Защо Дейвид Бекъм влиза в съдебна битка с Марк Уолбърг

  • Сподели:
Защо Дейвид Бекъм влиза в съдебна битка с Марк Уолбърг

Дейвид Бекъм подаде съдебен иск срещу F45 Training, чийто съсобственик е актьорът Марк Уолбърг, като твърди, че компанията не му е платила като глобален посланик на марката. Компанията на Бекъм DB Ventures (DBVL) подава иска в Окръжния съд на Централна Калифорния в САЩ през април 2023 г.

Според съдебните документи, получени от NBC News, адвокатите на DB Ventures твърдят, че F45 Training, в която Уолбърг изпълнява длъжността главен директор по брандинга и притежава 36% дял, не е изплатила на Бекъм акции, които той твърди, че му се дължат, след като компанията е станала публична през юли 2021 г.

Защо Дейвид Бекъм съди F45 Training?
Според изменената жалба през 2020 г. Бекъм е сключил петгодишно споразумение с F45 Training, базирана в Австралия фитнес компания, за да помогне на марката да се разрасне преди първичното ѝ публично предлагане. Като част от споразумението Бекъм е споделил няколко публикации в социалните медии за F45 Training. (Оттогава публикациите на Бекъм са изтрити.) F45 се съгласи да плаща на Бекъм 1,5 млн. долара годишно, заедно с акции на компанията, които ще бъдат на негово разположение шест месеца и отново 12 месеца след като компанията стане публична, се казва в жалбата. Адвокатите на Бекъм твърдят, че F45 Training не е успяла да прехвърли и регистрира акциите до около осем месеца след уговорената дата.

"Въпреки че DBVL спазва своята част от сделката, F45 не успява да издаде значителна парична и капиталова компенсация на DBVL, както се изисква от споразумението на страните", пишат адвокатите на Бекъм в жалбата. Цената на акциите на F45 Training спада значително през осеммесечния период, през който адвокатите на Бекъм изпращат множество писма с искане за отстраняване на предполагаемото нарушение на договора, се посочва в жалбата. Адвокатите твърдят, че акциите струват с около 9,3 млн. долара по-малко, отколкото са били през януари 2022 г. Според жалбата Бекъм предявява иск за 9,3 милиона долара и още 5 милиона долара. Бекъм иска и 4,5 млн. долара за плащания, които твърди, че е трябвало да получи за остатъка от мандата си с F45.

Адвокатите на компанията заявяват, че тя е предоставила акциите на Бекъм и отричат всички твърдения, изброени в иска, според отговора на изменената жалба. F45 също така подаде молба за отхвърляне на иска на Бекъм, но съдия отхвърли молбата през септември 2023 г.

Как са се свързали Марк Уолбърг и Дейвид Бекъм?
Уолбърг е закупил миноритарен дял в F45 Training чрез инвестиционната си фирма през 2019 г. на стойност 450 млн. долара, според Bloomberg. Четири години по-късно, през 2023 г., той е назначен за главен бранд директор на компанията. F45 Training обяви партньорството си с Бекъм през 2021 г. В изявлението, с което обяви партньорството, Бекъм заяви, че Уолбърг, когото нарича приятел, го е запознал с компанията.

"Фен съм на франчайза и модела на обучение на F45, откакто ми беше представен от моя приятел Марк Уолбърг. За мен това партньорство е вълнуващо бизнес начинание и очаквам с нетърпение пътуването с F45, тъй като бизнесът продължава да се разширява в световен мащаб", коментира футболната звезда.

Какво е F45?
F45 е фитнес франчайз, който стартира в Австралия през 2013 г. Компанията предлага 45-минутни тренировки в стил bootcamp, ръководени от треньори в студиото и електронни дисплеи, чрез своята мрежа от тренировъчни студия, които са франчайзополучатели. Според уебсайта на компанията има повече от 2000 студия в над 50 държави.

Виж още