Франция става първата страна в света, в която абортът е конституционно право

  • Сподели:
Франция става първата страна в света, в която абортът е конституционно право

В понеделник Франция стана първата страна в света, която записа в конституцията си правото на аборт.

Законодателите от двете камари на френския парламент гласуваха със 780 срещу 72 гласа в полза на мярката, с което лесно постигнаха мнозинството от три пети, необходимо за изменение на френската конституция.

Гласуването в понеделник, проведено по време на специално събрание на законодателите в двореца Версай, югозападно от Париж, беше последната стъпка в законодателния процес. Френският Сенат и Националното събрание одобриха с огромно мнозинство изменението по-рано тази година. Изменението гласи, че във Франция има "гарантирана свобода" на абортите. Някои групи и законодатели призоваваха за по-силен текст, който изрично да нарича аборта "право". Законодателите приветстваха този ход като исторически начин Франция да изпрати ясен сигнал за подкрепа на репродуктивните права, тъй като абортите са застрашени в Съединените щати, както и в някои части на Европа, като Унгария, където крайно десни партии дойдоха на власт.

След гласуването Айфеловата кула беше осветена с думите "моето тяло, моят избор".

Преди гласуването министър-председателят Габриел Аттал заяви, че депутатите имат "морален дълг" към жените, които в миналото са били принудени да извършват незаконни аборти.

"Преди всичко изпращаме послание към всички жени: тялото ви принадлежи на вас", каза Аттал.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че правителството ще проведе официална церемония по повод приемането на поправката в петък, на Международния ден на правата на жените.

Франция за първи път легализира абортите през 1975 г. след кампания, водена от тогавашния министър на здравеопазването Симон Вейл, оцеляла от Аушвиц, която се превърна в една от най-известните феминистки икони в страната.

Докато в американската политика абортите са въпрос, който предизвиква силно разделение и често се разделя по партийни линии, във Франция те са широко подкрепяни. Много от депутатите, които гласуваха против поправката, го направиха не защото са против абортите, а защото смятаха, че мярката е ненужна предвид широката подкрепа за репродуктивните права. Приемането на мярката е явна победа за френската левица, която от години настоява за гарантиране на правото на аборт в конституцията. Преди 2022 г. правителството на президента Еманюел Макрон твърдеше - подобно на сегашните противници на поправката - че този ход е ненужен.

Гласуването отбелязва 25-ия път, в който френското правителство променя конституцията си от създаването на Петата република през 1958 г. насам.

Католическата църква беше една от малкото групи, които се обявиха против изменението. Папската академия за живота, ватикански орган, който се занимава с въпроси, свързани с биоетиката, заяви в изявление, че "в епохата на универсалните човешки права не може да има "право" да се отнема човешки живот".

Конференцията на френските епископи в четвъртък също потвърди противопоставянето на църквата на абортите преди гласуването.

В цяла Франция имаше ликуващи сцени на празненства, докато активисти за правата на жените приветстваха мярката, обещана от президента Еманюел Макрон след отмяната на правата на абортите в съдебни решения в САЩ.

Виж още