Най-силните природни имуностимуланти, които ни предпазват от вируси

  • Сподели:
Най-силните природни имуностимуланти, които ни предпазват от вируси

Природата е вълшебна енергийна зона разполагаща с всички нужни лекове за изцеление на болестите. Има многообразие от растения, зеленчуци, подправки и плодове, които стимулират доброто здраве и ни помагат да създадем невидима защитна стена, която ни предпазва от сезонните вируси и различни видове грипоподобни заболявания.

Сега ще разгледаме кои са растенията и зеленчуците, които действат като имуностимуланти и защитават организма ни от вирусите. 

Червено цвекло
Неговият произход е Средиземноморието, от където е пренесен и този изключително полезен зеленчук. Цвеклото съдържа – желязо, калций, каротин, витамин С, фолиева киселина, витамин В2. Неговият плътен и неситен цвят се дължи на съдържанието на багрилни вещества в състава му. Всъщност най-интересното при този зеленчук е, че листата му са в пъти по-полезни, тъй като са особено богати на различни видове витамини, от които и витамин С. Червеното цвекло действа, като противовъзпалително, антибактериално и прочистващо средство. 

Кромид Лук 
Неговият произход е от Средна Азия и от там бива разпространен към Европа, още през Средните векове. Този зеленчук е не само ароматен и вкусен, но притежава и изключително силни лечебни качества. Още в древността римските лекари са го преписвали на своите пациенти, като средство възбуждащо апетита, укрепващо целия организъм и същевременно с това прочистващо вредните токсини и създаващо природен имунитет при хората.

В България този зеленчук се консумира целогодишно, както в суров вид, така и за подправянето на различни видове ястия. Съдържанието на лука ни помага да подсилим имунитета и да се предпазим от вирусите, тъй като лукът е богат на витамините – С, В и Е. Той съдържа, още и калций, желязо, натрий, белтъчини и въглехидрати. Всъщност зелените листа на този зеленчук са най-богати на съдържание на витамин С. Лукът притежава способността да елиминира зловредните бактерии попаднали в нашия организъм, като бързо създава защитна стена, която ни предпазва от последващи заболявания.

Чесън
Чесънът пристига от Южна Азия и е известен не само като силно ароматна подправка на ястия, но и като едно от най-добрите противогрипни средства, което ни защитава от вирусите и подобрява имунитета. Чесънът е богат на полезни съставки като – калций, етерично масло, белтъчини, минерални соли, магнезий, натрий, желязо и витамините - А, В и С. Чесънът се превръща в едно от най-добрите предпазни средства срещу редица заболявания, благодарение на това, че съдържа фитонциди. Неговите полезни съставки започват да изчезват, когато чесънът започне да променя цвета си вследствие на неправилно съхранение. 

Моркови
Това е още един изключително полезен зеленчук, който пристига от Средиземноморието и е изключително богат на полезни съставки, което е и причината да бъде използван за засилване обмяната на веществата и зареждане с допълнителни витамини на организма. Морковите са богати на провитамини, въглехидрати, каротин, магнезий, натрий, калций, йод, желязо, фосфор и витамините – А, В1, В2, В6 и С. Плътният и наситен оранжев цвят на морковите се дължи на каротина, който е и най-полезният пробиотик за човешкия организъм.