В какво се състои формулата за успешен и щастлив живот

  • Сподели:
В какво се състои формулата за успешен и щастлив живот

Успешната формула за щастлив живот се състои в това да можем да оценяваме дребните неща и да не се страхуваме да показваме своята обич пред близките си хора, защото това са основните стъпки за да почувстваме пълен душевен комфорт и да се насладим на всеки миг, който ни е подарен. Тази прекрасна формула включва, както споделянето на чувства, така и преодоляването на всичките ни вътрешни страхове, които в огромен процент от случаите ни пречат да осъзнаем колко красив е животът ни и какви щастливци сме в действителност.

Може би всеки човек по света в един даден момент от живота си започва да изпитва някаква липса, която постепенно започва да поражда различни видове въпроси в неговото съзнание. Обикновено основните неща, които създават успешната формула за щастлив живот се крият в по-простите елементи, които всъщност повечето хора чувстват като даденост, но без които не можем да живеем в хармония със себе си и заобикалящия ни свят. 
Огромен процент от хората, дори не успяват да осъзнаят какви щастливци са в действителност, просто защото са се съсредоточили върху своите липси, върху това, което все още не присъства в живота им, вместо да бъдат спокойни и удовлетворени, от това което имат до момента, като най-ценното, разбира се, е нашето здраве и именно то е на първо място във всяка формула, която може да ни помогне да открием щастието си.

Добро здраве 
Сами разбирате, колко всъщност е важно нашето здраве, за да можем да се придвижваме необезпокоявани напред и да се радваме на всеки прекрасен миг обгърнал живота ни. Здравето е най-скъпоценният дар, без който човек не би могъл да съществува спокойно, без който не би могъл да сбъдне своите мечти и да се радва на любимите си хора, всъщност то е всичко, което ни е нужно за да продължаваме да се движим напред и което повечето хора не успяват да оценят, докато не го изгубят.

Семейството – хората, с които сме свързани за цял живот
И този елемент никак не е за подценявате, тъй като сам човек не е за никъде! Най-голямата радост е да имаш до себе си хора, които носят частица от теб, независимо дали това ще бъдат твоите деца, майка, баща или баба, това са хората с които ти си пряко свързан за цял живот и които винаги ще носиш в сърцето си. Когато си здрав и заобиколен от любимите си хора остават само дребните детайли, които могат да сформират едно по-красиво бъдеще, но за да се случи това, трябва човек да е готов не само да мечтае, но и да запретне ръкави, за да го постигне.

Покрив над главата
Имаш ли покрив над главата – ти си истински щастливец! Замислете се, колко много хора не биха могли да се похвалят с този дар и колко от тях живеят в един много по-жесток и безмилостен свят, който всекидневно не спира да изпитва волята им. Щом имаш здраве, семейство и дом, това означава, че вече ти държиш правилната формула за щастливия живот, защото тези три елемента създават пирамидата на хармонията и успокояват човешката душа.

Мотивация за работа и постигане на целите ни
Казват, че за човек нямащ желание да работи - не съществува и работа! За да можем да наредим целия пъзел, трябва да осъзнаем, че не всичко в живота ни ще идва даром и ще носи само щастие. За да придобием онези частици вътрешно удовлетворение и за да си осигурим значително по-качествен живот, ние трябва да вложим усилия в това начинание и да заплатим за него със своето време и енергия, защото в противен случай ще си останем отстрани и ще продължаваме да мърморим, че за нас няма подходяща работа и че животът ни е пълен провал.

Положителна нагласа и вътрешна хармония
Дори будистите отдавна са го осъзнали, че когато човек няма правилната нагласа той не може и да подреди парчета пъзел от своя живот и да изпита щастието и хармонията около себе си. Много просто правило, което повечето хора пренебрегват, а всъщност истината е, че всичко идва от нашия ум, мисли, съзнание, нагласа и себеусещане, те сформират цялата картинка, наречена живот и именно те определят в каква посока ще се завъртим и докъде ще стигнем. Правилната нагласа ще ни помогне да забележим по-горе изброените елементи и да спрем да се вкопчваме в неща, които не ни носят радост. Да осъзнаем смисъла на своето съществуването си и да оценим всеки един миг от това приключение, на което сме тръгнали, защото животът е наистина прекрасен за тези, които са успели да отворят душата си и да усетят вълшебството в него. 

Виж още