Даниел Пенев: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Даниел Пенев: Книгите, които ме промениха

Даниел Пенев е журналист, преводач от английскик език и редактор. Автор е на "Хората, които променят България" (AMG Publishing, 2019), "От нас зависи" (AMG Publishing, 2020) и "Да тичаш към себе си" (AMG Publishing, 2021), преводач на "Обещанието на един молив" (AMG Publishing, 2020) и "Буда в работата" (AMG Publishing, 2018) и редактор на "От тук до края на сърцето" (Цвета Тодорова, 2020) и "Маркетинг без бюджет" (AMG Publishing, 2018).

От лятото на 2020 г. вписва имейл бюлетина "Седмична доза вдъхновение". Негови материали са публикувани в български и международни медии като сп. "Клуб Z", сп. "BBC Знание", TrueStory.bg, EurActiv.com и Balkan Insight.

Даниел има бакалавърска степен по журналистика и политически науки от Американския университет в България и магистърска степен по международни отношения от Центролноевропейския университет.

Ето част от книгите, които са вдъхновили и променили Даниел:

1. "Човекът в търсене на смисъл" – Виктор Франкъл

Малка книга с мащабни послания за силата на човек да се справя с най-невъобразимите предизвикателства в живота. В този мемоар, публикуван през 1946 г., Франкъл описва ужасите в нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война, с които се запознава от първа ръка, и мисловните нагласи, които му помагат да съхрани вярата и надеждата на фона на всекидневно насилие, смърт и скръб.

Най-важният урок: човек не може да контролира всичко, което му се случва, но винаги има свободата да избира как да отговори на това, което му се случва. В тази връзка усещането за смисъл е безценно, тъй като спасява човешки животи.

2. "Изборът" – Едит Егер

Житейската история на Едит Егер споделя много общи елементи с историята на Виктор Франкъл, който на по-късен етап в живота ѝ става неин приятел и ментор. Егер минава през Аушвиц, оцелява и не просто намира сила да продължи да живее въпреки болката от загубата на родителите си, но и завършва образованието си в САЩ и вече повече от 40 години практикува като клиничен психолог.

Егер десетилетия наред търси логичен отговор на въпроса защо точно тя оцелява, докато милиони други нямат този шанс. С времето тя осъзнава, че никой от нас няма абсолютен контрол над събитията в живота си и че вместо да се чувства гузна, задето е оцеляла, може да впрегне научените уроци в полза на нуждаещите се от подкрепата ѝ.

3. "Да прецакаш Дявола" – Наполеон Хил

Хил пише "Да прецакаш Дявола" в края на 30-те години, но книгата се появява на бял свят едва през 2011 г. Издаването ѝ се проточва толкова дълго заради притесненията на близките на Хил, че книга, написана под формата на интервю с дявола, чийто автор критикува религията и държавното образование, може да му създаде неприятности. Размислите на Хил са все така актуални повече от седем десетилетия завършването на ръкописа.

4. "12 правила за живота" – Джордан Б. Питърсън

"12 правила за живота" е наръчник за смислен и пълноценен живот в свят, в който нямаме друг избор, освен да се научим да се адаптираме към социално-икономически, технологични и други промени максимално бързо.

Канадският клиничен психолог разглежда чувствителни теми през призмата на личния си опит и на базата на богатите си познания по история, философия, психология и попкултура. С нетърпение очаквам продължението на книгата – Beyond Order: 12 More Rules for Life, – което излиза на английски език на 2 март тази година.

5. "Фактологичност" – Ханс Рослинг, Ула Рослинг и Ана Рослинг

Във "Фактологичност" Ханс Рослинг, съосновател на организацията Gapminder, който има дългогодишен опит като лекар и изследовател, описва в дълбочина 10 инстинкта, заради които повечето от нас имат погрешна представа за случващото се в света.

Той показва, че неограниченият достъп до разнообразна информация не означава, че днес познаваме добре света, в който живеем. Едновременно информативна и вдъхновяваща, тази книга отваря очите ни за значителния напредък, който човечеството е постигнало през последните няколко десетилетия.

6. "Sapiens", "Homo Deus" и "21 урока за 21-ви век" – Ювал Ноа Харари

След публикуването на Sapiens на английски език Харари се утвърди като един от най-влиятелните съвременни интелектуалци. Взети заедно, трите му книги ни развеждат из колективното ни минало, настояще и бъдеще и насочват вниманието ни към големите въпроси в историята.

Талантът на израелския историк и университетски преподавател да открива съществената информация и да я поднася в увлекателен вид и на достъпен език до голяма степен обяснява международния успех на книгите му.

7. "Кради като артист", "Покажи своето творчество" и "Продължавай напред" – Остин Клиън

Трилогията за креативността на рисуващия писател Остин Клиън е наслада и за душата, и за очите. В трите книги Клиън размишлява за живота на твореца в наши дни на базата на личния си опит и на мъдростта на артисти от различни епохи.

