Осем прозрения, които ще променят живота ви

  • Сподели:
Осем прозрения, които ще променят живота ви

Разказваме ви за простички, но безумно важни истини, за които постоянно забравяме. Но именно благодарение на тях можем да намерим отговори на всички въпроси, които животът поставя пред нас. Философите и психолозите смятат, че човек наистина започва да живее след 40-те. Дотогава е натрупал впечатляващ практически опит, "дълговете" към родителите са изплатени, децата са пораснали и е желателно най-после да се живее в собствено удоволствие. С това решение обаче започват най-интересните трансформации. 

Най-важният човек в живота ви сте вие самите
Не вярвайте безусловно на това, което казват за вас родителите, приятелите или колегите ви, а опитайте различни неща, за да разберете себе си. Можете да си водите дневник на впечатленията или емоциите, да записвате мислите, от които ви е побила тръпка. А след това - след няколко месеца, препрочетете и погледнете на ситуацията отвън. Колкото по-близко сте до себе си, колкото по-добре се разбирате, толкова по-лесно е да намерите любимите си занимания, да се грижите за себе си и накрая да почувствате дългоочакваното щастие. Не е необходимо да се вглеждате в хората около вас, да слушате чуждото мнение и да го следвате. Съветите на близките са добри, но крайното решение е само ваше. И то винаги трябва да е във ваша полза.

Няма никакво значение как ви оценяват родителите ви
Важно е как се самооценяваме. Това е още едно важно прозрение, което ще ви помогне да победите синдрома на самозванеца и да решите да направите промяна в живота си. Родителската подкрепа със сигурност е важна, но какво да правите, ако не я получавате? Осъзнайте следните моменти: Човек живее дълго време (а може би и през целия си живот) в образа, създаден от родителите му. Всичко, което знаем за себе си, сме чули от авторитетни възрастни и приемаме думата им за вярна. Но какво става, ако тази информация невинаги отразява напълно реалността и родителите просто не са наясно с някои от способностите и талантите на детето? Още по-лошо, ако не са приели някои черти от темперамента на детето и са се опитали да го преобразят. Сякаш част от себе си несъзнателно са скрили, страхувайки се да не предизвикат недоволството или вълнението на близките. Това често се случва в семейства с тревожна майка или свръхпестелив баща. Възрастната реалност започва, когато човек трябва да взема решения за себе си. В този момент коментарите в главата могат да идват от гласовете на родителите: "Това може да е опасно", "Сигурен ли си, че изобщо искаш да го направиш?", "Не мисля, че имаш способността да го направиш, никога не си го правил като дете". Семейството създава основата на личността. А каква къща да се построи върху нея, всеки има право да реши сам за себе си. Поставете под въпрос онези родителски убеждения, които ви правят слаби и нерешителни. Фразата "Все пак ще опитам" действа вълшебно - тя спира вътрешния критик. Подкрепете себе си в началото на пътуването си, дори ако целият свят е против това. В дългосрочен план психологът може да ви бъде опора и това ще бъде най-добрата инвестиция в едно щастливо бъдеще. След известно време, когато се появят първите успехи от новата дейност, обкръжението ви ще се свърже отново с вас. 

Животът без цели е безсмислен
Когато няма цели, проблемите са въплътени. Идеалната цел е приятна и примамлива точка В на линията на живота със своята стойност или приятни емоции. Във всеки случай целта ви привлича и вие насочвате вниманието си към нейното осъществяване. С други думи, знаете какво правите, защото знаете към какво се стремите. Когато липсват насоки, човек разпилява ресурсите си импулсивно. Скоро той ще се умори от предсказуемостта, животът ще стане скучен и безинтересен. 

Важно е да изпитвате удоволствие от живота
В днешно време все повече деца се раждат с една особеност - сякаш им е все едно как се чувстват другите. А самите те са като роботи - не са емоционални. Но ако родителите не са мързеливи, те могат да помогнат на детето си да развие способността да изпитва емоции. Възрастните често спират да изпитват емоции след травматични ситуации. Така психиката се предпазва от нервно прегряване. Те се отказват от връзки, секс, вглъбяват се в себе си, а някои дори и от живота. Но ако имате такъв проблем в живота си и четете тези редове, осъзнайте, че с желание, усилия и редовен невротренинг може да се възстанови емоционалната чувствителност. Разбира се, любовта на близките върши чудеса и на човек ще му е по-лесно да се справи с всеки проблем. Но какво да се прави, ако няма такива, които да обичат безусловно?

Забавлението е ключът към успеха
На хората наистина им липсва искреният и непринуден смях. Всеки път, когато наблизо се чуе детски смях, ние се чувстваме вътрешно спокойни, дори ако в този момент сме потънали в тежки мисли. Вибрациите на детския смях са лечебни. Затова бих искала да кажа - разсмивайте децата си по-често, играйте с тях - и психическото ви състояние постепенно ще се нормализира. Има много хора, за които смехът е начин да се справят със стреса и дори с паниката. Той прикрива истинските емоции - срам или страх, вина и дори раздразнение. Психолозите съветват да не потискате тази емоционална реакция, но в същото време внимавайте, когато не можете да контролирате продължителността и интензивността на смеха - тогава ставате уязвими. 

Перфекционизмът "убива"
Перфекционизмът в психологията е убеждението, че идеалът може и трябва да бъде постигнат; че несъвършеното изпълнение няма право на съществуване. Усещате ли енергията на категоризацията? Това е видът енергия, която се използва за постигане на големи успехи в спорта. Там не можете да бягате по-бавно от съперника си и да спечелите. Или всичко, или нищо - мотото на всеки перфекционист. Ето защо е много трудно да се живее с това отношение. И това е трудно не само за самите перфекционисти, но и за тяхното обкръжение. Понякога е по-добре просто да оставите нещата да си отидат. 

Любовта е навик
Първият етап на романтиката трае около година и половина. Знаете ли, че времето на етапите във всяка следваща връзка се съкращава наполовина? Тоест романтиката във втората връзка ще продължи максимум 8 месеца, а в третата - 4. Някои наричат себе си "опитни" и "професионалисти в любовните отношения". Всъщност, когато психиката твърде често изпитва чувство на загуба поради раздяла, хормоналната система намалява производството на серотонин и окситоцин - хормона на привързаността. За да познаете истинската любов, трябва да преминете през няколко неприятни етапа, като насищане, отвращение и дори да обуздаете егото си и да се научите да правите хубави неща на даден човек просто за забавление. 

Тялото ви не лъже
Тялото е много фино настроен инструмент за енергиите на пространството. Може и да не осъзнаваме микрореакциите му, но когато тялото е било пренебрегвано дълго време, то ще изрази недоволството си чрез заболяване. Смята се, че възрастният знае по-добре какво чувства детското тяло. Но това не е така. Ако децата живееха в дивата природа, според законите на джунглата, те щяха да оцеляват по-добре, като се доверяват на тялото си. Не напразно 2024 г. е обявена за година на телесната интуиция. Сами можете да се убедите колко е важно да бъдете внимателни и да се вслушвате в себе си. 

Автор: Олга Полякова