Бадемите – суперхрана, гарантираща добро здраве и красота  

  • Сподели:
Бадемите – суперхрана, гарантираща добро здраве и красота  

Бадемите са не само мощен афродизиак, но и едни вълшебни ядки, които притежават изключителни свойства да подържат мозъка здрав, благодарение на жизненоважните вещества в своето съдържание - рибофлавин и L- карнитин. Бадемовото дърво достига височина около 12 метра и според сорта се определя формата, повърхността и големината на тази изключително полезна ядка.

Обикновено бадемите започват да се отделят по-лесно от черупките си през месец септември, когато всъщност започват да се берат, почистват и изсушават на слънце бадемовите ядки. 

Според много изследвания химичния състав на тази ядка е богат на – въглехидрати, мазнини, желязо, натрий и витамините – каротин, В1, В2 и С, това е причината бадема да бъде много полезен. Съдържанието на вода в бадемовите ядки е малко, което от своя страна ги прави изключително трайни за съхранение. Бадемите съдържат още и нишесте, което увеличава тяхната хранителна стойност. 

В днешно време все по-известно и търсено става бадемовото мляко, което се добива от стритите ядки на бадемите примесени с определено количество вода. Бадемовото мляко е богато на белтъци и здравословни мазнини, което е и причината да бъде използвано, както за различни видове козметични и лечебни процедури. 

Изследователи са успели да докажат многобройните ползи на бадемите за човешкия организъм най-вече при свалянето на килограми и понижаване нивото на холестерола. Бадемовото масло е универсален и полезен био продукт, който се грижи за здравината на косата, еластичността на кожата и сияния външен вид, благодарение на своето високо съдържание на витамин Е, протеини, мазнини и фибри.

Бадемовото масло е изключително полезно при стомашни проблеми, кожни раздразнения, както е и силно болкоуспокояващо средство. Най-честата му употреба е в различните видове кремове и продукти за кожа и коса, които омекотяват и подхранват косъма и изглаждат и изчистват кожата. 
Ядките на бадемите са полезни още при възпаление на дихателните пътища, проблеми с кръвното налягане, стомаха, кожата и белите дробове.