Международно летище Хамад: портал към лукса и иновациите

  • Сподели:

Летище Катар, известно още като Международно летище Хамад, е едно от най-натоварените и технологично усъвършенствани летища в света и предлага уникално и незабравимо преживяване при пътуване. Разположено в Доха, столицата на Катар, това летище е нещо повече от транзитен пункт - то е дестинация само по себе си. От архитектурните си чудеса до удобствата от световна класа, летище Катар демонстрира ангажимента на страната към лукса и иновациите. Летището е кръстено на предишния емир на Катар, Хамад бин Халифа Ал Тани.

Международното летище Хамад е посрещнало над 45 милиона пътници през 2023 г. 

Международното летище Хамад (DOH) е на върха на успеха, завършвайки 2023 г. с изключителни постижения. През цялата 2023 г. награденото летище надмина всички очаквания, като обслужи безпрецедентните 45 916 104 пътници, което отразява забележителното увеличение от 31% в сравнение с 2022 г. Обемът на пътниците продължи да се покачва през 2023 г., надминавайки дори инерцията, установена по време на историческото Световно първенство по футбол.

От създаването си през 2014 г. летището, което е "Биещото сърце на Катар", постоянно демонстрира стабилен растеж, като сега гордо отчита кумулативен брой пътници от близо 303 милиона и демонстрира 63% увеличение на годишния обем на пътниците от началото на дейността си през 2014 г. Международното летище Хамад е класирано сред най-натоварените летища в света за 2023 г. от данните за глобалните разписания на авиокомпаниите на OAG.

Летището отчете 252 059 движения на самолети през последната година, което е с 22% повече в сравнение с предходната година.

Архитектурно чудо
Архитектурният дизайн на летище Катар е свидетелство за голямата визия на страната. Емблематичният терминал на летището, проектиран от известния Акбар Ал Бакер, съчетава традиционните катарски влияния с модерна естетика. Неговите обширни пространства, високи тавани и естествена светлина създават усещане за откритост и спокойствие. Широките извивки и сложните геометрични модели на летището отдават почит на богатото наследство на страната, което го превръща в завладяваща гледка за пътниците.mБезкомпромисната полезност, съчетана с функционална красота, бяха основните двигатели на великолепната архитектура, в която днес се помещава най-модерното летище, поставящо нови стандарти за авиационната индустрия, летищната архитектура и качеството на дизайна.

Работна ръка от 23 000 души инвестира повече от 160 милиона часа в проектирането и изграждането на вълнообразна структура, наподобяваща нежните вълни на Арабския залив, която отвежда пътниците грациозно от земната до въздушната част, като за целта са използвани строителни материали, доставени от 40 различни страни по света.

Неповторимо преживяване за пътниците
Летище Катар е посветено на осигуряването на несравнимо изживяване за пътниците. Летището разполага с най-съвременни съоръжения, включително луксозни салони, висок клас търговски обекти и голямо разнообразие от заведения за хранене. Пътниците могат да се отдадат на пазаруване от световна класа, включващо известни марки и дизайнерски бутици, или да опитат гурме кухня от цял свят. Стремежът на летището към съвършенство гарантира, че нуждите и желанията на всеки пътник са удовлетворени.

Уникални арт инсталации
Любителите на изкуството, а и не само, ще бъдат възхитени от впечатляващата колекция от произведения на изкуството, изложени на цялото летище. На Международно летище Хамад са представени както творби на местни, така и на международни художници, които предлагат на пътниците поглед към оживената културна сцена на Катар. От вдъхновяващи скулптури до завладяващи инсталации - арт програмата на летището добавя нотка елегантност и творчество към преживяването при пътуване.

Катарският художник Али Хасан е създал емблематичната скулптура "Пустинен кон", съчетаваща класически техники с абстракция, която е разположена точно пред сградата на летището. Ахмед Ал Бахрани, иракски художник, базиран в Катар, показва "Послание за мир към света" в сътрудничество с Reach Out To Asia.

