Спирулина - и денят може да започне...

  • Сподели:
Спирулина - и денят може да започне...

Спирулина е вид синьо-зелено водорасло, което е пълно с хранителни вещества, протеини, витамини, минерали, каротеноиди, антиоксиданти и често се смята за суперхрана. От няколко века се използва като източник на храна в Мексико и някои африкански страни, а в САЩ се продава под формата на добавка от 70-те години на миналия век. Днес спирулина се предлага под формата на капсули, таблетки или прах и е често срещана съставка в смутита и други домашни закуски като енергийни барове. 

Спирулината се свързва с редица ползи, като се започне от здравето на сърцето и кръвното налягане и се стигне до загуба на тегло.

Богата на много хранителни вещества
Спирулината е организъм, който расте както в сладка, така и в солена вода. Тя е вид цианобактерия, която представлява семейство едноклетъчни микроби, често наричани синьо-зелени водорасли. Подобно на растенията, цианобактериите могат да произвеждат енергия от слънчевата светлина чрез процес, наречен фотосинтеза.

Стандартната дневна доза спирулина е 1-3 грама (g), но ефективно се използват дози до 10 g на ден. 

Притежава мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
Оксидативното увреждане може да навреди на клетките ви и да доведе до хронично възпаление, което допринася за появата на рак и други заболявания. Спирулината е фантастичен източник на антиоксиданти, които могат да предпазят от оксидативно увреждане. Нейният основен активен компонент се нарича фикоцианин, който е антиоксидант и придава на спирулината уникалния ѝ синьо-зелен цвят. Фитоцианинът може да се бори със свободните радикали и да блокира производството на молекули, които насърчават възпалението, като осигурява впечатляващ антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите
Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в света. Много рискови фактори са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Оказва се, че спирулината влияе положително върху много от тези фактори. Например, тя може да понижи общия холестерол, LDL (лошия) холестерол и триглицеридите, като същевременно повишава HDL (добрия) холестерол.

Предпазва LDL холестерола от окисление
Мастните структури в тялото ви са податливи на окислително увреждане. Това е известно като липидно пероксидиране, което е ключов фактор за много сериозни заболявания. Например един от ключовите етапи в развитието на сърдечните заболявания е окисляването на LDL холестерола. Интересно е, че няколко проучвания са установили, че антиоксидантите в спирулина могат да бъдат особено ефективни за намаляване на липидното пероксидиране. Всъщност едно малко проучване показва, че приемът на спирулина е в състояние да намали липидното пероксидиране, възпалението и мускулните увреждания, предизвикани от физическо натоварване, при 17 ръгбисти. Мастните структури в тялото ви могат да се окислят, което стимулира развитието на много заболявания. Някои изследвания показват, че антиоксидантите в спирулина могат да помогнат за предотвратяването на това.

Може да има противоракови свойства
Макар че са необходими повече изследвания, някои данни сочат, че спирулината има противоракови свойства. Изследвания върху животни показват, че тя може да намали появата на рак и размера на тумора. Особено добре са проучени ефектите на спирулината върху рака на устната кухина - или рака на устата.

Може да намали кръвното налягане
Високото кръвно налягане е основен двигател на много сериозни състояния, включително инфаркт, инсулт и хронично бъбречно заболяване. Един преглед на пет проучвания установява, че приемът на 1-8 г спирулина на ден може значително да намали както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане, особено при хора с високи нива на кръвното налягане. Смята се, че това намаление се дължи на повишеното производство на азотен оксид - сигнална молекула, която помага на кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват.

Подобрява симптомите на алергичен ринит
Алергичният ринит се характеризира с възпаление в носните пътища. Той се предизвиква от алергени от околната среда, като например полени, животински косми или дори пшеничен прах. Спирулината е популярно алтернативно лечение на симптомите на алергичния ринит и има доказателства, че може да бъде ефективна. Например едно проучване установява, че спирулина е по-ефективна от цетиризина - антихистамин, използван за лечение на алергии, за подобряване на симптомите на алергичен ринит и намаляване на възпалението. Необходими са обаче допълнителни изследвания в тази посока.

Може да бъде ефективна срещу анемия
Анемията е състояние, което се характеризира с намаляване на хемоглобина или червените кръвни клетки в кръвта. Съществуват много възможни причини за анемия, включително недостиг на хранителни вещества, генетични нарушения и хронично възпаление, наред с други. Анемията е доста често срещана при по-възрастните хора, като води до продължително чувство на слабост и умора. В едно проучване от 2011 г., проведено при 40 възрастни хора с анамнеза за анемия, добавките със спирулина повишават съдържанието на хемоглобин в червените кръвни клетки и подобряват имунната функция. Все още обаче са необходими по-качествени и актуални проучвания по въпроса.

Може да подобри мускулната сила и издръжливост
Оксидативното увреждане, предизвикано от упражненията, е основен фактор за мускулната умора. Някои растителни храни притежават антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на спортистите и хората, които са физически активни, да сведат до минимум това увреждане.

Може да подпомогне контрола на кръвната захар
Няколко проучвания върху животни показват, че спирулината може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар. Съществуват и някои доказателства, че спирулина може да поддържа здравословни нива на кръвната захар при хората.

Рискове, свързани със спирулина
Въпреки че е пълна с ползи, консумацията на спирулина е свързана с някои рискове. По време на цикъла на растеж на водораслите в морска среда те могат да натрупат тежки метали, вредни бактерии или микроцистини, които могат да бъдат вредни за черния дроб. Спирулината има и антикоагулантно (или разреждащо кръвта) действие, което означава, че хората с нарушения в кръвосъсирването или тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да я използват с повишено внимание.

Освен това спирулината съдържа фенилаланин - аминокиселина, която е вредна за хората с генетично заболяване фенилкетонурия. Хората с автоимунни разстройства също могат да изпитат нежелани реакции към водораслите. Всеки път, когато купувате хранителна добавка, е важно да проверявате дали тя е тествана от трета страна, което гарантира, че е безопасна за консумация.