Как можем да се предпазим от летните вируси и инфекции

  • Сподели:
Как можем да се предпазим от летните вируси и инфекции

С идването на топлия сезон, започват да се зараждат и летните вируси, като ''рота'', ''адено'' и ''ентеро'' – вирусите, които се предават от човек на човек по въздушно капков път. Можем да ги хванем, чрез контакт със заразени хора, както и консумацията на застояла и развалена храна. Летните вируси са предимно свързани с чревни инфекции и хранителни натравяния.

През лятото повечето хора се отдават на заслужена почивка и именно летните курорти са тези места, на които голяма част от хората започват да изпитват подобни неразположения, дължащи се на консумирана развалена храна или неправилно съхранявана, както и на замърсена вода. Освен чрез консумация на храна ние можем да се заразим и чрез допир на заразен предмет, след което да го вкараме в своя организъм, чрез докосване на устата. Затова е важно често да мием ръцете си и да дезинфекцираме повърхностите, с които сме в пряк контакт през деня за да можем да елиминираме бактериите и да съхраним здравето си през летните месеци.

Едни от симптомите на летните вируси са свързани с висока температура, треска, повръщане и стомашно чревни проблеми. Симптомите могат да продължат до няколко седмици, ако вируса или самата инфекция не се лекуват на време и с подходящите медикаменти.
Колкото по-топло става, толкова повече вирусите започват да кръжат около нас, а с тях можем да се заразим на масови събития, курорти и места, които са посещавани от големи групи хора.

За да избегнем летните вируси е задължително да спазваме добра лична хигиена, както и да измиваме плодовете и зеленчуците преди консумация и не на последно място да следим за сроковете на годност на продуктите, които купуваме. При малките деца вирусите протичат в пъти по-тежко и освен горе изброени симптоми при тях може да се стигне и до обезводняване. Затова през летните месеци трябва задължително да следим децата да поемат големи количества течности, както и да консумират по-леки и най-добре домашно приготвени храни, чиито продукти са в срок на годност, както и са богати на витамини и полезни вещества. 

Летните вируси и инфекции могат да бъдат отключени и от температурен шок, а именно рязката промяна в температурата на помещението, особено при по-малките деца е нужно да внимаваме с разликата в температурата, както и да ги предпазваме от преките слънчеви лъчи с помощта на шапки и слънцезащитни продукти, както и често да измиваме играчките. 

Огромен процент от хранителните отравяния са през лятото, затова трябва да бъдем особено предпазливи, както и да пазим най-малките членове на семейството от летните вируси. Инфекциите почти винаги протичат със стомашно-чревно неразположение, както и гадене. Едни от най-често разпространените инфекции са салмонелоза и стафилококова токсикоинфекция. 

Салмонелоза – Салмонела 
Причинителят на салмонелоза е бактерията ''Салмонела'' и тя е изключително заразна токсикоинфекция поразяваща тънкото черво, като заразяването със Салмонела може да стане при консумация на продукти със заразено месо от животни, които преди това са били болни от Салмонелоза. Симптомите при носителите на тази бактерия са температура, стомашно-чревно неразположение, повръщане и болки в мускулите.

Обикновено лечението протича около 7 дни, а при по-малките деца може да достигне и до 14 дни. Лечението протича, чрез прием на антибиотици, пробиотици, витамини, хранителен режим и физическа почивка. 

Стафилококова токсикоинфекция
Стафилококовата инфекция е хранителна инфекция при нея можем да се заразим от хранителните продукти, в които са попаднали бактерии, които са отделили токсични вещества, както и при неправилното съхранение на различните видове храни и позволяването на различни групи бактерии да се размножават и разпространяват.

Симптомите при тази инфекция са диария, повръщане, болки в коремната област и обезводняване. Заразата със стафилококова инфекция става, чрез консумацията на не добре съхранявани и с изтекъл срок хранителни продукти, предимно меса и зеленчуци.