Четири стъпки да се справим с лошото настроение

  • Сподели:
Четири стъпки да се справим с лошото настроение

Лошото настроение е разделено на няколко различни групи, в които присъства, както психическо заболяване, така и потиснатост дължаща се на редица външни фактори. Най-често виновникът за това да не се чувстваме добре и да изпадаме в подобни емоционални дупки е именно нашето съзнание, което инстинктивно попива мрачните мисли и ни отвежда в задънена улица. За да се справим по-бързо с тези периоди на депресия и отчаяние можем да изпробваме следващите няколко стъпки, които ще ни помогнат по-лесно да излезем от емоционалната и психологическа дупка, в която сме изпаднали.

Добрият сън е ключов фактор за стабилизиране на нашето емоционално и психическо здраве. В моментите, в които се чувстваме потиснати и тъжни обикновено важна роля изиграва и натрупаният стрес в съвкупност с огромна доза нервно напрежение, затова една хубава дрямка може да ни помогне да презаредим отново силите си и да се почувстваме щастливи. Повечето хора обикновено залагат на сладки храни, когато се чувстват неразположени, но тук е важно да отбележим, че прекалената консумация на сладки неща може да има и обратен ефект върху нашето здраве. Въпреки че парче шоколад е един много лесен начин да се заредим с доза добро настроение.

Откъснете се от средата, която ви натоварва. Чувствате се зле и демонстративно изключвате телефона си, след което дни наред се затваряте вкъщи, като по този начин смятате, че може да изгоните тревожността и песимистичните мисли, които са обзели съзнанието ви, но всъщност така им позволявате да се развиват и да обладаят ума ви. Затова всеки път, когато усещате, че попадате в подобна психологическа криза, просто излезте навън и не оставяйте за дълго време сами. Може да се разходите със свой близък или приятел, като тук важното е да не давате ''храна'' на своите песимистични мисли.

Шопингът е начин да подобрим настроението си, дори в умерени количества той може да бъде терапевтичен и лечебен. Психолози са установили как нивата на хормоните на щастието бързо нарастват, когато човек си достави някакво материално удоволствие, дори и под формата на дребна и безобидна покупка. 
През каквото и да преминавате не забравяйте едно и то е, че вие сте господар на своите мисли и емоции и единствено от вас зависи, дали бързо ще се справите с емоционалните капани, в които навлизате или ще се затворите в себе си и ще задълбочите проблемите си. Понякога нещо малко може да ни извади от дупката и да ни накара да се почувстваме комфортно и щастливи, затова се възползвайте от компанията на своите близки, вкусната храна, забавните филми и приятната музика. Все неща, които могат бързо да ви извадят от капана на всяка депресия.