Три мисловни техники, които ще ни помогнат да се отървем от депресията 

  • Сподели:
Три мисловни техники, които ще ни помогнат да се отървем от депресията 

Всеки пети човек отключва депресия под някаква форма и все по-чести стават емоционалните и психологически травми, с които не успяваме сами да се справим. В по-тежките депресивни състояния се изисква задължително работа със специалист, който би могъл да ни насочи по верния път и да прочисти съзнанието ни от натрапчивите мисли, които не ни позволяват да живеем щастливо.

Какво всъщност е депресията?

Тя е този капан, в който човек попада тогава, когато се чувства беззащитен, наранен, изолиран от света, когато болката е завладяла освен емоционалното и физическото му тяло, но и духовното. Именно тогава навлизаме в този зловещ капан, който ни изолира от външния свят и в който всичко около нас изглежда неприемливо, мрачно и дори зловещо. Когато тези депресивни пристъпи са в по-лека форма има няколко начина, чрез които сами бихме могли да се справим и да прогоним тази тъмна ръка, която ни дърпа назад. 

1. Вдишайте дълбоко и поканете хармонията 
Да, на думи изглежда някак по-просто отколкото на практика, но искам да ви каже, че в човешкия живот няма непреодолим проблем и всичко, което трябва да направим за да излезем от коварната дупка, е да бръкнем надълбоко в съзнанието си и да изчистим тези гнили мисли, които ни подтикват да се чувстваме нещастни. За да поканим хармонията, трябва да поработим върху дишането си, за целта можем да се научим да медитираме, да посетим няколко курса йога или да затворим очи и да се пренесем на по-красиво място, независимо дали това ще бъде в нашето минало, там където сме се чувствали защитени и сигурни или пък в нашето бъдеще, там където най-съкровените мечти са успели да се реализират успешно.

2. Пренастройте съзнанието си и намерете лисващите частици щастие
След като сте се отпуснали и затворили очи си, помислете кои са трите неща в живота ви, които ви карат да се смеете като малко дете и изпълват деня ви със смисъл. Сега концентрирайте емоциите и вниманието си върху тях и се опитайте да изместите тези чувства, които отключват някакъв страх и болка във вас.

3. Отдайте се на забавления и се социализирайте
Понякога за да излезем от дупката е нужно да се заобиколим от хора, с които се чувстваме спокойни и щастливи. Затова е важно още в самото начало, когато забележим, че тъмните мисли завладяват съзнанието ни и ни отнемат способността да се наслаждаваме на живота, да излезем навън, да поемем дълбоко въздух и да осъзнаем, че животаът е един прекрасен миг, който не трябва да губим в самообвинения, страхове и тъга. Винаги можем да променим хода на живота си и да се почувстваме силни, но за целта трябва да се научим да не поставяме мрака пред светлината и да избираме винаги тези емоции, които внасят топлина в душата ни.

Виж още