Долф Лундгрен за осемгодишната си битка с рака: "В момента оценяваш живота много повече. Оценяваш всеки ден."

  • Сподели:
Долф Лундгрен за осемгодишната си битка с рака: "В момента оценяваш живота много повече. Оценяваш всеки ден."

В интервю за предаването "В дълбочина с Греъм Бенсинджър" 65-годишният Лундгрен сподели, че се бори с рака, след като през 2015 г. лекарите откриват тумор в бъбрека му. Актьорът от "Роки IV" Долф Лундгрен, който има роли в предстоящите филми "The Expendables 4" и "Aquaman and the Lost Kingdom", разкри осемгодишната си битка с рака, която се е смятала за неизлечима, преди да се стигне до по-успешен етап на лечение.

В продължение на пет години лекарите в Лос Анджелис наблюдават туморите със сканиране, но през 2020 г. се появяват още нови. Той претърпява операция за отстраняване на шест от тях, но след това лекарите откриват още един, с големината на лимон.

Лундгрен, известен с ролята си на боксьора Иван Драго във филмите "Роки", продължава да работи и остава активен, въпреки диагнозата.

"Лекарят ми се обади, когато бях в Алабама, готов за снимки, и каза, че са открили още един тумор в черния ми дроб."

Съветът, който лекарите му дават, е да си вземе почивка и да прекарва време със семейството си. Според медиците на актьора му оставали не повече от две-три години живот.

Долф споделя, че лекарят му съобщил, че туморът се е разраснал толкова много, че е неоперабилен. Това означавало различен вид лечение, което според годеницата на Лундгрен, Ема Крокдал, му е причинило ужасни странични ефекти.

"Устните му станаха много болезнени, не можеше да яде нищо топло, нито студено. Не приемаше храна и следователно губеше тегло. Изпитваше болки в крайниците", спомня си тя. Дъщеря му, 27-годишната актриса Ида Лундгрен, видимо се развълнува, говорейки за баща си: "Имах дълбок разговор с баща ми за това какво ще се случи, ако той почине. Не беше лесно."

"Имах страхотен живот - това си мислиш, когато погледнеш назад. С всичко, което съм направил, вече съм изживял пет живота в един. Така че не е като да съм бил огорчен от новината, по-скоро се притеснявах как ще се почувстват децата и годеницата ми".

Лундгрен решава да получи второ мнение от онколога д-р Александра Дракаки, която също се включва в интервюто и обяснява повече за медикаментозното лечение, което Лундгрен получава. Тя каза, че след взимането на още една биопсия на тумора са открили мутация, често срещана при рака на белия дроб. Тази мутация направила рака лечим с медикаменти, които помогнали за намаляване на туморите с 90 %.

"Има определени части от тялото му, на които ракът реагира наистина добре", казва Дракаки. "Има някои лезии, които вече не можем да видим. Така че това е над очакванията." Тя посочи, че се надява, че сега му остават години живот и че той ще продължи с лечението си.

Лундгрен се развълнува, говорейки за това как се чувства сега:

"В момента оценяваш живота много повече. Оценяваш всеки ден."

Лундгрен казва, че споделянето на тази добра новина със семейството и приятелите е било емоционално. Екшън звездата заяви, че почти десетгодишната му употреба на стероиди може да е допринесла за появата на рака. Той заяви, че сега споделя публично историята си, за да помогне на другите. 

"Ако мога да спася живота дори на един човек, който е бил в моето положение, тогава със сигурност си заслужава."

Според Лундгрен сега му предстои допълнителна операция, но той е оптимист, че след нея няма да има "никаква активност на рака". По време на видеосесията д-р Дракаки казва, че сега се надява живота на Лундгрен да се измерва в "години", а не в "месеци".

"Моята надежда и цел е да се опитам да го поддържам на този медикамент възможно най-дълго и да продължа да му правя биопсии, когато нещата в тялото му се променят, за да идентифицирам по-нови цели за лечение", казва тя.

Запитан за перспективите си сега, Лундгрен казва: "Просто оценяваш късмета си да си жив."