Адриана Лима: ''Прегръщам възрастта си и няма да се променя заради никого''

  • Сподели:
Адриана Лима: ''Прегръщам възрастта си и няма да се променя заради никого''

Адриана Лима разговаря с Harper's Bazaar Арабия за новия брой от декември 2023 г.

Справедливо е да се каже, че 2023 г. донякъде е година на завръщане на супермоделите от 90-те години на миналия век. Те се радваха на собствени документални филми, групови корици на модни списания, съвместно отново се разхождаха по модните подиуми и заставаха начело на кампании на дизайнерски марки. А сред супермоделите, които се завръщат, е един от най-приятните и земни хора в модата - който по случайност е и една от най-красивите жени в света: макар да дава ясно да се разбере, че това е само загрявка за нейния ренесанс.

"Истинското ми завръщане ще бъде през 2024 г.", смее се тя. Моделът и актрисата, която вероятно е най-известна с това, че е най-дългогодишният ангел на Victoria's Secret в света, вече е на 42 години и е майка на три деца, но все още дава заявка на новодошлите, след като през април беше обявена за лице на парфюмната вода Heavenly на Victoria's Secret, а също така участва в неотдавнашната кампания на марката Icons заедно с Жизел Бюндхен, Наоми Кембъл и Кандис Суанепоел.

"Имам чувството, че супермоделите се завръщат", съгласява се Адриана, докато разговаряме за последните ѝ кампании. "Виждам не само супермодели от 2000-те, но и от 80-те и 90-те години, които работят много напоследък, и мисля, че това е прекрасно. Всеки от супермоделите има собствен характер и персона и смятам, че именно това ги прави различни. Те лесно се запомнят, което пък улеснява продажбите на марките, защото хората се свързват с вас, свързват се с тази отличителна същност, която имате."

И изглежда, че марките най-накрая схващат, че хората искат да виждат в светлината на прожекторите жени от всички възрастови групи.

"Тези супермодели са на различни етапи от живота си и се отличават с това, че са зрели жени, което е освежаващо да се види, защото, както знаем, традиционните модели обикновено не издържат толкова дълго. Този сценарий обаче е към края си. Смятам, че като жени ние биваме отбелязвани във всеки етап от живота си." Адриана има личен интерес да иска този разказ да бъде верен - и това се простира отвъд собствената ѝ история. 

"Радвам се, че това се променя, защото една от дъщерите ми иска да стане модел", обяснява тя за най-голямата си дъщеря, 14-годишната Валентина. ''Ще е жалко, ако тя като модел бъде прославена само за определен период от живота си. Смятам, че всеки етап е красив и ми харесва, че модата вече приема това.''

Отклоняваме ли се от традиционната представа за това как трябва да изглеждат моделите и жените? Изоставяме ли традиционните идеали за красота, които са доминирали през по-голямата част от нейния живот и кариера, а именно "слаба, красива и млада"?

Адриана не е напълно сигурна. "Не мисля, че се отдалечаваме от "слаба, млада и красива". Светът създава пространство за всички - и всеки със своята уникалност бива забелязван. Всеки етап от човешкия живот е красив - има място за всички ни под слънцето.''

Адриана Лима за критиките

Адриана има позитивно и благосклонно отношение към критиците, като се има предвид напливът от осъждане, с който се сблъска само преди няколко седмици. Моделът се включи в Инстаграм, за да публикува селфи без грим.

"Лицето на уморена майка на една тийнейджърка, двама тийнейджъри в предучилищна възраст, едногодишно дете, което се учи да ходи, и три кучета... благодаря за загрижеността ви".

Посланието на Лима беше отговор на критиците, които коментираха негативно появата ѝ на премиерата на "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии". В коментарите в социалните мрежи се спекулираше, че лицето ѝ "изглежда променено" и че си е направила лифтинг или е използвала филъри. Други я нарекоха ''подпухнала" и "много по-възрастна" от последния път, когато е била видяна на публично място. 

"Това изобщо не ме притесни", смее се Адриана. "Аз съм много силна в това отношение. Погледнах се преди да изляза и се чувствах страхотно. Децата ми казаха: "Мамо! Изглеждаш толкова красива!''. И все пак останах изненадана от снимките, сякаш не бях аз. Определено не се възприемам по този начин, но със сигурност не съм се обидила, напротив - смях се. Въпросът е, че аз не съм вече на 16. Започнах да работя като модел на 16 години, но никога повече няма да бъда на 16. На 42 години съм - чувствам се най-щастлива точно в този етап от живота си. Прегръщам възрастта си и няма да се променя заради никого".

