Тези пет бързи метода намаляват наполовина времето ни за почистване на кухнята

  • Сподели:
Тези пет бързи метода намаляват наполовина времето ни за почистване на кухнята

Търсите бързи съвети за кухнята, в които професионалистите се кълнат? Докато почистването на кухнята трябва да се извършва правилно, за да се поддържа добра хигиена на храната, има някои супер бързи съвети за почистване на това помещение, които експертите често използват, за да направят кухнята да изглежда блестяща. Тук те споделят своите най-добри съвети за намаляване на времето за почистване на кухнята наполовина.

1. Почистване на фурната

Почистването на фурна често е най-отнемащата време задача, защото когато готвите на печката, следва и задължително почистване, което трябва да се направи на момента, ако искаме фурната ни да изглежда блестящо чиста, но ако я оставим да засъхне, после трябва да отделим много повече време за почистването ѝ. Най-добрият начин да намалите наполовина времето за почистване е, като създадете почистваща паста, която може директно да се пребори с мазнините. За да направите това, комбинирайте вода и сода за хляб, докато се образува гъста паста за мазане, която не е прекалено течна, и я разпределете във вътрешността на фурната. Трябва да я оставите да престои поне 30 минути, като добавите малко ябълков оцет към сместа, ако искате по-дълбоко почистване. Въпреки че добавянето на дълго време за изчакване може да не звучи така, сякаш ще ускори почистването ви, тази специална почистваща паста намалява търкането, като бързо разгражда натрупаните мазнини.

2. Почистване на съдомиялната

След като нанесете почистващата паста върху фурната си, можете да настроите съдомиялната машина да изпълнява цикъл на почистване и във фонов режим. Най-бързият начин да почистите съдомиялната машина е да я изпразните от съдовете, като поставите чаша ябълков оцет, върху горната решетка и пуснете машината в цикъл с гореща вода. Това ще помогне за премахване на натрупаната мръсотия и ще остави съдомиялната ви искрящо чиста за нула време. След което можете да премахнете и почистите филтъра на ръка в кухненската мивка, а за допълнително почистване на тръбите поръсете малко сода за хляб на дъното на съдомиялната машина. 

3. Почистване на хладилника

Значително по-рядко ни се налага да почистим основно хладилника, освен ако не сме оставили нещо да гние или сме разлели нещо по рафтовете. Вероятно се нуждаем само от бързо избърсване на рафтовете, за да премахнем лепкавите петна и да освежим рафтовете. Вместо пълно дълбоко почистване, използвайте влажна кърпа от микрофибър, за да избършете бързо рафтовете и стените на хладилника. За да направите процеса още по-бърз, дори не е нужно да вадите продукти (освен ако хладилникът ви е наистина пълен). Вместо това поставете артикулите от едната страна на хладилника, за да сте сигурни, че можете бързо да покриете всички повърхности и повторете за другата страна на хладилника. Не забравяйте да изхвърлите всички развалени храни, както и тези с изтекъл срок на годност, за да поддържате хладилника си свеж и чист. Това помага да се предотврати необходимостта от често дълбоко почистване и прави процеса по-бърз в дългосрочен план.

4. Почистване на микровълновата печка

Обикновено повечето от нас се сещат да обърнат специално внимание на микровълновата фурна едва тогава, когато са излели някакъв сос в нея. Ако не почистим веднага лепкавите и мазни петна от нея, с времето те засъхват, а нашата задача се усложнява още повече. За да блеснем микровълновата ни е нужна купичка с лимонов сок, който трябва да поставим вътре в печката, след което да пуснем фурната за около две минути. Този метод ще ни помогне по-лесно да изчистим мазните и засъхнали петна от нея и ще придаде един много по-свеж и приятен аромат на микровълновата фурна. 

5. Изграждане на точен план за почистването и ежедневната поддръжка на кухнята

Когато кухнята се поддържа чиста ежедневно, вие ще можете да си спестите излишния хаос, дори при приготвянето на няколко ястия едновременно. Когато успеем да се придържаме към тази лесна система и връщаме всяко нещо на мястото му, ще успеем значително много да улесним поддържането на чистотата в кухнята, както и ще се наслаждаваме на една подредена, чиста и красива кухня. И не на последно място, не трябва да забравяме и почистването на кухненските плотове, които трябва да забърсваме с кърпа винаги, когато течност или храна са попаднали върху тях, това ще ни помогне да си спестим много време от почистването им.