози, и често нямаме езика, на който да говорим за това. Положих усилия просто да изкажа чувствата си с надеждата, че те ще намерят отклик у някого и ще стане по-лесно да се говори за тях.

Хората продължават да ме поздравяват за начина, по който изглеждам, и ми е неприятно да го кажа, но това ми оказва влияние. Това ме кара да искам да остана във форма, да бъда стройна. Кара ме да се грижа за тялото си, защото съм наясно, че хората ме гледат. Че забелязват промените. Че смятат, че изглеждам по-добре, отколкото преди. Но съм положила всички усилия, за да обичам тялото си, независимо от размера му, и не искам да попадам в капана на стремежа да изглеждам по определен начин. Активно се отдръпнах от това и насърчих и другите да го направят.

Но клиничният психотерапевт и директор на Rough Patch Affordable Counselling Амбър Рулс казва, че е трудно да не се чувстваме повлияни от мнението на другите.

"Човешките същества са релационни животни", казва Рулс, "ние се нуждаем от подкрепата, грижата и приемането на другите, за да изпитваме самочувствие и сигурност. В културата ни има толкова много токсични, изпълнени със срам послания за телата, че понякога е невъзможно да не ги приемем, независимо колко голяма самооценка имаме. Винаги съдим другите само въз основа на собствените си убеждения, ценности и предразсъдъци. Ако някой има трудна връзка с част от себе си, е много лесно да прехвърли тази преценка върху другите с очакването, че другият човек трябва да се чувства по същия начин."

Но тогава как трябва да реагираме? Може да не искаме коментарите им да ни повлияят, като същевременно разбираме, че те може да идват от собствената им несигурност. Как можем да си помогнем един на друг?

Не знам за вас, но аз искам да живея в свят, в който няма един идеален размер, форма или цялостен вид. Красотата е в очите на наблюдаващия и е по-скоро свързана с това как се чувствате. Далеч сме от това да стане наша подсъзнателна истина - поради всички токсични послания, свързани с отслабването, и постоянната липса на представителство - но се доближаваме до нея. Започваме с разговори като тези.
"Като култура имаме странна мания да си врем носа в чуждите работи!" казва Амбър.

"Често фатфобията и "загрижеността за здравето" означават, че хората се чувстват смели да отправят критики или съвети за телата на другите. Мисля, че много от нашите несигурности и представи за телата се развиват подсъзнателно. 
Това ме кара да се замисля за всички случаи, в които като по-малка четях от списанията как да се сдобия с плосък корем. Всичките пъти, когато си мислех, че пиенето на лимонова вода ще ми помогне по пътя към това да стана модел. 

Истината е, че обичах по-закръгленото си тяло. Обичах колко пухкаво беше то. Обичах начина, по който изглеждах в бикини и в тесни рокли. Любовта, която практикувах към тялото си тогава, ме караше да се чувствам цялостна и женствена по начин, по който не се бях чувствала преди.
И сега обичам тялото си. Мисля, че това е пътуване - да се научиш да обичаш тялото си през различните му етапи, защото то вечно ще се променя.

Автор: Лаура Росиоли