Въпреки това Адриана, която е работила по редица проекти за овластяване на жените, е наясно как това може да се отрази на децата ѝ.

"Не се притеснявам за себе си, а за децата си, защото не искам да изпитват натиск, че трябва да изглеждат по определен начин заради критериите на други хора. Едва ли може някой да бъде в безопасност, защото хората винаги ще намерят за какво да те критикуват."

Адриана Лима за майчинството

Грижата на модела и телевизионна водеща е в основата на всичко, което прави и чувства. Майка е на дъщерите Валентина, на 14 г., и Сиена, на 11 г., от брака си с бившия си съпруг Марко Ярич, и на сина си Сиан, който този август навърши една година, с партньора си Андре Лемерс. Това прави домакинството много натоварено, така че как се справя тя?

"Приемам всичко ден за ден. Всеки ден е различна история. Няма наръчник за майчинството. Докато децата растат, те вървят към различни етапи от живота си. Едновременно съм майка на тийнейджър и на бебе, така че за мен всеки ден носи ново предизвикателство. Иска ми се да ви кажа някаква вълшебна мантра, да ви дам някакъв съвет, но истината е, че нямам такива - в моето ежедневие всичко се случва ден за ден, стъпка по стъпка.''

А ежедневието на Адриана всъщност не е толкова необичайно. "Животът ми е съвсем обикновен и правя всичко, което би направил един нормален човек. Вкъщи не ходя с дизайнерски дрехи, нито с прическа и грим. Харесвам си живота - водя децата си на училище, взимам ги, пазарувам, готвя, разхождам кучето... простички неща, които ми носят удоволствие."

Адриана се занимава с бокс от 19-годишна възраст и е привърженик на медитацията - но в наши дни всичко това трябва да остане на заден план.
"С моя начин на живот е трудно да бъда всеки ден във фитнеса, въпреки че наистина го обичам. Като цяло правя много кардио, а също така започнах да добавям тежести, след това тренирам бокс два пъти седмично по 20 минути. Опитвам се да ходя на фитнес шест пъти седмично, но не ми се получава много, с децата е супер динамично. Онзи ден исках да отида на тренировка, но от училището ми се обадиха да взема дъщеря ми, която не се чувстваше добре.'' Що се отнася до медитацията, Андриана казва, че вече намира спокойствие в това да се заключи в банята за пет минути, молейки се никой да не почука на вратата.

На въпроса дали друг не може да отиде и да прибере дъщеря ѝ от училище - ''Предпочитам да правя всичко сама. Децата растат бързо, всичко си отива за един миг.''

Все още ли модата за нея е важна?

"Модата е в кръвта ми", казва Адриана, която е работила с марки като Versace, Prada, Loewe и Louis Vuitton.
"Когато става дума за дизайнери, обичам Тамара Ралф. Супер елегантна жена, чието завръщане видях тази година. Очаквам и завръщането на Рикардо Тиши. Обичам го, мисля, че е креативен и различен, и нямам търпение да го видя отново".

Въпреки майчинството Адриана успява да намери време за работа, независимо дали става дума за моделство, създаване на документални филми, хуманитарна дейност или за ролята ѝ на посланик на феновете на FIFA, която продължава и през следващата година.

"Все още не мога да споделя много подробности за работата, която съм свършила с ФИФА, но мога да кажа, че не пропуснах нито едно пътуване и благотворителна кауза. Посетихме няколко болници в различни държави, различни училища и едно конкретно място, което наистина привлече вниманието ми."

Адриана, която по-рано тази година работи по късометражния филм FIFA: A Love Letter to Rwanda, не може да сподели подробности за последния проект, но разказва за срещата си с един хуманитарен работник, който е спасил 100 малки деца от политически нестабилни държави, осигурявайки им собствен дом и достъп до образование. 

Какво още можем да очакваме от жената, която беше обявена за най-ценния модел на Victoria's Secret?

"През тази година ми се случиха много неща, но все още не бих я нарекла моето завръщане. Официалното ми завръщане ще бъде през следващата година. Ще видите.''

Нямаме търпение. Както възкликнаха много от феновете на Адриана: Кралицата се завръща.

 

Виж още