Въпросите, които най-често човек си задава на ум

  • Сподели:
Въпросите, които най-често човек си задава на ум

Човешката мисъл е като огромен водоем, в който изплуват всякакъв вид емоционални картини, които ни карат да се чувстваме понякога щастливи, друг път особено нещастни. Има моменти, в които нашите мисли са насочени предимно към благополучието и здравето на любимите хора, друг път към професионалното израстване и усъвършенстване, но най-често мислите, които завладяват съзнанието ни, са свързани с любов и нуждата ни да намерим сродната си душа.

Съществуват, разбира се, и такива въпроси, които ние всъщност трябва да спрем да допускаме в главата си, защото имат способността да понижават самочувствието ни и да ни накарат да се чувстваме нещастни. Разберете кои са въпросите, които всеки човек по света в даден момент от своя живот си задава задължително и как те се отразяват на психиката му.

Ще успея ли да се справя?

Този въпрос обикновено ни изниква тогава, когато сме поставени пред нови начинания свързани с постъпване на нова работа, предстоящ изпит или събитие, което е много важно за нас. Тогава повечето хора започват да се запитват, дали всъщност притежават подходящите качества, които ще им помогнат да се справят в този момент или пък просто ще се сринат. Един от най-честите въпроси, които допълнително ни стресират са свързани с нашите възможности, заложби и сили, които ще ни изстрелят към върха.

Истината е, че този въпрос е по-скоро нож с две остриета, който пречи на правилната ни преценка относно всички положителни качества, които притежаваме и онова така ненужно недоверие, което изпитваме сами към себе си. Когато се опитаме да го игнорираме ще успеем да повярваме истински в себе си и точно тогава ще постигнем целите си.

Дали той/тя ме харесва?

И това е въпрос, който неминуемо някой ден ще ни настигне и няма да ни даде покой. Дали обектът на нашите желания изпитва същите силни и безкористни чувства към нас. Откакто свят светува хората по света си задават този, така предизвикателен и сложен въпрос на ум.

Защо все на мен се случват нещастия?

И просто така, този негативен въпрос нахлува в съзнанието ни, обикновено в моментите, в които сме изгубили правилната посока и сме се сблъскали с някаква неприятност. Истината тук е, че всеки човек преживява някакъв катаклизъм, както и неуспехи в даден момент от живота си, но явно човешкият мозък е програмиран да си мисли, че всички беди са се наговорили и винаги идват само към него. Както хубавите моменти, така и тези, които ни правят нещастни, обикновено се случват и на другите хора. Трябва да бъдем напълно убедени в тази максима следващият път, когато този въпрос премине през главата ни.

Ако предприема дадено действие, какво ще си помислят другите? 

Този въпрос се върти в човешката глава от хиляди години, как бихме могли с нашите действия да удовлетворим желанията на другите, за да могат всички около нас да бъдат доволни. Но истината е, че това просто няма как да се случи, колкото и усилия да положим в тази посока, винаги ще се намери човек, който няма да е напълно удовлетворен от действията ни. 

Когато не спира да нахлува този страх в мислите ни, ние всъщност сами се оковаваме около хорското мнение, което в даден момент става по-важно от нашето собствено и от мечтите ни. Вместо да живеем живота си по начина, по който се чувстваме щастливи, ние си губим времето и оставяме другите хора да планират бъдещето ни. Докато живеем за хорското мнение, няма как да изградим живота на мечтите си, нито пък да бъдем наистина щастливи.

Защо не получавам това, което искам?

Повечето ни въпроси обикновено са свързани с онова, което нямаме и точно тогава започваме да се обръщаме с молби към по-висшите сили, Вселената и съдбата, за да ни изпратят повече материални блага, повече щастие и успехи. Тук обаче разковничето си крие в това, че когато човек прекалено много иска дадено нещо, трябва да насочи и действията си към него - не само оплакванията, че мечтите не ни се сбъдват, тогава когато ги очакваме. Те ще се сбъднат, но когато сме напълно готови за тях и когато сме си платили нужната цена, за да ги получим.