Десет техники за самоконтрол на гнева

  • Сподели:
Десет техники за самоконтрол на гнева

Може би ви се е случвало да попаднете в ситуация, която да отключи най-лошото във вас и да изкара на преден план цялата агресия, която до този момент сте насъбрали. Всеки човек преминава през редица от трудни моменти в своя живот, но се замислете колко по-лесно можем да канализираме събитията около себе си, ако притежаваме контрола над своето съзнание. Идва момент, в който ни става все по-трудно да се преборим с нашите вътрешни демони и на показ започват да излизат всички онези гневни емоции, които до този момент не са ни давали покой.

В тези напрегнати ситуации обаче ние разбираме, че безконтролният гняв започва да унищожава живота ни и да ни поставя в още по-трудни ситуации, в които не можем да открием себе си. За да можем да контролираме всички тези пронизващи тъмни реакции, първо трябва да се научим да контролираме своите мисли. Можем да се изчистим от натрупания гняв, като следващия път, когато попаднем в конфликтна ситуация е нужно просто да вземем най-адекватното и спокойно решение, без да сме се подали на своите вътрешни гласове, а за да се случи това съществуват много начини, чрез които можем да постигнем пълен самоконтрол над реакциите си и сега ще разгледаме част от тях.

1. Бройте не до 10, а до 30 или доколкото ви е нужно, за да изхвърлите изпепеляващите емоции, които са се загнездили в съзнанието ви!

2. Когато гневът е нахлул във вас се замислете за това, как можете да объркате живота си само за един миг, в който сте решили да се подадете на тези емоции. Миг, който може да ви коства целия живот! Ако не успявате да стопирате изблиците на гняв, можете да започнете да практикувате йога или медитация, само така ще успеете хармонизирате душевността си, след което ще можете да се изчистите от всички тези натрапчиви мисли, които ви стресират и изхабяват!

3. Затворете за секунда очи и си представете как преобразявате всичко онова, което сте чули до момента и не ви е харесало в нещо красиво, което ви радва, само така ще си дадете малко време да анализирате случващото се без да се подавате на своята емоционалност!

4. Концентрирайте се не в това, което ви дразни, а в това, което ви зарежда, само така ще можете да избегнете неприятните моменти и да канализирате успешно емоциите си!

5. Поемете дълбоко въздух, бройте до 8, след което издишайте отново бавно, докато броите 10!

6. Когато гневът е затъмнил съзнанието ви, просто не говорете, не казвайте нищо, за което на по-късен етап от живота си може да съжалявате, вместо това си представете как се намирате на плажа и събирате положителна енергия от слънчевите лъчи, просто се изключете за миг за да не прегреете!

7. Представете си как стоварвате гнева си върху някой, който съвсем не е виновен за това как се чувствате, след което си представете цялата вина, която ще изпитате след това, а дали си струва.

8. Канализирайте емоциите си като създадете едно мисловно кълбо, в което поставяте всичко онова, което ви дразни и стресира, след което си представете как го изхвърляте от себе си и изчиствате място за красивите чувства, които трябва да завладеят душата ви!

9. В момент на гняв си дайте няколко минути, в които да помислите как би се отразило казаното от вас на човека отсреща, както и дали изречените от вас думи в момент, в който сте били под афект могат да повлияят отрицателно на живота ви, ако е така - просто се постарайте да ги замените с нещо положително, което задължително да споделете със своя събеседник!

10. Започнете да превръщате своите гневни емоции в раздадени мъдри съвети, над които другите могат да помислят, така ще е много по-лесно за вас да видите нещата от друг ъгъл, без да се налага да вредите на психическото си здраве, както и да съжалявате за своите изблици, които са ви отвели в грешната посока!