Тренировката 15-15-15 на Дженифър Анистън

  • Сподели:
Тренировката 15-15-15 на Дженифър Анистън

Дженифър Анистън разкрива как поддържа формата си толкова добра на 53 години. Тренировката се състои от три стъпки и тук обясняваме как (и дали) работи.

На 53 г. Дженифър Анистън е във форма повече от всякога. Каква е нейната тайна? Тренировката 15-15-15. Тя се състои от 15 минути спининг, последвани от 15 минути крос тренировка и 15 минути на бягащата пътека.

"Миналата есен имах контузия и известно време можех да се занимавам само с пилатес, който така или иначе обожавам. Но ми липсваше потенето, липсваше ми онази умора, която усещаш, когато се хвърлиш с главата напред в тренировката. И така измислих тази тренировка. Опитвам се да я правя всеки ден. Не винаги успявам, но се опитвам.''

Тренировката 15-15-15 на Дженифър Анистън не е H.I.I.T., т.е. високоинтензивна интервална тренировка, при която моментите на високо анаеробно усилие се редуват с кратки възстановителни интервали и която е супер модерна. В този случай тренировката винаги е аеробна, но е разделена на три различни момента. Предимството на този тип тренировки е психологическо: мисълта за това, че правите 45 минути бягане или спининг, е предизвикателство. Ако, от друга страна, си поставим за цел 15 минути усилие, всичко изглежда по-лесно, по-изпълнимо. Като цяло кратките тренировки, като H.I.I.T., са все по-търсени, защото времето става все по-ценна стока - обяснява личният треньор и майстор по джудо и джу джицу Рикардо Каранчини. Идеята е, че кратка, но интензивна физическа активност дава по-добри резултати от "нормалната" форма на тренировка с по-малка мускулна умора - продължава специалистът.

Трябва да се има предвид също, че на 53-годишна възраст може би такава тренировка е по-подходяща, защото е много вероятно да нямате същата физическа издръжливост, както на 20 години. Следователно три 15-минутни блока със сигурност са по-подходящи за хора, които вече не са много млади.
Трите вида упражнения в "тренировката 15-15-15" на Дженифър, които са аеробни "и следователно висококалорични, са подходящи за тези, които искат да отслабнат. След това, разбира се, всичко зависи и от честотата на сесиите и от комбинирания хранителен режим", казва Карначини.

Ако в действителност една жена вече е навлязла във фазата на менопаузата, теглото е един от факторите, които трябва да се следят постоянно. Хормоналните колебания са причина за натрупването на мазнини. Всъщност половите хормони регулират апетита, хранителното поведение и енергийния метаболизъм; резултатът е, че организмът изгаря по-малко калории и следователно физическата активност трябва да бъде по-аеробна, за да помогне за изхвърлянето на излишните калории.
От друга страна, ако целта на тренировките е увеличаване на мускулната маса, 15-15-15 на Дженифър Анистън не е за вас.

В идеалния случай този тип упражнения трябва да се комбинират със съпротивителна работа с тежести или еластични ленти, за да се поддържа мускулната маса, която намалява с възрастта: средно с 3-5% на всяко десетилетие след 30-годишна възраст. Този тип тренировки също така спомагат за увеличаване на костната плътност, която отново при менопаузата има тенденция да намалява. Комбинирането на 15-15-15 с протокол като Табата - изпълнение на 8/10 упражнения с повторения, редуващи се с 10/12 секунди пасивно възстановяване за общо 4-минутна верига - може би би било най-доброто решение.

Не бива да се забравя, че аеробните упражнения са чудесен начин за подобряване на настроението, тъй като, освобождавайки ендорфини и повишавайки серотонина, те спомагат за намаляване на стреса и ни карат да се чувстваме по-позитивно.