Реактивно разстройство на привързаността при децата и какво трябва да знаем за него – част 2

  • Сподели:
Реактивно разстройство на привързаността при децата и какво трябва да знаем за него – част 2

Децата с реактивно разстройство на привързаността са склонни да изпитват трудности с приемането на обич и това може да бъде особено предизвикателство, ако инстинктът ви е да обсипете детето с любов и внимание. Въпреки че промяната е възможна, ще трябва да продължите бавно и да сте последователни в подхода си към грижите. Следните стратегии могат да помогнат за увеличаване на чувството на доверие и сигурност на вашето дете, да засилят привързаността му към вас и близките му хора.

Подходящите грижи трябва да включват - създаване на система от подходящи награди и наказания за конкретни действия у дома или в училище. Този подход може да се използва за минимизиране на проблемни поведения като тормоз.

Установете правила, награди и последствия
Децата с разстройство на привързаността могат да имат непостоянни промени в настроението. Вашето дете може да премине от тъжно и неотзивчиво към ядосано и разрушително. В тежки случаи тяхното поведение може дори да бъде насилствено или самонараняващо се. Чувството на безпомощност може да мотивира детето ви да намери някакво чувство за контрол, като не ви се подчинява. То може да спори дълго време с вас или да избяга и да се скрие в моментите, в които се опитвате да го накарате да си дремне в обедната почивка. Може да бъде балансиращ акт да намерите начини да дисциплинирате детето си, без да навредите на връзката си с него. Моделирайте добро поведение. Стремете се да бъдете добър модел за подражание. Покажете на детето си примери за приемливо поведение и обяснете защо това поведение е полезно. Например, докато подреждате хола, миете зъбите си или казвате „моля“ и „благодаря“, обяснете на детето си мотивите зад вашите действия.

Задайте предвидими последствия. Ако детето ви се нахвърли срещу брат или сестра, например може да решите, че наказанието му е да не гледа телевизия или да не играе видео игри. Придържайте се към това наказание в бъдеще. Когато зададете предвидими последствия, детето ви няма да се почувства заслепено или недоверчиво. Опитайте се да избягвате наказания, които изолират или отчуждават детето ви, като например да го изгоните да остане само в стаята си. Това може да ги накара да се чувстват така, сякаш любовта ви е непоследователна или условна. Въпреки поведението си, детето ви трябва да се чувства уверено, че връзката му с вас е солидна. Награждавайте доброто поведение и предлагайте похвала, когато е необходимо. Например, когато детето ви прибере играчките си без да мърмори и тропа с крак, позволете му да се наслади на занимание по свое желание за 30 минути.

Няколко полезни съвета
Грижата за дете с реактивно разстройство на привързаността изисква много търпение. Искате да останете спокойни и твърди, дори когато сте изправени пред избухлив гняв. Ако загубите хладнокръвие, рискувате да изплашите детето си или да накърните доверието му във вас. Разбира се, не е лесно да запазите равновесие, ако се чувствате претоварени от стрес, безпокойство и разочарование затова трябва да се научите да управлявате стреса. 

Управлявайте стреса. Използвайте стратегии за облекчаване на стреса, за да се отпуснете. Имате много възможности, включително медитация, дихателни упражнения или йога. Изборът на здравословен начин на живот също може да помогне за стабилизиране на настроението ви, така че се стремете да ядете балансирана диета, да спите достатъчно и да спортувате редовно. Не винаги е лесно да поддържате тези навици в допълнение към грижите за дете, но направете всичко възможно да отделите време за себе си.

Независимо дали сте родител, осиновител или приемен родител, грижата за дете с разстройство на привързаността може да бъде предизвикателство. Но също така може да бъде изключително полезно и възнаграждаващо, когато видите как вашата любов и усилия могат да доведат до положителна промяна в живота на детето ви. Не забравяйте да бъдете търпеливи както към себе си, така и към детето си и отпразнувайте признаците на напредък.

Виж още