Филмът "Барби" достигна 1 милиард долара в боксофиса

  • Сподели:
Филмът "Барби" достигна 1 милиард долара в боксофиса

Режисьорът Грета Гъруиг и звездите Марго Роби и Райън Гослинг не са задължени да се завърнат за "Барби 2", а двойните стачки усложняват нещата за Warner Bros.
Едва три седмици след старта си, блокбастърът на сценаристa и режисьор Грета Гъруиг е събрал изумителните 1,03 милиарда долара в световния бокс офис, според официалните оценки на Warner Bros. Това прави Гъруиг първият самостоятелен режисьор с филм за милиард долара.

''Никой филм в историята на Warner Bros. не е продавал толкова много билети за такова отрицателно време'', обяви студиото за филма.

При нормални обстоятелства студиото, което стои зад подобен хит, би съобщило, че се разработва продължение. 

''Барби'' обаче не е като другите филми. Той беше пуснат в продажба при необичайни обстоятелства, с двойна стачка на сценаристите и актьорите, което усложни всякакви съобщения за завръщане на творческия екип или звездите. И в рядко срещан случай за филм, базиран на голяма интелектуална собственост, талантите, които направиха филма успешен, нямат сключени договори за продължение. Това е в противоречие с мисленето на големите франчайзи на Marvel, Star Wars или Transformers, които привличат актьорите си под формата на опции, понякога с голяма тежест.

Марго Роби, която вдъхна живот на емблематичната кукла на екрана и беше един от продуцентите чрез своя банер LuckyChap заедно със съпруга си Том Акърли, няма опция и не е задължена да се завърне в ролята на Барби. Тя може да се върне само като продуцент, ако пожелае. Макар че хонорарът ѝ за актьорската игра и касовите ѝ бонуси не са известни, всеки нов договор би бил банкрут. И както отбелязват наблюдателите, на масата може да се окажат точки за мърчандайзинг.

Райън Гослинг, който играе Кен, също няма договор за продължение. Позицията на Гослинг не е необичайна, тъй като актьорът е известен със своята етика "one and done" и с общото си отвращение към големите студийни заглавия. Актьорът и преди е бил ухажван за главни роли в големи IP продукции, но дори Гослинг да е готов за нещо, позицията "без продължение" спира разговорите за сделки.

Гъруиг също няма договор за продължение (както и Ноа Баумбах). Източници твърдят, че няколко месеца преди премиерата на филма на 21 юли студиото е направило увертюри за продължение в качеството на режисьор, но представителите ѝ от UTA ловко са отложили това до излизането на ''Барби''. Тъй като филмът е на път да достигне 1 млрд. долара, това може да се окаже един от най-умните агентурни ходове на годината.

''Барби'' се превърна в движеща се тектонична плоча в боксофиса по начин, който малцина можеха да предвидят.