Черното не те състарява

  • Сподели:
Черното не те състарява

Българските жени често употребяват следните изречения: ''Черното състарява, не си боядисвай косата в черно!''; ''Черното състарява, не се обличай в черни дрехи!''. Като цвят, който се свързва с тъгата, скръбта и загубата, той бива изцяло отхвърлен.

Никога не съм разбирала как едни и същи мантри могат да се казват генерално на всички жени и да се очаква да имат еднаква тежест за всяка от тях. Което е добре за теб, няма да е добре за мен. Което отива на теб, не би отивало по същия начин на мен. Ако ти си красива в жълто, то аз - не съм. Защото една категория жени смята, че черното състарява, трябва ли да станем блондинки, дори и с риск да изглеждаме нелепо като такива? Трябва ли да се обличам в цикламено и червено, въпреки че двата цвята не кореспондират с мен? Не знам кой е измислил този цитат за черното, но в едно съм сигурна, че е дълбоко грешен.

В свят, в който тенденциите идват и си отиват, има един цвят, който издържа изпитанието на времето и остава символ на вечна елегантност и изтънченост – черното. Често приветствано като основна част от гардероба заради своята гъвкавост и привлекателност, черното заема специално място в света на модата заради способността си да излъчва увереност, мистерия и сила. Но освен това си значение, черното също притежава уникално качество, което надхвърля възрастта и резонира с жени от всички поколения - то не състарява жената.

От векове черното се свързва с власт, сила и устойчивост. Това е цвят, който привлича вниманието, без да е ярък, говори много, без да казва нито дума, и дава сила на жените да прегърнат своята индивидуалност и да изразят себе си с увереност. В общество, което често приравнява остаряването със загуба на красота, черното служи като напомняне, че истинската красота не познава възрастта и че увереността е най-мощният аксесоар, който една жена може да носи. Що се отнася до модата, черното отдавна се слави със способността си да ласкае всички типове тяло и тонове на кожата, което го прави всеобщ фаворит сред жени от различен произход и възраст. Независимо дали става въпрос за малка черна рокля, която безпроблемно преминава от деня към нощта, черен блейзър, който излъчва професионализъм и уравновесеност, или класическо черно палто, което добавя нотка изтънченост към всяко облекло, черното е цвят, който никога не пропуска да направи изявление.

Освен това черното има трансформиращо качество, което позволява на жените да преоткрият себе си и да прегърнат своето развиващо се чувство за стил, докато пътуват през различни етапи от живота. От непокорния дух на младостта до мъдростта и изяществото на зрелостта, черното остава непоколебим спътник, който се адаптира към непрекъснато променящия се пейзаж на живота на жената, предлагайки комфорт, самочувствие и усещане за безвремие. Черното служи като мощен символ на тази философия, напомняйки на жените, че истинската красота се крие в автентичността и увереността - качества, които стават все по-стойностни с времето. Истинската красота не познава граници, още по-малко възрастови. Черното не бива да се носи със страх, а с гордост. Черното винаги ще остане непоколебим спътник, символ на трайна елегантност и свидетелство за неостаряващата красота на жените навсякъде.

По време на ревюто "Le Noir" на Valentino Пиерпаоло Пичоли преоткри символите на къщата чрез изцяло черния цвят, разкривайки безкрайните му нюанси чрез материите.

''Това е цветът на тези времена'', каза Пичоли за своята изцяло черна колекция.

Черният цвят рядко е възхваляван за своите нюанси. Използван като платно, контраст, фон, той рядко е повод за разговори заради естетиката си. И все пак, както Пиерпаоло Пичоли изследва за колекцията на Valentino, има изключителна красота и дълбочина, които могат да бъдат открити, когато човек се вгледа достатъчно внимателно. Въпреки че марката е известна с мощния си нюанс "Rosso Valentino" и женствените си палитри, спектакълът в черно не очерта архитектурата на ефирния ѝ стил, а по-скоро разшири тъмната страна във "Valentino Le Noir".

Може би изглежда укорително да се смята, че има дълбока изтънченост, свързана с един прост, ахроматичен цвят, но когато е оставен сам на себе си, той се превръща в пламенна възможност. Черното е първият цвят, който хората разпознават, когато се раждат, като силата му идва от способността му да поглъща светлината. Той е разрушителен, завладяващ и примамлив. Освен това е изключително популярен. И както Пичоли установи, той може да пречупва, отразява и предизвиква емоции повече от всеки друг цвят на дъгата. Едно признание за любов, което намира нов живот в мрака, предизвиквайки и разбивайки стереотипите.

"Денят и нощта се смесват", гласят бележките към ревюто, разкриващи многобройните варианти на цялостната черна визия.

Признанието на Пичоли в Instagram беше като обяснение в любов към цвят, в който е дълбоко привързан:

''Le Noir.
Нося черното като униформа и го осъзнавам. То ми позволява да се съсредоточа върху това, което ме заобикаля, и просто ми харесва. От черното търся светлина, в черното усъвършенствам погледа си.
Подходих към черното като към платно, отправна точка, върху която да изградя слоеве и структури, силуети, които могат да се движат, докато търсят светлините наоколо, да ги попиват и отразяват. Това е по-скоро композиция като резултат от различни индивидуалности. Една хорова архитектура, която пази светлината като най-ценната тайна.
Само когато в тъмното търсиш светлина.
Благодаря на моя екип, който потърси светлината заедно с мен. Успяхме.''

Виж още