В "Кради като артист" той ни показва как можем да изградим по-креативен живот в дигиталния XXI век, в "Покажи своето творчество" ни дава насоки за това как да споделяме творчеството си, за да ни забележат, а в "Продължавай напред" ни подсказва как можем да поддържаме креативността си независимо от обстоятелствата.

От всяка страница на тези книги лъха вяра в силата на човешките същества да създават красота и да откриват възможности зад всяко предизвикателство.

8. "За какво говоря, когато говоря за бягането" – Харуки Мураками

"За какво говоря, когато говоря за бягането" е идеалното четиво за онези, които обичат бягането и писането. В тази книга Мураками, известен най-вече с романите си, говори за страстта си към бягането на дълги разстояния и разглежда този спорт като метафора за писането и за живота като цяло. Любима мисъл: "Болката е неизбежна, страданието е по избор".

9. "Задочни репортажи за България" – Георги Марков

"Задочни репортажи за България" е най-значимата творба на белетриста, драматург и журналист Георги Марков. Тук ще намерите очерците му за социалистическия у нас, които се излъчват по Радио "Свободна Европа" през втората половина на 70-те години. Повече от четири десетилетия след смъртта на Марков есетата са все така актуални.

10. "Кривата на щастието" – Иво Иванов

В "Кривата на щастието" живеещият в САЩ спортен журналист Иво Иванов разказва привидно нереални истории за реални личности и събития, повечето вдъхновени от света на спорта.

Той открехва завесата, която прикрива невидимото с просто око, и извлича универсални послания за човешкия характер и, както е отбелязано на корицата на книгата, за "Вселената и всичко останало".

11. How Will You Measure Your Life? – Clayton M. Christensen, James Allworth & Karen Dillon

Клейтън М. Кристенсен е един от водещите експерти в областта на иновациите в света. Най-популярната му книга е The Innovator’s Dilemma. Според мен обаче How Will You Measure Your Lifе? може да повлияе положително на живота на далеч по-широк кръг от читатели.

В тази книга Кристенсен обобщава ключови теории и принципи от света на бизнеса и демонстрира приложението им в личния и професионалния ни живот. За илюстрация той привежда примери от историята на световноизвестни компании и примери, свързани със семейството му, опита му като предприемач и преподавател и борбата му с онкологично заболяване.

Той не предлага лесни отговори. Целта му е да ни научи не какво да мислим, а как да мислим. Скоро книгата ще излезе на български в мой превод.

12. In Praise of Slow – Carl Honore

Основната теза на Карл Оноре е, че ако искаме да живеем по-балансирано, трябва да се научим да действаме по-осъзнато. В тази книга Оноре очертава мащабите на култа към бързането в области като медицина, хранене, секс, спорт, отглеждане на деца, работа и свободно време и ни дава идеи за забавяне на темпото по разумен начин. Тази книга също предстои да излезе на български в мой превод.

13. The News: A User’s Manual – Alain de Botton

В тази книга Ален де Ботон, писател, философ и основател на The School of Life, прави разрез на механизмите на съвременната новинарска индустрия. Целта му е да внесе спокойствие и надежда в живота ни във време на изобилие от апокалиптични новини и да ни провокира да гледаме на случващото се около нас по-трезво и критично. Можете да комбинирате тази книга със споменатата по-рано "Фактологичност".

14. Notes on a Nervous Planet – Matt Haig

Изключително откровена и четима книга, която утешава и вдъхновява. През 2018 г. на български излезе "Причините да останеш жив" на същия автор. Notes on a Nervous Planet се явява нейно тематично продължение и затова се надявам в бъдеще и тя да се появи на български. Можете да комбинирате тази книга с In Praise of Slow, The News и "Фактологичност".

15. Change Your World – John Maxwell & Rob Hoskins

Change Your World е една от най-скорошните ми книжни находки. Купих си я веднага след излизането ѝ през януари. Това е своеобразен манифест за обществена промяна, за която, категорични са двамата автори, може да допринесе всеки от нас.

Те подкрепят твърденията си с логични аргументи, както и с примерите на социални предприемачи и организации, които предпочитат да работят за промяната, за която копнеят, вместо да се задоволяват с приказки.

Съвсем естествено беше книгата да ме докосне, тъй като в основата ѝ са залегнали принципи и възгледи, сходни на тези, които ме подтикнаха да напиша "Хората, които променят България".

16. Художествена литература

През последните години наблягам на нехудожествената литература. Но преди да ви оставя да четете на спокойствие книгите, които искате да прочетете, ще ви препоръчам и няколко художествени произведения:

"Аз още броя дните" на Георги Бърдаров, "Роман за името" на Людмила Миндова, "Кротките" на Ангел Игов, "Възвишение" на Милен Русков, "1984" и "Фермата на животните" на Джордж Оруел и "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли.