Най-полезните билки при бронхит и заболявания на дихателната система

  • Сподели:
Най-полезните билки при бронхит и заболявания на дихателната система

Не случайно почти 95 % от прочистващите възпаленията на дихателните пътища и облекчаващи кашлицата лекарства са със съдържание на билки. Повечето от тях са под формата на сиропи, чайове, мехлеми, спрейове и капки. Има голямо разнообразие от билки, които спомагат за справянето ни с хроничните заболявания на дихателната система, която всъщност включва, както горните дихателни пътища – нос, носна кухина и фаринкс, така и долните дихателни пътища – ларинкс, трахея и бронхи.

Билколечението е начин да се справим по-ефективно и бързо с всякакъв вид дихателни и белодробни проблеми. Нека разгледаме кои са едни от най-полезните билки, които ще ви помогнат да облекчите своите симптоматични неразположения и да се справите с инфекциите на горните дихателни пътища.

Живовляк
Изключително полезна билка използваща се от векове. Тя прочиства възпаленията на горните и долните дихателни пътища. Това растение се използва за облекчаване на кашлицата, при бронхити и възпалителни процеси на дихателните пътища. Живовлякът съдържа витамините – С и К, силициеви соли, каротини, натриеви соли, ензими и други полезни вещества. Тази билка е използвана най-често при отворени рани, които не могат бързо да заздравеят, като живовлякът успява да облекчи болката и да заздрави по-бързо наранените тъкани.

Слез  
Тази билка би могла да се открие из цялата страна, най-вече около буренясали местности. Слезът е наричан, още Волово око и при него най-полезните части от растението са цветовете и листата, които се събират, обработват и изсушават. Тази билка е особено полезна при проблеми с дихателната система, остри бронхити, колики, стомашни проблеми, ангини и хронични бронхити. Слезът действа облекчаващо, прочистващо и има силен лечебен ефект при остри възпаления на дихателните пътища. Слезът е със съдържание на провитамини, витамин С, слузни и минерални вещества, което го прави изключително полезен за облекчаването на бронхити, както и при проблеми с бъбреците и пикочните пътища.

Лопен
Лопенът в България е известен, още и като Овча опашка. Той се намира предимно в горските поляни. Лопенът съдържа безброй много полезни съставки, като – каротин, етерични масла, горчиви вещества и алкалоиди. Тази билка е особено полезна при хронични заболявания на горните дихателни пътища, хрема, проблеми с жлъчката, при кашлица, при високо кръвно налягане, язви, както и при бавно зарастващи рани. Лопенът има болкоуспокояващ, противовъзпалителен и заздравяващ ефект. 

Исландски лишей
Исландският лишей може да бъде открит предимно на сенчести места. Тази интересна билка съдържа минерални соли, белтъчини, витамин В, восък и други. Исландският лишей е полезен при дихателни проблеми, бронхити, ангина, безсъние, проблеми със стомаха, бавно зарастващи рани и стомашно чревни инфекции. Тази билка има противовъзпалителен и прочистващ ефект, което я прави особено полезна при редица заболявания, не само на дихателните пътища.