Valentino: В мрака търся светлина

  • Сподели:
Valentino: В мрака търся светлина

Колекцията на Valentino за есен-зима 2024/2025 г. на Седмицата на модата в Париж изследва всички начини за носене на черно.

По време на ревюто "Le Noir" на Valentino Пиерпаоло Пичоли преоткри символите на къщата чрез изцяло черния цвят, разкривайки безкрайните му нюанси чрез материите.

''Това е цветът на тези времена'', каза Пичоли за своята изцяло черна колекция.

Черният цвят рядко е възхваляван за своите нюанси. Използван като платно, контраст, фон, той рядко е повод за разговори заради естетиката си. И все пак, както Пиерпаоло Пичоли изследва за колекцията на Valentino, има изключителна красота и дълбочина, които могат да бъдат открити, когато човек се вгледа достатъчно внимателно. Въпреки че марката е известна с мощния си нюанс "Rosso Valentino" и женствените си палитри, спектакълът в черно не очерта архитектурата на ефирния ѝ стил, а по-скоро разшири тъмната страна във "Valentino Le Noir".

Въпреки че досега сме виждали емблематичните червено, небесносиньо и розово, за първи път цяла колекция е изградена около един-единствен цвят. "Черното е униформата на демокрацията", казва Шарл Бодлер. Пичоли е подходил към него като към платно, вдъхновен от поразителните творби на Ротко, отразяващото черно на Сулаж и скулптурното черно на Бранкузи. Тази богата, дълбока, хроматична лексика, съчетана с наследството на Valentino в областта на изработката, дава ново определение на сложните обеми. Започва като цвят на ежедневието и еволюира към разточителност: от архитектурните символи на Valentino до поглъщането на светлината, за да я отрази.

На базата на тези технически похвати дизайнът има силата да манипулира както тържествеността, така и внушителната фасада на възможностите на черното. За тази колекция обаче Пичоли искаше цветът "да не е спокоен, а буен" и затова силуетите бяха изпълнени в геометрия от осемдесетте години, в допълнение към по-очакваната от него каскадна женственост. Лазерно изрязаната дантела се завръща от миналия сезон, този път не в бяло, а, разбира се, в черно, докато прозрачните блузи и шифонените сака доставят топлина от загатнатата кожа под тях. Аксесоарите контрастираха с лъскави патенти за ботуши, помпи и контурни чанти, а лъскавите ресни и ръчно изрязаните цветя от органза се носеха и падаха, променяйки се с всяко попаднало върху тях пръскане на светлина.

Може би изглежда укорително да се смята, че има дълбока изтънченост, свързана с един прост, ахроматичен цвят, но когато е оставен сам на себе си, той се превръща в пламенна възможност. Черното е първият цвят, който хората разпознават, когато се раждат, като силата му идва от способността му да поглъща светлината. Той е разрушителен, завладяващ и примамлив. Освен това е изключително популярен. И както Пичоли установи, той може да пречупва, отразява и предизвиква емоции повече от всеки друг цвят на дъгата. Едно признание за любов, което намира нов живот в мрака, предизвиквайки и разбивайки стереотипите.

"Денят и нощта се смесват", гласят бележките към ревюто, разкриващи многобройните варианти на цялостната черна визия.

Признанието на Пичоли в Instagram беше като обяснение в любов към цвят, в който е дълбоко привързан:

''Le Noir.
Нося черното като униформа и го осъзнавам. То ми позволява да се съсредоточа върху това, което ме заобикаля, и просто ми харесва. От черното търся светлина, в черното усъвършенствам погледа си.
Подходих към черното като към платно, отправна точка, върху която да изградя слоеве и структури, силуети, които могат да се движат, докато търсят светлините наоколо, да ги попиват и отразяват. Това е по-скоро композиция като резултат от различни индивидуалности. Една хорова архитектура, която пази светлината като най-ценната тайна.
Само когато в тъмното търсиш светлина.
Благодаря на моя екип, който потърси светлината заедно с мен. Успяхме.''

Виж още