Защо маслото от розмарин кара косата да расте по-бързо

  • Сподели:
Защо маслото от розмарин кара косата да расте по-бързо

Действително ли действа маслото от розмарин?
С препоръките, в които се изтъква неговата ефикасност при алопеция и косопад след раждане, скептиците може да се запитат дали има сериозни факти в подкрепа на това, което изглежда като поредната мода. Оказва се, че всъщност има научни доказателства, които сочат, че маслото от розмарин може да бъде също толкова ефективно, колкото и лекарството за растеж на косата миноксидил - изследване от 2015 г. показва, че то увеличава броя на косите на страдащите от алопеция след шестмесечна употреба. А според д-р Зейн Маджид, хирург в клиниката за коса на Харли Стрийт, проучванията показват, че то е ефективно при заздравяването на нервните окончания и подпомага възстановяването на косата.

"Маслото от розмарин може да засили кръвообращението и да подобри кръвоснабдяването на космените фоликули, като ги предпазва от лишаване от необходимото кръвоснабдяване", обяснява той. "Ако космените фоликули не получават достатъчно кръвоснабдяване, това може да съкрати фазата на растеж на цикъла на растеж на косата и да доведе до косопад с течение на времето." Това не само ви помага да постигнете по-дълга коса, но е полезно и за здравето на косата. "Противовъзпалителните свойства на маслото от розмарин спомагат за намаляване на дразненето на скалпа, пърхота и сърбежа, като осигуряват по-оптимална среда за здравословен растеж на косата", добавя д-р Маджид. Заедно със стимулиращите кръвообращението и антимикробните си свойства, то е чудесна съставка за зареждаща грижа за косата.

Но смекчете очакванията си: макар че маслото може да направи чудеса за увеличаване на растежа на косата, то не е лек за пълно спиране на косопада. "Понастоящем няма клинично лечение на косопада, въпреки че той може да бъде забавен с медикаменти и процедури като трансплантация на коса", казва д-р Маджид.

Как да използвам маслото от розмарин за растеж на косата?
В интернет можете да намерите всякакви средства - от домашно приготвени настойки от билки/масло до подправяне на грижата за косата с капки етерично масло. Но най-добрият начин да го включите в ежедневието си? Нанесете разредено масло от розмарин директно върху корените или плешивите участъци и го масажирайте в скалпа. Масажът увеличава насищането на космените фоликули с кислород чрез повишен приток на кръв, а според Клер Мартин (преподавател на марката Mielle Organics) голямото количество кислород е от решаващо значение за пълния потенциал на косата.

Д-р Маджид разказва, че прилагането на масаж също така подобрява усвояването на активните съставки на розмарина в кожата и космените фоликули. "Оставянето на маслото от розмарин върху скалпа за поне 30 минути му позволява да проникне по-добре", казва той, "а задържането му за по-дълго време, особено когато е увито с топла кърпа, може да подобри абсорбцията." Що се отнася до това колко често трябва да го масажирате върху скалпа, той съветва: "В идеалния случай маслото от розмарин трябва да се прилага няколко пъти седмично, за да има постоянна експозиция на потенциалните му ползи." Така че, за да постигнете най-добри резултати, нанасяйте, масажирайте и го оставете да подейства възможно най-дълго, преди да го измиете с шампоан, за да намалите излишното омазняване.

Какво да вземете предвид, когато купувате масло от розмарин за растеж на косата?
Според Клеър добрата формула на маслото от розмарин ще съдържа розмарин (ботаническо наименование Rosmarinus
Officinalis leaf oil) високо в списъка - колкото по-надолу е в списъка, показва по-малко количеството от съставката в него.

Ако купувате версия с етерично масло, ключовото нещо, което трябва да знаете, е, че то трябва да се разреди преди нанасяне. "Етеричното масло от розмарин е силно концентрирано и прилагането му директно върху скалпа може да доведе до раздразнение или чувствителност на кожата. За да избегнете това, е важно да разредите етеричното масло от розмарин с меко, неутрално масло като кокосово, бадемово или масло от жожоба", казва д-р Маджид.