Ползи за здравето от консумацията на аспержи

  • Сподели:
Ползи за здравето от консумацията на аспержи

Аспержите са вкусен пролетен зеленчук, известен с тънката си форма, наподобяваща копие. Името му идва от гръцката дума "asparagos", която означава "изниквам". Това е един от първите зелени зеленчуци, които се появяват след края на зимата, и много хора го смятат за истински деликатес. Аспержите са открити за първи път в Средиземноморието преди хиляди години и оттогава са популярни. Деликатният им вкус и универсалността им са ги превърнали в основен продукт по целия свят. Ползите от аспержите за здравето също са впечатляващи.

Витамините, минералите и фибрите в аспержите могат да осигурят сериозни ползи за здравето. Витамин А например е важен за поддържане на зрението. Той подхранва роговицата и ретината и помага на очите ви да се смазват правилно. Витамин А помага и за предотвратяване на очни заболявания като катаракта или макулна дегенерация. Други ползи за здравето от аспержите включват съсирване на кръвта. Витамин К помага за правилното съсирване на кръвта, а недостигът му може да доведе до проблеми като неконтролируемо кървене след нараняване. Консумацията на достатъчно витамин К чрез зеленчуци като аспержите може да помогне да се уверите, че кръвта ви се съсирва както трябва.

Богати на антиоксиданти

Аспержите са също така добър източник на антиоксиданти като витамин А и витамин Е. Тези антиоксиданти помагат на организма да се бори със "свободните радикали" или кислородните частици, които клетките произвеждат като отпадъци. Свободните радикали могат да увредят ДНК на близките клетки, което води до рак, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Антиоксидантите в аспержите помагат за отстраняването на тези свободни радикали от организма ви.

По-добро храносмилане

Хранителните влакна в аспержите помагат на стомаха и червата да продължат да работят нормално. Диетичните фибри подхранват добрите бактерии, които помагат на тялото ви да смила храната и да усвоява важните хранителни вещества. Консумацията на достатъчно фибри помага и за предотвратяване на проблеми като хемороиди, синдром на раздразнените черва или други болезнени храносмилателни проблеми.

Контрол на кръвното налягане

Друго предимство на приема на достатъчно фибри е, че те помагат за регулиране на холестерола. Твърде многото холестерол в менюто ви може да причини и сърдечни заболявания. Неразтворимите фибри в аспержите се свързват с всеки холестерол в храносмилателната система и помагат за извеждането му, преди да го абсорбирате. Освен това калият в аспержите може да помогне за намаляване на холестерола и за регулиране на сърдечния ритъм.

Пренатално здраве

Една порция аспержи осигурява една трета от фолиевата киселина, от която средностатистическият човек се нуждае ежедневно. Този витамин е толкова важен за бременността, че добавките с фолиева киселина са препоръчителна част от пренаталните грижи. Фолиевата киселина помага за предотвратяване на анемия, изтръпване на ръцете и краката и дори на вродени дефекти.

Хранителни вещества на порция
Около 4 стръка аспержи съдържат: 
Калории: 13
Протеин: 1 грам
Мазнини: по-малко от 1 грам
Въглехидрати: 2 грама
Влакна: 1 грам
Захар: 1 грам

Аспержите са добър източник на диетични фибри, които играят важна роля в храносмилането. Неразтворимите фибри действат като пребиотик и подхранват важни чревни бактерии, а разтворимите фибри помагат за изхвърлянето на "лошия" холестерол от организма.

Естествен диуретик

Аспержите съдържат високи нива на аминокиселината аспарагин, която служи като естествен диуретик, увеличава уринирането и помага на организма да се освободи от излишните соли. Това е особено полезно за хора, страдащи от оток (натрупване на течности в тъканите на тялото), както и за тези с високо кръвно налягане или други сърдечни заболявания.

Бели аспержи

В Германия белите аспержи се празнуват (буквално) с фестивали от април до юни. Ако никога не сте яли бели аспержи, те са точно като зелените, но без хлорофил (зеленото в растенията, което помага за генерирането на кислород в процеса на фотосинтеза). Това е свързано с целенасочения процес на събиране на реколтата, при който тя се отглежда без слънчева светлина. Белите са по-сладки и по-крехки от зеления сорт. Бялата и зелената аспержа се отглеждат по един и същи начин, но в процеса има една огромна разлика. Стъблата на белите аспержи се берат, преди да надникнат в почвата - те никога не виждат слънце. Стъблата на зелените аспержи се берат, след като пробият почвата и са изложени на слънце, за да се развие хлорофилът, който ги прави зелени. Белите аспержи обикновено са по-скъпи от зелените, тъй като се предлагат само няколко седмици в годината и процесът на отглеждане изисква специално внимание. Тази рядкост води до по-високи цени, но за някои хора тези сладки стръкове си заслужават.

Как да приготвяме аспержи

Аспержите са универсален зеленчук, така че можете да ги приготвяте по различни начини. Сезонът им е в началото на пролетта, от март до май. Аспержите се консумират най-добре сготвени, защото топлината помага за омекотяването им. Варенето, готвенето на пара, пърженето и печенето на скара са обичайни методи за готвене. Сготвените аспержи обикновено се сервират със сос холандез, но могат да се сервират и по много други начини.

Ето някои начини, по които можете да добавите аспержи към менюто си:

Печете на грил с подправки като гарнитура.
Сгответе ги и ги охладете, за да ги добавите към салата.
Нарежете ги на малки парчета и ги добавете към пържене.
Поръсете ги със сирене, след което ги запечете като закуска.
Добавете го към паста за свеж привкус.
Оваляйте ги в яйце, след това в галета и ги изпечете.
Добавете аспержи в омлет за повишаване на хранителната стойност.