Октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата

  • Сподели:
Октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата

През 1985 г. светът приема октомври за Световен месец за борбата с рака на гърдата. Оттогава, всяка година през този месец в цял свят се организират различни събития, чиято цел е както да популяризират причините за възникването на това заболяване, така и да акцентират върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване.

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Броят на засегнатите жени у нас също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая. Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. Затова препоръката на онколозите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.

Всяка жена трябва да разпознава промените, които настъпват при наличието на рак на гърдата и при появата им да потърси лекарско мнение. Обезпокоителни симптоми са: промени в текстурата на кожата на засегнатите зони; „портокалова кожа" или неравности; секреция от зърната, която може да варира по цвят; промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата; болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната; зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите; подуване на гърдите или на част от тях и др.

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др.

Въпреки това придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.

Източник: Министерство на Здравеопазването

Предлагаме ви и: Джейн Фонда: ''Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които той ми дава''

Чудото на живота след рака на гърдата

Обявиха опит за първата по рода си ваксина за предотвратяване рака на гърдата

Възвръщане на сексуалността след рак на гърдата

 

Диагнозата рак на гърдата ме накара да преоценя живота си и да намеря истинската любов на 50 години