Фокус върху здравето: дяволски нокът, естественото болкоуспокояващо

  • Сподели:
Фокус върху здравето: дяволски нокът, естественото болкоуспокояващо

Дяволският нокът е сред най-мощните естествени противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства в традиционната африканска медицина.
Произхождащ от Ботсвана, той се използва от векове като средство срещу болки в мускулите и ставите благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства. Намира се под формата на крем, гел, добавка или билков чай.

Дяволският нокът, научно известен като Harpagophytum procumbens, е растение, произхождащо от Африка, по-специално от Ботсвана, където от векове се използва в народната медицина като средство срещу болка и като помощно средство за храносмилането.

Дължи името на плода си, който има няколко куковидни издатини. Полезните му качества се крият в корените му, които съдържат няколко активни растителни съединения, използвани като фитоекстракти в хранителните добавки. По-специално той съдържа иридокси гликозиди, монотерпени с противовъзпалително действие. Проучване показва, че иридокси гликозидите имат и антиоксидантно действие - свойство, което превръща дяволския нокът в средство за борба и предотвратяване на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

За какво се използва?
Той е ефективно природно средство, ако страдате от тези състояния и проблеми:

болки в ставите
болки в опорно-двигателния апарат
ревматоиден артрит
остеоартрит
ревматични болки
болки във врата
болки в лумбалната област
ишиас
тендинит
храносмилателни проблеми
диспепсия

Признатите противовъзпалителни характеристики на дяволския нокът се дължат на иридоидните гликозиди, по-специално на харпагозида, който потиска образуването на свободни радикали и инфекциозни цитокини. Фитокомплексът, образуван от: Фитостероли, флавоноиди, тритерпени и дитерпени, фенолни киселини завършва полезното му действие.

Свойства и ползи
Дяволският нокът е сред най-мощните фитоекстракти в природата. Той има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие и е антиоксидант.
Освен че се бори със системното възпаление, което е отговорно за появата на някои заболявания в дългосрочен план, той има и болкоуспокояващи свойства в краткосрочен план и затова е показан като естествено средство за лечение на ставни и мускулни болки, като например болки в гърба. Учените отдават това на харпагозида - най-активното растително съединение в дяволския нокът.

Помага ли ви да отслабнете?
Изглежда, че дяволският нокът взаимодейства с хормона на глада грелин, като намалява чувството за апетит, но все още няма валидни научни изследвания, които да доказват това свойство!

Противопоказания
Някои състояния, като сърдечни заболявания, диабет, камъни в бъбреците и стомашни язви, могат да увеличат риска от нежелани ефекти при приема на дяволски нокът, както и не се препоръчва по време на бременност. Ето защо, въпреки че е естествено средство за защита, лекарската консултация винаги е най-важна!

Дяволски нокът или арника?
И двете са богати на противовъзпалителни принципи, но не са едно и също нещо. Арниката е показана при мускулни болки, причинени от интензивна физическа активност, и се прилага локално като крем или мехлем, който е полезен и при ухапване от насекоми, докато дяволският нокът е по-полезен при хронични болки, като например ревматизъм.