Ползите от консумацията на Кайен пипер

  • Сподели:
Ползите от консумацията на Кайен пипер

Кайенският пипер е вид лют червен пипер, който се използва за овкусяването на различни видове ястия.

Чушките, от които се приготвя този пипер са чушки Кайен, които са предимно тънки и дълги, а върхът им е извит настрани. Името на този пипер идва от Иран или по-точно от град Кайен, където е пренесен от Индия. Този пипер е изключително полезен за нашето здраве, особено при сърдечно съдови заболявания.

От този пипер по света има различни видове сортове, но най-често използвана е тази подправка в Азия, Южна и Централна Америка, като в останалите страни по света, тя може да се открие в комбинация с други различни подправки, тъй като самостоятелната опаковка излиза по-скъпо за потребителите. Този пипер е популярен из целия свят, като вид средно и много люто чили, използващо се в готварството, козметиката, както при лечение и при различни видове диети. 

За лечение
Този пипер е изключително полезен при сърдечно съдови заболявания, настинки, редуциране на теглото, полезен е, още и в борбата срещу лошия холестерол, за подобряване на кръвообращението, както и за пречистване на черния дроб от токсините.

Този пипер може да се използва и при мускулни болки, защото действа противовъзпалително. Неговите ползи са огромни за човешкия организъм най-вече заради своите вещества – витамини В, К, Е, А, С, фибри, желязо, калий, протеини, фолиева киселина. Благодарение на съставките си, той се превръща в лечебно средство, борещо се с различни видове заболявания. 

За приготвяне на храна
Когато го използваме при приготвянето на различни видове ястия, трябва да бъдем особено внимателни и определено трябва да следваме инструкциите на опаковката, за да не прекаляваме с количеството пипер, което изсипваме в тях, защото при големи количества, той може да навреди на стомашно чревния тракт и да ни причини дискомфорт.

За козметични процедури
От този пипер се приготвят различни видове кремове, помади и мехлеми, борещи се с целулит и увиснала кожа. Освен това се използва и за вътрешна употреба за нормализиране на теглото. Освен за изработването на кремове, го използват и при различни видове процедури, като го смесват с други продукти, като зехтин, лечебна кал и мед .