Слънчева енергия: как да се възползвате максимално от лятото, за да регенерирате тялото и ума си

  • Сподели:
Слънчева енергия: как да се възползвате максимално от лятото, за да регенерирате тялото и ума си

Енергийни съвети за оптимизиране на физическата форма и постигане на душевно спокойствие през лятото (и след това).

На всички ни се иска да имаме "слънчева" личност. Е, точно това лято 2023 г. е най-подходящото време да използвате слънчевата енергия, за да развиете или укрепите положително личността си. Всъщност летният сезон е най-подходящото време от годината, за да се свържете отново с природата, да презаредите батериите си, да възстановите баланса си и да заблестите с дългосрочен план.

Съгласуване с вибрациите на Земята
Жизнената енергия на всяко човешко същество има своя източник в природата: "Ние зависим от природата, за да развием и укрепим енергията, която ни позволява да бъдем радостни, лъчезарни и в хармония със себе си и с околните, по-спокойни, уверени и закотвени в настоящия момент", обяснява Мая Алеум, експерт по кристалотерапия и звуколечение, в новата си книга ''La beauté énergétique''. "Напротив, колкото по-далеч сме от природата, толкова по-лесно се изключваме и уморяваме. Затова трябва да се възползваме от лятото, за да се хармонизираме с вибрациите на земята".

"Всичко в живота е енергия и вибрация" - Алберт Айнщайн

Потопете се в природата
''В контакт с морската вода, пясъка, дърветата, скалите и слънчевата светлина организмът се зарежда истински. Потапянето в природата дава незабавна реакция: дишате, успокоявате се, клетките ви се насищат с кислород, кръвообращението се активира и сърцето ви работи по-добре'' - обяснява Мая Алеум. Ако през по-голямата част от годината сме далеч от природата, през лятото е повече от важно да се свържем отново с нея, както предлагат лекарите, практикуващи екопсихология и предписващи природата като лек за ежедневния стрес.

Заземяването, новата 100% органична терапия
А как да направим това? Един от начините е заземяването (Earthing), разработено от изследователите Клинтън Обер, Стивън Т. Синатра и Мартин Цукер, които са проучили благотворното въздействие на физическия контакт със земята: нашата планета има физическо енергийно поле, захранвано от слънчевата радиация. Контактът с това биоелектрично поле ни позволява да резонираме с нашето "енергийно тяло", най-истинската и съществена част от нас. Движението включва засилване на контакта с природните елементи, за да се улови тяхната сетивна информация и добри вибрации, а това включва всичките пет сетива.

Допир: ходете боси, по трева, по пясък, докосвайте с ръце всяка повърхност, която излъчва вълни, като нагрети от слънцето камъни или стволове на дървета.
Обоняние: подушване, фокусиране върху морските пръски или аромата на растенията.
Вкус: наслаждавайте се предимно на натурални храни (плодове, зеленчуци, покълнали семена), и то в цветовете на дъгата (защото всеки цвят излъчва различна вибрация), приготвени възможно най-малко и непреработени.
Слух: слушайте песента на цикадите, горските птици или чайките.
Зрение: погледнете хоризонта и уловете лятната светлина.

Балансиране на ума със слънчева енергия
Всеки сезон оказва особено въздействие върху физиологичното и емоционалното ни равновесие. В този смисъл лятото е периодът, който най-много презарежда батериите ни. "Когато слънцето грее, ние сме най-жизнени. Лятото е най-подходящото време за стимулиране на метаболизма ни", обяснява Мая. Това очевидно включва производството на ендорфини (чрез инфрачервените лъчи), неврохормони на доброто настроение (задвижвани от серотонина) и витамин D (с противовъзпалителни и имуноподдържащи свойства). Но слънцето представлява и енергията Ян, свързана със сила и активност. "Лечебната му светлина има истинска регенеративна сила. Енергията му се преразпределя в целия организъм и помага за правилното усвояване на витамините", добавя Мая.

Укрепване на сърдечната чакра
В традиционната китайска медицина сърцето е и органът, който съответства на лятото. За да се укрепи сърдечната чакра, е необходимо да се практикува пранаяма дишане (дишане с корема и обръщане на внимание на него, задържане на дъха по време на вдишване и издишване) или сърдечна кохерентност (терапевтичен метод и техника за релаксация, основана на техники за контрол на дишането: 6 вдишвания в минута, т.е. 6 вдишвания и 6 издишвания по 5 секунди, в продължение на 5 минути). Тези упражнения понижават кортизола, повишават имунната система и нивата на окситоцин и Дхеа, като укрепват съответната чакра, която след това захранва всички останали. Целта е всички чакри да бъдат приведени в съвършен баланс, така че енергията да тече свободно и аурата ни да разгърне пълния си потенциал.

Автор: Фредерик Верлимелани Дефуйо