Орехът – мощно лечебно средство

  • Сподели:
Орехът – мощно лечебно средство

Орехът е топлолюбив вид, чието разпространение идва от Армения, Иран и Мала Азия. Съществуват разнообразни местни сортове орехи, които се извличат, дори и в районите на България. Височината на дървото орех, достига до 30 метра, а плодовете му узряват предимно през месец септември. 

В съдържанието на ореха има открити много полезни минерални соли, белтъчини и мазнини за човешкия организъм. Те съдържат още биологично ценни магнезиеви калиеви, железни и фолиеви соли, йод, сяра, както и витамин В1, В2, витамин С. Техният богат състав ги прави изключително полезни, освен за консумация те се използват и в много лекарствени медикаменти, които са създадени да облекчават болки в ставите и крайниците, както и в текстилната промишленост, както и за боядисване на дрехи и коси. 

Когато узрее орехът от него се извлича полезно масло, което намира приложение в парфюмерийната индустрия, хранително вкусовата, както и за домашна изработка на различни видове лечебни мехлеми. Съхранението на ореха, трябва винаги да става на тъмно място. В ядките на ореха са открити ценни растителни масла, които притежават витаминно съдържание, като се превръщат в естествен източник на витамин С. 
Листата на ореха са със следи от етерични масла, лимонова киселина, емулсин, дъбилни вещества и витамини. Орехът може да бъде използван като средство за лечение на възпалени лимфни възли, кожни обриви, стомашно чревни проблеми, отворени рани, както и за повишаване на имунитета, за възбуждане на апетита и при атеросклероза. 

Отвара от орех при проблеми със стомаха и за повишаване на имунитета

Отварата, която се приготвя може да се приема по веднъж на ден. Нейното съдържание е от сухите листа на ореха, които предварително сме нарязали на ситно, от тях са ни нужни около 2 с л, които запарваме в 400 мл топла вода. Получената отвора разделяме по 100 мл и приемаме 4 пъти за деня. 

Мехлем при отворени рани 

За да приготвим този мехлем трябва да стрием 4-5 листа от орех, след което, към тях прибавяме около 80 грама слънчогледово масло, сваряваме и прецеждаме получената смес и я оставяме да престои поне 3 дни. След третия ден към нея прибавяме разтопен восък и отново загряваме на водна баня. Оставяме да се охлади и пресипваме в буркан. Тази смес може да се използва при всякакъв вид отворени рани, тъй като действа възстановяващо, антибактериално и успокояващо кожата.