Кой раздава подаръците - от племенните шамани до Дядо Коледа

  • Сподели:
Кой раздава подаръците - от племенните  шамани  до  Дядо  Коледа

Коледа наднича зад ъгъла, така че не можем да позволим на декември да премине без да осветим с прожектор произхода на празника, почитан от над два милиарда души всяка година през зимата.

Празникът, който съхранява традиции от различните култури по света. Традиции, които предците ни са започнали отдавна - подаръци и празници от римляните; венци и вечнозелени дървета от езичниците; печени пуйки от индианците; Дядо Коледа от древен християнски светец; и Юле от дневника на старите норвежки мореплаватели.

Заедно с вярата и ритуала, древната мъдрост е предавана през вековете, за да помогне на човечеството да понесе по-леко тъмните и студени зимни дни.

От келтите и траките до християните, и от викингите до католиците, всички добавят красиви частици към богатата мозайка на светлия християнски празник, който наричаме Коледа или Рождество.

Дядо Коледа е шаман

Най-ранните традиции на многокомпонентната легенда за Добрия старец се връщат много назад във времето – още в дълбините на езическите времена.

Подаръкът на огъня е може би най-важното откритие в историята на човешката раса. По време на най-тъмните нощи на дългата зима хората от племето се събирали заедно да празнуват и да пеят нощта, осветени от открит огън.

Според легендите шаманът - носител на познанието, е определял кой е бил лош или добър през годината. Преди много зими шаманът на племето или главният жрец е водел церемония, в която върху вечнозелено дърво или храст са поставяни подаръци, които след това били изгаряни в огъня като ритуална жертва. Така предците ни са връщали на боговете част от това, което хората са получили и с надежда да получат отново.

Имелът и бръшлянът, както и иглолистните дървета, са били считани за свети през зимния сезон на годината. Самата церемония се е провеждала в нощта на зимното слънцестоене – най-дългата нощ в годината, за да се гарантира, че Слънцето ще се върне и ще разпръсне над земята живителната си топлина и светлина.

Добрият шаман, като добър магьосник, успява да излезе извън времето и да бъде на много места едновременно. Как иначе Дядо Коледа може да поддържа скоростното темпо, обикаляйки целия свят за една нощ?!

Транспортът му е обвързан изцяло със Севера. Самата дума "шаман" е със сибирски произход, извлечена е от езика на изчезващия днес народ на тулузите. А те естествено отглеждат елените, с които добрият старец обикаля нощното небе над света.

В историите на източноевропейските народи добрият Дядо често ползва комина, за да влезе в иначе добре залостената къща. Това е бил интригуващ начин да се дадат подаръци на спящите малки момчета и момичета. Традиционният дим от огнището или свещите, който носи молитвите на вярващите към Бога, е спомогнал за запазване на илюзията.

Дядо Коледа влиза в религията

Докато християнството се разпространявало из Европейския континент, традициите, свързани с добрия старец, макар и различаващи се в отделните държави, била твърдо закрепена в народните вярвания.

Християнският свят не иска да се откаже напълно от езическите си зимни традиции. Затова и преобразуването на празника в християнски става належащо по очевидна причина. В края на краищата за Църквата е удобно и подходящо през декември - времето на зимното слънцестоене, да се роди Спасителят.

Точно по същото време се е родил и Митра - езическият Бог-войн на траките. Той е наричан още Непобедимото Слънце и е древен бог, почитан от много народи, разпръснати на три континента. Неговата биография включва девствено раждане, последно хранене с хляб и вино, споделено с последователи и обещанието да се върне.

Какъв е обаче произходът на приказния старец, който щедро раздава дарове и радост на хората в навечерието на Рождество Христово? За негов първообраз е избран християнският светец Николай, който живял през втората половина на ІІІ в. и заради благостта и мъдростта си бил определен за архиепископ на гр. Мира. След смъртта му почитта към него се разпространила в цяла Европа.

През 1626 г. холандски кораб прекосява океана и достига бреговете на Америка. Фигурата, изрязана в края му е изобразявала покровителя на моряците - свети Николай, наречен от холандците Синтър Клаас . Така Дядо Коледа пристига и в Новия свят. За няколко десетилетия холандският обичай да се празнува свети Николай се разпространява в Съединените щати. За американците Синтер Клаас набързо става Санта Клаус.

Дядо Коледа става рекламна звезда

Добрият белобрад дядо, който раздава подаръци на послушните деца придобива световната си слава през миналия век. През 1931 г. той влиза в рекламния бизнес чрез компанията "Кока-Кола", която го облича в червения цвят на фирмата.

Заради закон, забраняващ публични изяви на деца в реклами, маркетинговият отдел придава на Дядо Коледа добродушния вид с дългата бяла брада, който през кратката почивка от задълженията си пийва от бутилка кола, оставена за него от приятелски настроено дете. От тогава до днес "Кока-Кола" и Дядо Коледа заедно завладяват пазарите и света.

Традициите днес

И както говорим за издръжливостта на старите обичаи, нека хвърлим поглед към един определено луксозен продукт, любим на мнозина - шоколада.

Апетитната смес, създадена в Южна Америка преди повече от 3000 години, е извървяла дългия път от ръцете на ацтеките до джобовете на децата по целия свят.

Без значение как преживявате или гледате на древните традиции, важното е, че цялото човечество заедно за пореден път ще посрещне Новата година.

Затова и убедено можем да кажем, че древните шамански традиции продължават и днес. Просто символите на празника се преместват на закрито и удоволствието от него е твърде забавно, за да му се съпротивляваме. 

Весела Коледа!