Peach Fuzz: Основният цвят на 2024 г.

  • Сподели:
Peach Fuzz: Основният цвят на 2024 г.

Разказваме ви всичко за новия и неочакван фаворит на Pantone Colour Institute.

"Нежен прасковен нюанс, сгушен между розово и оранжево", се казва в съобщението за пресата, чийто спокоен характер насърчава усещането за релаксация, споделяне, размисъл. Хибриден цвят, който стимулира добрите чувства. Този нюанс отбелязва 25-ата годишнина на конкурса "Цвят на годината", организиран от американската компания, специализирана в каталогизирането и производството на цветове. През следващата година този топъл и мек тон, прасковен нюанс между розово и оранжево, ще доминира в цветовата скала.

"Той загатва за атмосфера на спокойствие, предлагайки ни пространство, в което можем да бъдем, да чувстваме и да се развиваме, независимо дали прекарваме време с други хора или се наслаждаваме на момент на уединение", казва Леатрис Ейзман, директор на Института за цветовете Pantone.

Всяка година милиони хора очакват със затаен дъх новия цвят на годината, който отразява световните тенденции и настроенията в обществото. Институтът за цветовете Pantone разкрива тайната едва в края на годината, а именно през декември. Окончателният избор се публикува в Pantone View, специален справочник за дизайнери, рекламни агенции, дизайнерски студия, флористи, стилисти и други компании, ориентирани към клиентите. Голяма заблуда е, че Pantone определя тенденцията за годината - всъщност експертите избират цвета, който вече е станал популярен.

Миналата година властваше агресивният и загадъчен цвят Viva Magenta - бургундски нюанс, близък до патладжан и съчетаващ виолетови отблясъци. За 2024 г. колористите са подготвили нещо специално и неочаквано: този път основният цвят на годината е номер 13-1023 - Peach Fuzz.
Нежният цвят е създаден чрез смесване на пастелни нюанси на розово и оранжево. Според изпълнителния директор на Pantone Литрис Айзман Peach Fuzz ще помогне на хората да намерят вътрешен покой, който е почти невъзможно да бъде постигнат в наши дни. Ако миналогодишният Viva Magenta призоваваше към жизнерадостна и свирепа грация, през 2024 г. курсът трябва да бъде насочен към спокойствие и аскетизъм.

"Този цвят изостря чувството за съпричастност и сплотеност, насърчава ни да се грижим за ближните си и ни вдъхновява да преосмислим възгледите си. С жизнеността и нежността на Peach Fuzz можем да се опитаме да намерим мир", заявява Айзман.

Експертите на Pantone са почерпили вдъхновение от събитията, които се случват по света през последните няколко месеца. Агресията и грубостта, присъщи на бордовия цвят, трябва да отстъпят място на жизнеността и безкористността. Peach трябва да ни накара да се чувстваме по-спокойни и по-уверени в бъдещето. Той ще ни позволи да свалим защитните си механизми и да се доверим на света около нас. Време е да изоставите крещящите нюанси и да въведете в гардероба си нещо деликатно и ефирно.

Една от основните тенденции за 2024 г. са леките и полупрозрачни материи, благодарение на които можете да подчертаете максимално своята женственост. През следващия сезон се оглеждайте за ефирни рокли, многопластови поли и леки блузи, изработени от плавни материи в цвят праскова. Комбинирайте ги с класически панталони, макси поли, лек деним и минималистични аксесоари.

Гореспоменатите елементи от гардероба са по-подходящи за носене в горещо време, така че през зимата и пролетта си струва да въведете в гардероба си забележителна вещ: обемен шал или еко палто в цвят прасковен пух - точковият акцент ще преобрази визията ви, като я направи елегантна и жизнеутвърждаваща.