Мащабният куб представлява формула, чиято цел е да подчертае как инвестициите в икономическа сигурност и образование се равняват на благосъстоянието на децата. Базираният в Лондон иракски художник Диа Ал Аззауи, който имаше ретроспектива на творчеството си с катарските музеи, извайва ''Летящия човек''. Скулптурите се основават на историята на Абу Фирнас, историческа личност от ислямския свят, който е първият пионер в експериментирането с полети. Чрез тези скулптури Ал Аззауи създава паметник в чест на пътуването в съвременната епоха.

Други местни и регионални творци, чието изкуство е представено на изложбеното пространство на летището, са Мохамед Алджайда, Амал Ал Рабан, Салман Ал Малик, Мубарак Ал Малик, Амал Алатам и Юсиф.

Художници от цял свят също представят своите творби на летището. Френският художник Жан-Мишел Отониел показва ''COSMOS'' - голяма и сложна инсталация с глобус, която символизира пътя на хората по света, вдъхновена от най-старата ислямска астролабия, която се намира в колекцията на Музея на ислямското изкуство.

Том Клаасен от Нидерландия е изработил скулптура на сокол в голям размер точно пред залата за заминаващи на летището, както и серия от скулптури на орикс, които се появяват в стадна формация в залата за пристигащи.

Американският скулптор Том Отърнес превръща изкуството си в тотално различен свят чрез детски площадки, които децата могат да откриват и да играят. Стилът му често е описван като карикатурен и весел, а творбите му тук са придружени от миниатюрни арабски фигурки.

Сред другите представени международни художници са KAWS (На северния възел на летището се намира грандиозната скулптура ''Small Lie'', тежаща 15 тона и висока 32 фута, направена от дърво Afrormosia. KAWS е вдъхновен от детските си спомени за дървени играчки, така че самата работа е водена от емоционално напрежение на сила и доброта. Малката лъжа кара зрителя да се чувства малък, но и да иска да го защити и утеши. Това е първият път, когато едно от произведенията на KAWS е изложено на летище.), Адел Абдесемед (С произведението ''Mappemondes''.), Маурицио Кателан, Дон Гъмър, Кийт Харинг, Деймиън Хърст, Джени Холцер, Марк Куин (С произведението ''Арктическите разсадници на Ел Дорадо''), Анселм Рейл, Рудолф Щингел, Урс Фишер (С произведението ''Lamp Bear'' - представляващо голямо жълто плюшено мече, изработено от бронз, което седи вътре в лампа. Това емоционално произведение напомня на пътуващите спомени от детството и възхвалява идеята за пътуване – както в светлото бъдеще, така и в миналото без автомобили, наситено със символите на детството.) и Бил Виола.

Ненадмината свързаност
Международно летище Хамад служи като глобален хъб, който свързва пътниците с над 160 дестинации на шест континента. Летището е дом на Qatar Airways, една от водещите авиокомпании в света, известна с изключителното си обслужване и модерния си флот. Със стратегическото си местоположение летище Катар предлага удобни връзки между Азия, Европа, Африка и Северна и Южна Америка, което го прави идеален избор за международните пътници.

Технологични иновации
Летище Катар е в челните редици на технологичните постижения в авиационната индустрия. Летището използва най-съвременни технологии за повишаване на сигурността, ефективността и комфорта на пътниците. Автоматизираните терминали за регистрация, устройствата за предаване на багаж на самообслужване и биометричните системи ускоряват процеса на регистрация, като намаляват времето за чакане и подобряват цялостната ефективност. Освен това Wi-Fi свързаността на летището и станциите за зареждане на устройства гарантират, че хората ще останат свързани по време на пътуването си.

От икономическите ползи до дизайна и културните забележителности, разказът за Международно летище Хамад до голяма степен отразява историята и идентичността на самия Катар.

Официален сайт на летището: www.dohahamadairport.com