Няколко начина да се справим със стреса, чрез ароматерапия и подходящи антистресови техники

  • Сподели:
Няколко начина да се справим със стреса, чрез ароматерапия и подходящи антистресови техники

Все по-често ни се случва да изпадаме в депресии, породени от трудностите, с които ежедневно се сблъскваме, като най-често хората не успяват да намерят най-правилния начин, чрез който да успокоят съзнанието и душата си. 

В моменти на стрес повечето хора започват да изпитват ускорено сърцебиене, задушаване, изтръпване на крайниците, силна отпадналост, сприхавост и болки в гърдите, като всичките тези симптоми биват отключени в моментите, в които съзнанието ни изпраща информация на тялото ни, че приближава някаква опасност. Съществуват начини, чрез които можем да предотвратим подобни състояния, включващи още психическо изтощение, депресии, безпокойство, паник атаки и нервни изблици. Най-важното е на първо място да успокоим своите емоции и да се концентрираме върху тези усещания, които отключват някакъв вид наслада и успокоение за сетивата ни. Важно е навреме да започнем да работим върху своето емоционално и психическо състояние, преди да сме изпаднали в дълбоки депресии, които да ни демотивират да търсим щастието си.

Голям процент от хората в тези моменти посягат към алкохола, други към опиати и хазартни игри с цел да смъкнат нервното напрежение и да заличат неприятните моменти, но по този начин пораждат много по-мащабни сътресения в себе си, които един ден излизат наяве и объркват тотално живота им. Има много начини, чрез които бихме могли сами да изолираме напрежението, като го заличим напълно от своето съзнание и всъщност те включват – добър сън, лека и здравословна храна, спорт, отпускащи аромати и медитация. В съвкупност от всичките тези компоненти можем да подобрим начина си на живот и да се почувстваме изключително заредени, тонизирани и щастливи. 

Подходящи техники, чрез които да успокоим съзнанието и душата си

Успокояващи аромати 
Някои растения притежават способността да изолират натрупаното нервно напрежение в човешкото тяло, чрез своите специални благоуханни аромати, стимулиращи хормоните на щастието, които пък от своя страна ни помагат да излезем от тъмната дупка на умората и да освободим тялото си от целия натрупан стрес. Можем да си вземем дифузер за етерични масла, който да освежава помещението, в което се намираме, като това ще ни помогне да се почувстваме значително по-хармонизирани и удовлетворени от живота си. Ароматните масла имат способността да претъпяват усещането ни за тревожност, като бързо го преобразуват в приятни усещания, изпълнени с нежност, красота и прилив на мечти. 
Едни от специалните аромати, които ни помагат да се отпуснем и да усетим хармонията около нас, е мирисът на лавандула, ванилия, мента, бергамот, лайка, сандалово дърво, какао и водна лилия.  

Добър сън 
Добрата почивка включва непробуден сън между 8-10 часа в зависимост от това на какво психологическо натоварване сме подложени през деня. Сънят всъщност е най-добрият съветник, който освен че успокоява бързо нервното напрежение в тялото ни и ни зарежда с жизнена енергия, но и ни помага да си отпочинем от всички главоблъсканици, пред които сме изправени през целия ден. Сънят е най-добрият източник на енергия, затова ако искаме да изглеждаме добре и да се чувстваме стабилни и щастливи, трябва задължително да си набавяме заслужена почивка. 

Медитация, разходки и спорт
Движението е много важно, ако искаме да променим начина, по който се чувстваме и да смъкнем нервното напрежение. Дори един час на ден разходка може да ни освободи от стреса и да ни зареди с нови сили. Всекидневно можем да практикуваме по 20 минути медитация, в които да прочистим съзнанието си от тревожните мисли и да заредим душата си с любов, вътрешен мир, хармония и щастие. 

Виж още