Шест съвета, които ще ни помогнат да се справим с безсънието

  • Сподели:
Шест съвета, които ще ни помогнат да се справим с безсънието

Почти всеки втори човек в даден етап от живота си е попаднал в капана на безсънието, като най-честите причини затова са били - насъбран стрес, тревожност, недостатъчно движение през деня, безпокойство и някакви специфични психологически и емоционални атаки. Безсънието може да бъде изключително коварно, особено когато човек е лишен от така нужните му осем часа сън за денонощие.

Колкото по-дълго отлагаме този проблем във времето, толкова по-бързо той започва да се задълбочава, като в повечето случаи човек успява да си вземе няколко часа сън, но те не са напълно достатъчни за правилното функциониране на тялото и най-вече на мозъка. Ще ви разкрием шест стъпки, които да следвате ако страдате от този проблем, които ще ви помогнат да дадете заслужена почивка на своето тяло и ум.

1. Повече физическо натоварване през деня 

Това е един сигурен метод, който ще помогне на тялото ви да поиска почивка и ще настрои ума ви за релаксация. Това натоварване може да бъде под формата на ходене, тичане или пък някакъв спорт. Единственото, от което трябва да се пазим е, да не претоварим тялото си, но да изхабим достатъчно енергия за да може умът ни сам да поиска покой.

2. Чист въздух

Научно доказано е, че хората, които работят на открито и прекарват много повече часове сред природата, се радват на по-дълбок и качествен сън, докато тези които стоят неподвижни в офис, по-често страдат от проблеми с безсънието.

3. Изчистете токсините

Това може да се случи, чрез билкови чайове, които трябва да изпиете за да прочистете червата си преди лягане – това ще ви помогне да се почувствате по-леки и готови да се отпуснете и отдадете на спокоен сън.

4. Избягвайте следобедния сън

Докато при част от хората следобедният сън действа тонизиращо и зареждащо, при други, особено при тези, които страдат от безсъние, следобедният сън е, като нож с две остриета, защото успява да обърка биологичния им часовник. И така, когато тялото и умът им си е взел няколко часова почивка след обяд – вечерта им става много по-трудно да заспят и следователно пренастройват своя часовник в обратна посока – през деня изпитват силна нужда от почивка, а вечер започват да се чувстват изпълнени с енергия. За да можем да преобърнем в правилната посока този процес, трябва да избягваме следобедния сън, така тялото и умът ни ще имат възможност да се натоварват в светлите часове на деня, а вечерта ще изпитват силна нужда от почивка.

5. По-лека и ранна вечеря 

Понякога храната е основният виновник за честото събуждане, кошмарите, дори липсата на сън, тъй като след като сме се нахранили обилно и си легнем с препълнен стомах, нашият организъм вместо да си почива продължава своята работа, свързана с преработване на поетата от нас храна. Затова ако искаме да се радваме на здрав сън е по-добре да избягваме късните вечери, както и поемането на големи количества храна. За да се радваме на здрав сън трябва да спазваме едно основно правило и то се състои в това да избягваме късната вечеря след 18 ч., както и преяждането преди лягане. 

6. Един душ преди сън 

Водата притежава вълшебната сила да успокоявя както ума, така и тялото ни, затова е изключително полезно вечер преди лягане да свалим напрежението с помощта на топъл душ, така хем ще успокоим мислите си, хем бързо ще изпитаме нужда да си отпочинем с един здрав и спокоен сън.