Доказани ползи за здравето от употребата на куркума и куркумин

  • Сподели:
Доказани ползи за здравето от употребата на куркума и куркумин

Подправката, известна като куркума, може би е най-ефективната хранителна добавка в света.

Много висококачествени изследвания показват, че куркумата има големи ползи за тялото и мозъка. Много от тези ползи идват от нейната основна активна съставка - куркумин.

Какво представляват куркумата и куркуминът?
Куркумата се използва в Индия от хиляди години като подправка и лечебно растение. Напоследък науката започна да потвърждава традиционните твърдения, че куркумата съдържа съединения с лечебни свойства. Тези съединения се наричат куркуминоиди. Най-важният от тях е куркуминът.

Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Той има мощно противовъзпалително действие и е много силен антиоксидант.

Куркумата съдържа биоактивни съединения с лечебни свойства
Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо. То е около 3 % от теглото. В повечето проучвания върху тази билка се използват екстракти от куркума, които съдържат предимно самия куркумин, като дозите обикновено надхвърлят 1 грам на ден.

Въпреки това куркуминът се абсорбира слабо в кръвния поток. За да изпитате пълния ефект на куркумина, неговата бионаличност (скоростта, с която организмът ви усвоява дадено вещество) трябва да се подобри.

Куркуминът е и мастноразтворим, което означава, че се разгражда и разтваря в мазнини или масла. Ето защо може да е добра идея да приемате добавки с куркумин с храна, която е богата на мазнини.

Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение
Възпалението е изключително важно. То помага в борбата с чуждите нашественици и има роля при възстановяването на уврежданията в тялото ви. Въпреки че острото, краткотрайно възпаление е полезно, то може да представлява проблем, ако стане хронично и атакува собствените тъкани на тялото ви.

Учените вече смятат, че хроничното възпаление на ниско ниво може да играе роля в някои здравословни състояния и заболявания. Сред тях са:

сърдечни заболявания
рак
метаболитен синдром
болестта на Алцхаймер
различни дегенеративни състояния

Макар че темата за възпалението е многопластова и вероятно няма прост отговор, основният извод по отношение на куркумина е, че той е биоактивно вещество, което може да се бори с възпалението. Въпреки това са необходими много високи дози, за да се постигнат лечебни резултати.

Куркумата може да увеличи антиоксидантния капацитет на организма
Смята се, че оксидативното увреждане е един от механизмите, които стоят в основата на стареенето и много заболявания.

То включва свободни радикали - силно реактивни молекули с несдвоени електрони. Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК. Основната причина, поради която антиоксидантите са толкова полезни, е, че те предпазват организма от свободните радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали благодарение на химическата си структура.

Освен това изследвания върху животни и клетки показват, че куркуминът може да блокира действието на свободните радикали и да стимулира действието на други антиоксиданти. Необходими са допълнителни клинични проучвания при хора, за да се потвърдят тези ползи. 
Преди учените да получат по-добра представа за невроните, се е смятало, че те не са в състояние да се делят и размножават след ранна детска възраст. 

Куркуминът може да намали риска от сърдечни заболявания
Сърдечните заболявания са причина номер едно за смърт в света. Учените са ги изучавали в продължение на много десетилетия и са научили много за причините за тяхното възникване. Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са изключително сложни и за тях допринасят различни неща.

Куркуминът може да помогне за обръщането на много стъпки в процеса на сърдечните заболявания.

Може би основната полза от куркумина, когато става въпрос за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела - лигавицата на кръвоносните съдове.

Няколко проучвания показват, че куркуминът може да доведе до подобряване на здравето на сърцето. Освен това едно проучване установява, че той е толкова ефективен, колкото и физическите упражнения при жени в постменопауза.

Освен това куркуминът може да спомогне за намаляване на възпалението и окислението, които могат да играят роля при сърдечните заболявания.

Куркуминът е и противовъзпалително средство и антиоксидант.

Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак
Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролиран клетъчен растеж. Съществуват много различни форми на рак, които изглежда се повлияват от добавки с куркумин. Куркуминът е изследван като полезна билка при лечението на рак и е установено, че влияе върху растежа и развитието на рака.

Проучванията са показали, че той може да:

допринася за смъртта на раковите клетки
да намали ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове в туморите)
да намали метастазите (разпространението на рака).

Все още предстои да бъде надлежно проучено дали високите дози куркумин - за предпочитане с подобрител на усвояването като пиперин - могат да помогнат за лечението на рак при хората.

Куркуминът може да бъде полезен при лечението на болестта на Алцхаймер
Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция и може да допринесе за до 70% от случаите на деменция.

Въпреки че някои от симптомите на болестта се лекуват, все още няма лекарство за Алцхаймер. Ето защо е толкова важно да се предотврати появата му. Възможно е на хоризонта да се появят добри новини, защото е доказано, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера. Известно е, че възпалението и оксидативното увреждане играят роля в болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятен ефект и върху двете.

Освен това основна характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови заплитания, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Хората с артрит реагират добре на добавки с куркумин
Артритът е често срещан проблем в западните страни. Съществуват няколко различни вида артрит, повечето от които включват възпаление на ставите.

Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително съединение, логично е той да помага при артрит. Всъщност няколко проучвания показват, че има такава връзка. В проучване при хора с ревматоиден артрит куркуминът е бил дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство.

Куркуминът има ползи срещу депресия
Куркуминът е показал някои обещаващи резултати при лечението на депресия. В проучване 60 души с депресия са разпределени на случаен принцип в три групи. Едната група приемала прозак, другата група - 1 грам куркумин, а третата група приемала и прозак, и куркумин.

След 6 седмици куркуминът е довел до подобрения, подобни на тези при Прозак. Най-добре се е представила групата, която е приемала едновременно Прозак и куркумин. Според това малко проучване куркуминът е толкова ефективен, колкото и антидепресантът.

Съществуват и някои доказателства, че куркуминът може да повиши нивата на мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.

Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и за борба с хроничните заболявания, свързани с възрастта
Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, той може да има ползи и за дълголетието. Това предполага, че куркуминът може да има потенциал като хранителна добавка против стареене.