Духовни наставления за откриване на баланс и хармония

  • Сподели:
Духовни наставления за откриване на баланс и хармония

Духовните учители вярват, че в света, който преобладава материалното, е място наподобяващо затвор за душите ни. За да може човек да достигне до духовното щастие, на първо място трябва да излезе от този душевен затвор, да се освободи от оковите на съвременната жажда за власт и богатство. Човек, който е чист душевно, е търпелив за онова, което му изпраща съдбата, както и за това, което все още не е навлязло в живота му. 

Той следва чистия път, в който не съществуват пороци, злоба и омраза, пътят насочен към освобождението и изцелението на душата ни. Ако човек е изпълнен с вяра и служи на добрите дела, той е готов да изкачва стъпалата на мъдростта, в противен случай остава на едно място или още по-лошо, слиза надолу към невежеството. 

Всеки човек е получил възможност да избира пътя си в живота, както коя вяра и коя идея да следва, но за да получи сигурен успех, той задължително трябва да бъде вдъхновен от идеята за откриване на щастието си. Когато сме силно ентусиазирани, духовно чисти и вярваме напълно в благосклонността на съдбата, тя от своя страна ще ни посрещне с отворени обятия и на всяка цена ще достигнем до по-високите върхове на мъдростта и хармонията. 

Във всеки етап от живота си човек трябва да се движи по този път, който му носи духовна сладост и вътрешно спокойствие, защото веднъж навлезли в коловоза на страха и емоционалните бури, ние започваме да губим парченца от себе си и от своето време, в което трябва да сме щастливи.

Важните уроци, които трябва да знаем
Консуматорите, които нямат мярка и са съсредоточени в натрупването на материално състояние, трябва да разберат, че е недопустимо да трупат повече от това, което им е нужно за да оцелеят, когато в света царува глад, жажда и недоимък. Недопустимо е да вярват, че богатството ще донесе покой на душата им, защото всичко материално в този свят отнема, както от енергията, така и частица от душата ни – запомнете това!
Висшата интелигентност се състои в многобройните уроци, които Вселената, животът и Божеството, което следваме ни предават, като истинското въздигане над простото и обикновеното за човешкото око идва в моментите, в които сме успели да изчистим ума и душата си от вредните отпечатъци на негативността и отрицанието. 

Материалните облаги носят временно удоволствие, но благородството, състраданието и добротата носят вътрешно изцеление, душевна хармония и постоянно удовлетворение! Последователността в човешките действия отваря вратите на удовлетворението, но единствено в случаите, в които душата е чиста и неопетнена от съвременната жажда за величие, слава и богатство!

В живота и на богатия и на бедния има дни, в които Вселената му изпраща непреодолими изпитания, които имат за цел да покажат на хората, че не материалното променя съдбата ни и може да влияе на събитията в живота ни, а една много по-висша вселенска сила, която чертае човешкия път и ни помага да се съсредоточим в добрите дела, които освен сигурно щастие биха донесли и изцеление на душите ни!

Не е чак толкова сложно упражнение да извадиш на преден план положителните си страни и да напоиш душите на другите със своето признание и любов, по-трудно обаче е да живееш в заблуда и да си мислиш, че за вредите, които нанасяш няма да има последваща отплата! Вселената попива и помни всяко сторено зло и страдание, което умишлено си причинил и знае най-добрия възможен начин, по който да ти изпрати уроците си за да изпиташ онази разтърсваща болка, която си успял да причиниш на другите.

Балансът, мирът и хармонията се крият в честността, състраданието и добрата мисъл! Човек е това което мисли, а душата му е онова огледало, в което може да открие истинското си ''Аз'', затова трябва да я пази чиста, за да може един ден да полети нависоко в небесата, без тежести и товари, които да го дърпат надолу!

Какво е щастието ли – понякога то може да носи аромата на приказен пейзаж, друг път на парещ поглед или светла усмивка. Може да ни ръководи напред, а друг път да ни отвори очите за начините, по които можем да променим себе си и да се стремим единствено към подобен тип моменти, в които душата ни полита, а сърцето ни тупти от вълнение. Всичко това ни подсказва, че трябва да се стремим към красивите моменти в своя живот, защото само те са способни да ни поднесат пълна наслада за сетивата и душите ни! 

Няма безсмъртни, няма и вечни – затова живейте стойностно и пазете душите си чисти, защото в един слънчев ден всички ще се изправим пред своя съдник и ще разберем, колко недообмислени и непоправими грешки сме направили тук на Земята. Тогава ще трябва да платим пълната цена за всяко свое действие без никаква отстъпка или отлагане!