Защо трябва да обичаме на първо място себе си

  • Сподели:
Защо трябва да обичаме на първо място себе си

''Спрете да търсите извън себе си късчета удоволствие или себеосъществяване – одобрение, сигурност и любов – защото в себе си носите съкровище, което не само включва всичко това, а е безкрайно по-голямо от всичко, което светът може да ви даде!'' – Екхарт Толе

Повечето хора в действителност не осъзнават, че тази любов, от която така силно се нуждаят се намира вътре в тях и когато успеят да я открият, тогава стават готови да я предадат и на останалите. Голям процент от хората влагат много време и усилия в търсене на любовта и когато не успеят да я намерят в лицето на някой друг, обикновено се впускат във връзки, които не им носят нужното удовлетворение. 

Когато не обичаме себе си, ние обикновено се впускаме в нещастни връзки, правим безброй погрешни ходове, които освен тъга не носят никакъв друг заряд към нас, затова трябва да разберем, че това, което изпитваме към себе си в действителност ни дава силата да се борим за нещата, които искаме да постигаме, както и да избягваме партньори, които не оценяват качествата ни и не разбират колко съвършено прекрасни сме ние.

''Начина, по който обичаш себе си, е начинът, по който учиш другите да те обичат!'' – Рупи Каур / Мляко и мед

За да бъде щастлив един човек на първо място, трябва да промени своите навици и по-точно тези, които омаловажават неговите положителни качества и го принизяват до ниво, което освен че не му носи никакво усещане за себеизява, но и спират неговото развитие, защото когато човек не се харесва такъв, какъвто Господ и Вселената са го създали, той не вярва и в своите сили, нито пък в това, че може да срещне голямата любов, но затова е нужно на първо място да я потърси надълбоко в себе си. 

Процесът на самоопознаване и любов към това, което виждаме е дълъг, тъй като ежедневно ни се налага да взимаме важни решения, да променяме своите мисли, своята външност и да надграждаме себе си, а когато ние не се обичаме обикновено тръгваме в погрешната посока, която носи в живота ни единствено негативи и тъжни моменти.

Любовта към вътрешният ни ''Аз'', както и към физическото ни тяло, с което сме благословени е важна за нашето духовно, професионално и интелектуално развитие, защото когато обичаме себе си, ние правим възможно най-доброто, което би променило живота ни в положителна посока. 

Част от хората търсят любовта в други хора или пък във вещи, но всичко това е извън нас и не може да ни донесе нужното удовлетворение, нито пък душевен комфорт. 

Едва когато успеем да надникнем в себе си и забележим всички онези прекрасни неща, с които сме надарени, ние ще се изпълним със силата да променим начина си на живот, като го изпълним със силни и мотивиращи хора, които носят положително послание към нас, но ако не го направим, ние ще продължим да живеем в оковите на своето самобичуване.