Видове чай по света и начина, по който различните народи го консумират

  • Сподели:
Видове чай по света и начина, по който различните народи го консумират

Приготвянето на чай е истинско изкуство, което съчетава в себе си една съвършена подготовка и подбиране на подходящите ароматни билки, за да може тази вълшебна напитка да запази всичките си ценни вещества и да бъде полезна за хората, които я консумират. 
Всеки народ е изградил собствени традиции и правила, относно приготвянето, сервирането и консумацията на чай. Обикновено в някои култури е противопоказно да се пие чай късно вечер, особено преди лягане, тъй като някои билки имат способността да възбуждат неравната система и не са подходящи за консумация в моментите, в които искаме да освободим тялото си от напрежението и да се отдадем на сън.

Понякога неправилната подготовка на чая отнема огромен процент от полезните му вещества и така тази качествена натурална напитка се превръща просто в претоплена преварена вода, без никакви полезни свойства за организма ни. По света хората поднасят чая по различни начини, както и самите билкови отвари имат свои собствени наименования. И точно сега смятаме да навлезем в световното царство на чая и да научим малко повече за тази привлекателна и полезна напитка.

Китайски чай
При източните култури най-разпространеният чай е зеленият чай, който се приготвя в специални порцеланови чайници, като традицията е чаят да се пресипе няколко пъти в различен затоплен съд. Водата за приготвянето на зеления китайски чай не трябва да бъде по-малко от 60 градуса, тъй като при тази температура се извличат най-ценните съставки на билките, а чаят придобива един съвършен цвят. В Китай чаят би могъл да се поднесе и с различни подсладители, докато в Япония това нещо е изключено, тъй като японците предпочитат да го консумират абсолютно натурален и чист.

Индийски чай
Чаят в Индия се приготвя малко по-различно, отколкото в другите култури, тъй като освен билки съдържа силни ароматни подправки, като индийско орехче и лютив пипер в съчетание с алкохолни есенции и напитки, като ром или вино. Най-разпространеният чай в Индия е ''Пу – ер'' ‚ ''Улонг'', както и чай от корени ‚ ''Имбир'' смесен с карамфил, захар и алкохолна напитка. Всъщност коренът ''Имбир'' или наричан още ''Исиот'' е силно разпространен в Индия и Китай, още от древността и представлява джинджифилов ароматен корен, от който се приготвя чай. Чаят в Индия се приготвя предимно в чугунени, стъклени и керамични съдове. Обикновено чаят в Индия се вари в дълбок съд с капак отгоре за около 8-10 минути, след което по желание може да се охлади с помощта на лед или да се поднесе още топъл и ароматен към гостите.

Английски чай 
Англичаните са известни със своята чайна традиция, в която влагат много време и усилия за да приготвят един изключително ароматен и вкусен чай, подправен с мляко, на който техните гости да се наслаждават с всичките си сетива. Традицията в Англия е чаят да се консумира следобед. След като билките поварят няколко минути в чайника те се изсипват в нов съд, след което отново се връщат обратно в чайника, а самото сервиране става винаги в затоплени чаени чаши, в които се изсипва захар и мляко за подправяне на вкусовите качества на тази кралска напитка.

Шотландски чай
В Шотландия също традициите повеляват чаят да се консумира отново с мляко. В някои части на Шотландия се приготвя и специална отвара от мляко, мед и жълтъци, които впоследствие се прибавят към билковия чай, за да го подправят и да му придадат вълшебни вкусови аромати. Шотландците също прибавят към своите билкови напитки и няколко капки силен алкохол най-често скоч, имащо за цел да успокои нервната им система и да ги тонизира. 

Холандски чай
На повечето места в Холандия е прието в чая задължително да се добави и капачка алкохолна напитка, която да убива вирусите, като това може да бъде ром, коняк или друго ароматно питие, което да придаде един финален щрих на тази така полезна и уникална натурална напитка.